Nagels baby knippen: hoe doe je dat?

Nagels baby knippen: hoe doe je dat?

Babynagels groeien snel en kunnen behoorlijk scherp worden. Als je ze niet bijhoudt, worden de nageltjes puntig en kan je baby zichzelf openkrabben in zijn gezichtje. In de eerste 3 maanden kun je beter een nagelvijltje gebruiken, omdat de nageltjes nog erg zacht zijn. Daarna is een babyschaartje met stompe punten ook geschikt.

Hoe vijl je de nageltjes van je baby?

Zachte babynageltjes kun je het beste voorzichtig recht vijlen. Gebruik hiervoor kartonnen vijltjes. Pak een vingertje van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zodat je goed bij het nageltje kan. Je kunt het beste één kant op vijlen, anders ontstaan er alsnog scheurtjes en scherpe randjes in de nageltjes. Blijven de nageltjes scherp, ondanks het vijlen? Kijk dan eens of krabwantjes iets voor je baby zijn. Dit zijn een soort wantjes die voorkomen dat je baby zijn gezicht openkrabt.

Hoe kun je het beste nageltjes knippen bij je baby?

Om de nagels van je baby veilig te knippen, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Hier zijn enkele eenvoudige stappen en tips die je kunnen helpen:

Begin met voorbereiding:

 • Gebruik een rustig moment van de dag. Dit maakt het voor zowel jou als je baby gemakkelijker. Als je baby beweeglijk is of het niet fijn vindt, probeer dan de nagels te knippen als hij slaapt.
 • Gebruik een speciale schaar of nagelknipper voor baby’s. Deze hebben vaak afgeronde uiteinden zodat je je baby niet per ongeluk pijn doet. Vingernagels knippen:
 • Pak het handje van je baby goed vast.
 • Duw voorzichtig het vingertopje een beetje naar beneden en weg van de nagel. Dit helpt om de huid te beschermen.
 • Knip de nagels in de vorm van de nagel. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de huid knipt.
 • Let goed op dat je niet in de vingers knipt. Teennagels knippen:
 • Knip de teennagels recht over. Dit helpt om te voorkomen dat ze ingroeien.
 • Bedenk dat teennagels minder snel groeien dan vingernagels. Je hoeft ze dus minder vaak te knippen. Extra tips:
 • Check regelmatig de nagels op scherpe randjes.
 • Door de nagels kort te houden, voorkom je dat je baby zichzelf krabt.
 • Als je toch een keer per ongeluk de huid knipt, maak het dan schoon en gebruik eventueel een beetje ontsmettende crème.
 • Probeer de nagels niet te kort te knippen, omdat dit ongemak of infecties kan veroorzaken. Deze stappen helpen je om de nagels van je baby veilig en makkelijk te knippen.

Hoe vaak nagels knippen van baby?

Baby’s nagels groeien snel en moeten vaak geknipt worden, meestal één of twee keer per week. Soms is het nodig om de nagels van pasgeboren baby’s zelfs vaker te knippen in de eerste weken. Het is belangrijk om regelmatig te kijken of de nagels scherp zijn of tekenen van ingroeien vertonen. De groeisnelheid van nagels kan per baby verschillen, dus let goed op de lengte en vorm. Door een goede routine te vinden, zorg je voor de beste zorg voor je baby’s nagels.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby