Tandenpoetsen bij je baby: tips & trics

Tandenpoetsen bij je baby: tips & trics

Het is verstandig om te beginnen met poetsen zodra je baby zijn eerste tandje krijgt. Dat is meestal ergens tussen de 5 en 9 maanden. Poets iedere dag voorzichtig met een klein beetje fluoridepeutertandpasta en een zachte tandenborstel. Er zijn speciale babytandenborstels verkrijgbaar. Zo’n klein borsteltje komt gemakkelijk bij alle tanden en kiezen. Tot de 2e verjaardag mag je Ć©Ć©n keer per dag poetsen, daarna wordt twee keer per dag geadviseerd.

Laat je baby wennen aan tandenpoetsen

Probeer je kind zoveel mogelijk op speelse wijze vertrouwd te krijgen met tandenpoetsen. Zo voorkom je dat je kind tandenpoetsen vervelend gaat vinden. In het begin is de aanwezigheid van fluoride in de mond belangrijker dan dat je overal met de borstel komt. Wil je kind niet dat zijn tanden worden gepoetst? Geef hem dan een tijdje zelf zijn tandenborstel, zodat hij er op kan sabbelen. Raadpleeg eventueel je tandarts of mondhygiƫnist voor aanvullend advies.

Poets de puntjes van de nieuwe tandjes die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als later voor het blijvende gebit. Het glazuur van net doorgebroken tandjes is nog niet sterk. Deze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Vanaf 2 jaar kun kun je je kind meenemen naar de tandarts. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd. Bovendien went hij op deze manier aan de tandartsbezoeken.

Kan fluoride in peutertandpasta kwaad?

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriƫn. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes voorkomen. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Deze kun je pas gebruiken als je kind vijf jaar of ouder is.

Hoe poets je de tanden van je baby?

  • Laat je kind zitten op bijvoorbeeld de commode. Draai zijn hoofd richting het licht, zodat je goed in zijn mond kan kijken. Later als hij ouder is kun je achter hem gaan staan bij de wasbak.
  • Met de schrobmethode poets je eenvoudig en efficiĆ«nt. Je maakt hierbij korte, horizontale bewegingen die elkaar overlappen.
  • Denk aan de drie Bā€™s: binnenkant, buitenkant en bovenkant. Om de bovenkant te poetsen moet de mond ver open. De vlakken aan de binnen- en buitenkant zijn gemakkelijker te bereiken als de mond halfopen is.

Tips & tricks om het tandenpoetsen bij je baby makkelijker te maken

  • Weigert je baby een tandenborstel in zijn mond? Probeer er dan een spelletje van te maken. Zo houd je het luchtig en komt er geen onnodige spanning rondom het tandenpoetsritueel. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje doen wie het hardste ā€˜aaaā€™ kan roepen of kijken wie de grootste mond heeft.
  • Een tandenpoetsliedje kan ook helpen om het tandenpoetsen leuk te maken. Daarnaast is het duidelijk; als het liedje af is, is het tandenpoetsen ook klaar.
  • Vertel een verhaaltje tijdens het poetsen, zodat de aandacht wat minder op het poetsen ligt.
  • Het kan prettig zijn voor je baby om zijn tanden te poetsen voor de spiegel. Zo ziet hij precies wat je doet en zijn jouw bewegingen minder onverwacht.
  • Geef je baby een eigen tandenborstel waarmee hij al zijn knuffels kan poetsen. Zo wordt het tandenpoetsritueel normaler voor hem en weet hij dat het erbij hoort.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby