
Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts met je kind?
Vanaf het moment dat het eerste tandje bij je baby doorkomt, kun je al een eerste afspraak bij de tandarts plannen. Dit helpt je kind om al vanaf jonge leeftijd aan de tandarts te wennen. Ook kun je eventuele problemen op tijd ontdekken en aanpakken, zoals gaatjes of verkeerde gewoontes.
Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts met je baby?
De meeste tandartsen adviseren om je baby vanaf het moment dat het eerste tandje door is al mee te nemen. Dit is meestal tussen de 6 en 12 maanden. Tijdens het eerste bezoek draait het vooral om wennen en krijg je als ouder advies over de mondverzorging van je kind. Een behandeling is vrijwel nooit nodig na de eerste controles.
Hoe verloopt het eerste tandartsbezoek met je kind?
Tijdens het eerste bezoek kijkt de tandarts spelenderwijs in de mond van je kleintje. Je kind zit dan bij jou op schoot. Je krijgt tips over poetsen, voeding en bepaalde gewoontes die effect hebben op het gebit. Ook wordt er op de volgende dingen gelet.
- Het doorkomen van de tandjes
- De mondverzorging
- Het gebruik van een speen of duim
Wat zegt de tandarts over duimen of een speen?
Duimen en het gebruik van een fopspeen zijn natuurlijke zuigbehoeftes van baby’s en jonge kinderen. Op de langere termijn kan het invloed hebben op de stand van de tanden en de kaakontwikkeling. Tandartsen adviseren meestal om het gebruik van een fopspeen of het duimen vóór het derde levensjaar af te bouwen. Na die leeftijd neemt de kans op blijvende gebitsproblemen toe. Denk aan een open beet of een overbeet. Tijdens een controle kijkt de tandarts of het zuiggedrag al sporen nalaat op het gebit.
Lees ook: Stoppen met de fopspeen? Zo pak je dat aan
Waarom is het eerste tandartsbezoek belangrijk?
Het klinkt misschien vroeg, maar juist die eerste tandjes verdienen goede zorg. Door al jong te starten met tandartsbezoek help je je kind wennen aan de stoel én voorkom je problemen op latere leeftijd. Bovendien krijg je als ouder handige tips over poetsen, voeding en mondgewoonten.
Help, de tandjes van mijn kind verkleuren!
Wist je dat melktanden parelwit horen te zijn? Als je ziet dat de tandjes van je kind verkleuren en bijvoorbeeld geel of bruin worden, dan kan je kind last hebben van zuigflescariës. Dit wordt veroorzaakt doordat je kinderen vaak en lang zoete drank drinken uit een zuigfles. Het is een vorm van tandbederf. Maak altijd een afspraak bij de tandarts als je ziet dat de tandjes van je kind verkleuren.
Wat kun je doen om je kind voor te bereiden?
Je maakt het tandartsbezoek laagdrempelig door de volgende tips toe te passen.
- Neem je kind al jong mee naar jouw eigen controles
- Oefen thuis met ‘mondje open doen’
- Lees boekjes over de tandarts
- Leg uit wat er gaat gebeuren, zonder spannende woorden
Wat neem je mee naar het eerste tandartsbezoek?
- Het GebitsGroeiBoekje* die je hebt gekregen van het consultatiebureau (voor medische achtergrond)
- Een knuffel of speeltje voor troost
- Eventueel een speen of fles als je daarover vragen hebt
- Je vragen over tandenpoetsen, voeding en verzorging
*GebitsGroeiBoekje bestaat sinds 2025 en krijg je van het consultatiebureau als je baby 5 of 6 maanden oud is. Het geeft informatie over de mond en over de gebitsontwikkeling van kinderen tot 5 jaar en hoe je de mond en het gebit kunt verzorgen. Ook staan er afsprakenkaarten in die ouders en tandartsen kunnen gebruiken bij de afspraak.
Wordt de tandarts vergoed voor kinderen?
Ja, kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd in de basisverzekering. De kosten voor een controle of adviesgesprek bij de tandarts worden volledig vergoed, zonder eigen risico. Zo hoef je je geen zorgen te maken over kosten bij het eerste bezoek.
Checklist: 7 tips voor een geslaagd bezoek aan de tandarts
Plan het bezoek op een moment dat je kind uitgerust is, dus liever niet tijdens de slaapmomenten.
Neem je kind al jong mee naar jouw controles, zo raakt je kleintje van jongs af aan gewend.
Zorg dat je niet alleen bent en iemand op je kind kan letten als jijzelf in de stoel moet liggen. Of plan een losse afspraak in voor je kind(eren).
Neem een knuffeltje of speeltje mee, iets dat vertrouwd is voor je kind.
Blijf zelf rustig en ontspannen, jouw stemming kan ook je kind beïnvloeden.
Maak er een positieve en leuke ervaring van. Ga na het bezoek wat leuks doen of geef een kleinigheidje.
Begin met poetsen bij je baby zodra het eerste tandje doorkomt en doe dit twee keer per dag. Dit draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Maak poetsen onderdeel van het ochtend- en avondritueel, zo wordt het vertrouwd.
Lees ook: Je baby’s tandjes poetsen? Check deze tips & trics
Tips van andere ouders
Is tandenpoetsen bij je kleintje een drama, omdat je kind zich verzet of begint te huilen? Deze tips van andere ouders kunnen helpen.
“Wij doen alsof er allemaal diertjes op z’n tanden zitten. Elke dag andere (bijvoorbeeld krokodil, hondje, dino). Die poetsen we er dan samen af.”
“Samen poetsen voor de spiegel, met een leuke tandenborstel en daarna mag hij bij mij poetsen. Zo maken we er een spelletje van.”
“Ik zing altijd een vrolijk tandenpoetsliedje en als het liedje af is, heb ik alle tandjes en kiezen gehad. Zo is tandenpoetsen ook gewoon een vrolijk momentje tijdens ons bedtijdritueel.’'
Meer tips lezen? Check: 10 tips als tandenpoetsen bij je kind een drama is
Bronnen: RIVM, Thuisarts.nl