Luier verschonen bij je baby

Luier verschonen bij je baby

Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Bij een pasgeboren baby verschoon je bij elke voeding zijn luier, zo kun je het aantal poep- en plasluiers goed bijhouden. Dit houdt in dat je je baby wel zo’n zes tot acht keer per dag verschoont. De ontlasting komt vaak op gang tijdens het voeden. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen iets anders dan bij een meisje.

Benodigdheden bij luier verschonen

Vooral in het begin kan het verschonen van een luier nog wat onhandig aanvoelen. Zorg dat je alle spulletjes die je nodig hebt binnen handbereik liggen, zo voorkom je dat je misgrijpt.

  • Aankleedkussen
    Onmisbaar op elke commode. Ook handig in de eerste weken; leg er eentje beneden neer, zodat je niet voor elke verschoning de trap op en af moet.
  • Schone luiers
    Het is handig om een voorraadje schone luiers in de buurt van het aankleedkussen te bewaren, zo grijp je nooit mis. Tip: bekijk de actuele luieraabiedingen en bespaar flink wat kosten.
  • Billendoekjes
    Deze vochtige doekjes zijn ideaal om de billetjes van je baby mee schoon te vegen.
  • Babyzalf
    Babyzalf verzorgt, verzacht en beschermt de gevoelige babyhuid. Bij luieruitslag smeer je na elke luierwisseling een dunne laag op de billetjes van je baby.
  • Schone kleertjes
    Altijd handig om een voorraadje schone babykleren in de buurt te hebben.

Luier verschonen bij een meisje

Als meisjes een flinke poepluier hebben, kunnen de schaamlipjes helemaal volzitten. Gebruik dan lekker veel lauw water om ze schoon te maken. Je hoeft de schaamlipjes niet echt open te duwen, maar maak wel grondig schoon waar je bij kunt.

Luier verschonen bij een jongen

Bij jongens is dat wat makkelijker, maar let wel op dat het piemeltje naar beneden wijst in de luier: anders plast je zoon daar zo overheen! Haal bij jongetjes de voorhuid niet weg: deze is nog verkleefd.

De billen van je baby maak je schoon met lauw water of je gebruikt een speciale babyzalf. Gebruik geen zeep! Na het schoonmaken is het drogen van de huidplooien, de liezen en billetjes heel belangrijk om het huidje daar heel te houden. Vaak is een gewone handdoek te dik voor die miniplooitjes. Een ouderwets dun hydrofiel luiertje is perfect.

Wat te doen bij luieruitslag bij je baby?

Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor luieruitslag. De urine maakt het huidje week, waardoor het sneller stukgaat. De huid van de billen en de binnenkant van de bovenbeentjes is dan rood, schraal en vlekkerig. Als je baby hier last van heeft, kun je snel handelen door er bij elke schone luier een dun laagje babyzalf op te smeren. Dat beschermt en laat het huidje helen en ondersteunt het natuurlijke huidherstel.

Een goede zalf beschermt met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer de zalf niet te dik op, dat kan juist weer voor meer irritatie zorgen. Luieruitslag voorkom je door de babybillen schoon en droog te houden. Verschoon je baby voldoende en reinig de billetjes zorgvuldig met lauw water en olie- of lotiondoekjes.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby