Verzorging van de babyhuid

Verzorging van de babyhuid

De huid van je baby is kwetsbaar. Vlak na de geboorte heeft de babyhuid nog geen volledige structuur. Dit vraagt om een speciale verzorging. Een babyhuid is extra gevoelig voor zon, regen en wind. Ook is de huid van je baby kwetsbaarder voor infecties en schimmels. Dit komt omdat de beschermende zuurmantel nog niet helemaal aanwezig is. Hoe kun je de huid van je baby het beste verzorgen?

Hoe verzorg je de gevoelige babyhuid?

In het badwater kun je de eerste maanden het beste alleen een scheutje milde babyolie doen. Daarmee houd je de huid van je baby soepel en zacht. Bovendien voorkom je dat deze uitdroogt. Was je baby met een katoenen washandje en gebruik geen zeep. Dit vermindert de werking van badolie. Als je baby drie tot vier maanden oud is, kun je van olie overstappen op een milde babyzeep.

Er zijn speciale verzorgingsproducten, maar ook wasmiddelen die hypoallergeen zijn. Deze producten zijn extra vriendelijk voor de huid omdat ze geen parfum en kleurstoffen bevatten. Hypoallergene producten helpen bij huidproblemen veroorzaakt door een allergie. Er zijn ook speciale wasmiddelen en wasverzachters mét parfum die je veilig kunt gebruiken.

Hoe droog je je baby af na een badje?

Dep je baby na het baden droog met een hydrofiel luier; die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let erop dat ook de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je wat talkpoeder in de huidplooitjes strooien. Gebruik geen poeder in combinatie met zalf; het poeder gaat dan klonteren. Eventueel kun je je baby na het afdrogen insmeren met babybodylotion of - als de huid erg droog is - met een vettige huidcrème.

Bescherm de babyhuid als je naar buiten gaat

Ga je met je baby naar buiten, gebruik dan een huidcrème om uitdrogen van de babyhuid door kou en wind te voorkomen. Als je kind een gevoelig huidje heeft, dan kun je kwetsbare plekken (zoals de wangetjes) beschermen met een dun laagje ongeparfumeerde vaseline. Laat je baby nooit te lang in de zon zitten of spelen. Baby’s jonger dan zes maanden kunnen beter helemaal uit de zon blijven. Gebruik in ieder geval altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, ook als je kind in de schaduw zit.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby