Minicursus Babyverzorging: hoe verzorg ik mijn baby?

Minicursus Babyverzorging: hoe verzorg ik mijn baby?

Help, je kraamverzorgende is vertrokken! Hoe verzorg je dagelijks je baby het beste en wat doe je bij luieruitslag? Hoe houd je je baby het gemakkelijkste vast in bad? Om je een beetje op weg te helpen geeft WIJ je een minicursus Babyverzorging!

Vooraf: de babyhuid

Wist je dat de huid van je baby vijf keer dunner is dan die van jou? Het huidje is nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor erg gevoelig. Dit komt onder andere doordat de huidcellen nog niet dicht tegen elkaar aan liggen. Pas als je kind ongeveer vier jaar is, is de huid helemaal ontwikkeld. De babyhuid is dus kwetsbaar voor invloeden van buitenaf en droogt gemakkelijk uit. Daarom kun je het beste milde producten voor de verzorging van je kleintje gebruiken.

Wanneer verschoon je luiers bij je baby?

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Dit betekent dat je je kleine gemiddeld zo’n acht keer per dag verschoont. Als je borstvoeding geeft, wordt aangeraden om in de gaten te houden hoeveel plasluiers je baby per etmaal heeft. Dit is een goede indicatie om te zien of je baby genoeg vocht binnenkrijgt.

Wat te doen bij luieruitslag?

Eén van de meest voorkomende babykwaaltjes is luieruitslag. De babybillen zijn geïrriteerd, rood, schraal en soms zelfs kapot. Dit zorgt vaak voor jeuk en pijn. De luier is de oorzaak, want hieronder is het warm en vochtig, waardoor irritatie van de huid gemakkelijk ontstaat. Tel daar de zure urine en ontlasting bij op. Door wrijving kan de babyhuid hier dus snel rood worden of zelfs kapot gaan. Door een zinkzalf of -balsem te gebruiken, bescherm je de huid met een laagje tegen vocht en ontlasting, zonder de huid af te sluiten. Als de huid erg geïrriteerd is, kun je wat balsem op een gaasje aanbrengen en dit op de rode billetjes leggen. Doe je baby vervolgens een schone luier om. Vaak zie je bij de volgende verschoning al verbetering. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep, liniment reinigingsmelk of een klein beetje babyolie het beste.

Hoe verzorg je de navel van je baby?

Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng dat is achtergebleven op de buik van je baby, wordt het navelstompje genoemd. Het beste is om het navelstompje zoveel mogelijk met rust te laten. Je hoeft het niet af te dekken met een steriel gaasje, tenzij de kraamverzorger anders adviseert. Zorg ook dat de luierrand er overheen valt, anders kan het gaan schuren. Hoe meer het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld, hoe beter. Goed droogdeppen na een badje is belangrijk. De gelige massa onder het navelstompje is geen vuil, maar zijn witte bloedcellen die samen een korstje vormen. Dit korstje beschermt je baby tegen infecties. Laat het korstje dan ook zitten bij het schoonmaken. Het valt er na een paar dagen vanzelf vanaf.

Hoe was je je baby?

Al in de eerste week na je bevalling doe je thuis, onder toezicht van de kraamverzorger, je baby in bad. De meeste baby’s vinden dat heerlijk, omdat het ze doet herinneren aan de tijd in de baarmoeder. Check voordat je begint wel even of alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Zo hoeft je baby niet onbeschermd of nat op de commode te blijven liggen, terwijl jij iets moet pakken. Zorg voor een tochtvrije badkamer, die goed op temperatuur is, en leg de volgende zaken klaar:

  • schone handdoek
  • thermometer
  • badolie
  • iets om je baby in te wikkelen en warm te houden
  • lotiondoekjes
  • schone luier
  • kleertjes

Kies de juiste verzorgingsproducten

Je baby’s huid is nog heel kwetsbaar, omdat deze na de geboorte nog niet helemaal volgroeid is. Daarom gebruik je speciale babyverzorgingsproducten. Zeep droogt het huidje te veel uit, een mild wasproduct zonder SLS/SLES is geschikter. Heeft jouw baby een droge huid, smeer hem dan na het badje in met een fijne babymilk en/of masseer hem met een speciale olie. Als je kind de eerste weken last van krampjes heeft, kun je speciale Baby Buikjesolie gebruiken. Deze olie masseer je zacht vanaf de navel in steeds grotere cirkelbewegingen met de klok mee. Dit zorgt voor een ontspannen buikmassage en ondersteunt de spijsvertering. Voor schrale billetjes en ruwe wangetjes door de winterkou zijn speciale, voedende crèmes of balsems geen luxe. Gebruik het liefst producten met natuurlijke ingrediënten, die belasten de tere huid het minst. Babyproducten ruiken heerlijk, maar heeft jouw baby een extra gevoelige huid, kies dan voor de parfumvrije varianten.

Kracht van aanraken

Een mooie manier om met je baby te communiceren en hem tot rust te brengen, is door massage. Met een milde babyolie en eenvoudige en rustige bewegingen creëer je een intiem onderonsje waarbij jij en je baby helemaal in elkaar op kunnen gaan.

Je baby aan- en uitkleden

Gebruik de thermometer of voel met je elleboog of de temperatuur van het badwater goed is (ca. 36 °C). Kleed daarna pas je baby uit. Tijdens het aan-en uitkleden blijf je het hoofdje en de nek ondersteunen. Je kunt ook een aankleedkussen ter ondersteuning gebruiken. Bij het uitkleden kun je het beste bij de sokken en het broekje beginnen. Op die manier verliest je baby zo min mogelijk warmte. Vervolgens haal je de armen uit de mouwen en verwijder je de bovenkleding over het hoofdje. Bij het aankleden is de volgorde precies andersom.

Je baby in bad

Na het uitkleden wikkel je je baby in een warme omslagdoek. Als het badwater op temperatuur is, pak je je baby als volgt vast.

  • Ondersteun met één arm het hoofdje en houd je hand onder een oksel.
  • Met je andere arm ondersteun je de benen en de billen. Laat nu eerst de beentjes in het water zakken.
  • Laat de benen los en maak je arm vrij om je baby af te spoelen.
  • Als je baby niet van een bad houdt, kun je hem ook in een emmer baden. Er zijn speciale plastic emmers (TummyTubs) op de markt waarin ook peuters, als zij het badje zijn ontgroeid, goed kunnen blijven zitten.

TIP! Bekijk de handige WIJ doet ’t zo video en ontdek hoe je je baby het beste in bad kunt doen.

Oortjes van je baby schoonmaken

De oren mag je alleen aan de buitenzijde en aan binnenkant van de oorschelp schoonmaken met een in olie of water gedrenkt watje. Ook als er vrij veel oorsmeer te zien is, laat je dit gewoon zitten. Oorsmeer geeft namelijk de natuurlijke bescherming aan het trommelvlies. Bovendien loop je het risico een infectie te veroorzaken als je de gehoorgang schoonmaakt.

Oogjes van je baby schoonmaken

De afscheiding in de oogjes van je baby verwijder je voorzichtig met een in gekookt water gedrenkt watje, dat eerst is afgekoeld. Strijk altijd van buiten naar binnen. Sommige baby’s hebben de eerste weken ontstoken ogen. Dikke afscheiding in de vorm van korstjes mag je niet zomaar wegkrabben. Bevochtig de korstjes liever een tijdje, zodat ze vanzelf loslaten.

Hoe kan je het makkelijkste nageltjes knippen bij je baby?

Babynagels groeien snel. Als je ze niet bijhoudt, worden de nageltjes puntig en kan de baby zichzelf openkrabben. Meer over nagelverzorging.

Extra tips

  • Borstel de haartjes van je baby altijd met een zachte borstel in model.
  • Je baby komt meestal lekker loom uit het badje. Als je kind slecht inslaapt, kun je het badritueel daarom beter naar de avond verschuiven.
  • Smeer voor extra verzorging van de huid na het badje kwetsbare huidplekjes - zoals de huidplooien - van je baby in met een speciale babycrème.
  • Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor vochtige babydoekjes? Probeer dan eens liniment reinigingsmelk: een traditioneel Frans mengsel van olijfolie en kalkwater dat de babyhuid reinigt, verzorgt, kalmeert en beschermt. Breng wat liniment reinigingsmelk aan op een hydrofiele doek of maxi wattenschijfje en reinig hiermee de babybilletjes. Afspoelen is niet nodig.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby