Je baby aankleden

Je baby aankleden

In het begin zal het even wennen zijn om je pasgeboren baby aan te kleden. Krijg het maar eens voor elkaar met die zwaaiende armpjes en beentjes. Met deze tips heb je het aankleden zo onder de knie.

De juiste kleding voor je baby

Een goede voorbereiding is het halve werk, leg daarom van tevoren alle kleding (en een schone luier) klaar. Zo voorkom je dat je halverwege het aankleden nog op zoek moet naar een kledingstuk. Kleertjes van zachte en soepele stoffen zijn in het begin ideaal want dat rekt een beetje mee. Rompers met drukknopen aan de zijkant zijn fijn, zo hoeft het niet onnodig over het hoofdje heen. Er bestaan ook truitjes met drukknopen aan de zijkant, dit is vaak ook erg prettig de eerste weken.

Hoe kleed je je baby niet te warm, maar ook niet te koud?

Vooral met een kleine baby is het altijd even zoeken naar de juiste hoeveelheid kleding. Pasgeboren babyā€™s hebben vaak moeite om zichzelf warm te houden. Als vuistregel geldt: hetzelfde als jij + 1 laagje extra. Dit blijft natuurlijk een richtlijn, het kan zijn dat jouw kind aan minder kleding genoeg heeft. Voel bij twijfel altijd even in het nekje. Als het koud aan voelt, trek dan iets meer aan en als het nekje zweterig is, kan er best een laagje uit.

Blijf bij je baby op het aankleedkussen

Als je je baby gaat aan- of uitkleden, blijf dan altijd bij het aankleedkussen staan. Er komt namelijk een moment dat hij gaat rollen, dus leer jezelf aan om nooit weg te lopen. Het is prettig om een werkhoogte van minstens 90 centimeter te hebben. Zo hoef je niet te bukken en kan je overal goed bij.

Hoe kleed je je baby makkelijk aan en uit?

Bij rompertjes met een open zijkant is het handig om deze alvast klaar te leggen op het aankleedkussen, zo hoef je op een later moment je baby niet meer op te tillen. Je begint met de mouwtjes; je pakt het armpje vast en trekt het voorzichtig door de opening heen. Hetzelfde geldt voor de andere kant. Daarna schuif je de romper onder de billetjes door en druk je alle knoopjes aan de zijkanten en onderkant vast.

Het truitje rol je op, rek de hals een beetje uit en trek het daarna voorzichtig over het hoofdje heen. De mouwen rol je zo op dat je met je hand door de opening heen het handje van je baby kunt pakken. Zo schuif je gemakkelijk het armpje door de mouw. Doe dit ook voor de andere kant. De pijpen van het broekje stroop je ook op en trek je Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n aan. Daarna schuif je hem over de billen van je baby heen. Tot slot nog de sokjes en voilĆ , baby aangekleed!

Extra tips

  • De handjes en voetjes van je baby kunnen soms wat koud aanvoelen. Dit is normaal en hoeft niet te betekenen dat je baby het koud heeft.
  • Laat je niet opjagen door het gehuil van je baby. Snel leren aankleden kost even tijd, maar voor je het weet draai je je hand er niet meer voor om.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby