Hoe verzorg je de navel van je baby?

Hoe verzorg je de navel van je baby?

Na de geboorte van je baby is de navelstreng doorgeknipt. Hiermee was je baby met de placenta verbonden. Het stukje dat is achtergebleven op de buik van je baby wordt het navelstompje genoemd. Het navelstompje is zwart, blauwpaars of rood van kleur en droogt in de eerste week na de bevalling geleidelijk op en valt er daarna vanzelf vanaf. Dat gebeurt meestal rond de achtste dag.

Je baby voelt daar niets van. Het kan zijn dat het navelstompje in de eerste twee, drie weken nog een beetje nabloedt. Het is belangrijk dat je het navelstompje van je baby goed schoonhoudt.

Hoe verzorg je de navel van je baby?

Het beste is om het navelstompje zoveel mogelijk met rust te laten. Je hoeft het niet af te dekken met een steriel gaasje, tenzij je kraamverzorgende anders adviseert. Zorg ook dat de luierrand er overheen valt, anders kan het gaan schuren. Hoe meer het navelstompje aan de droge lucht wordt blootgesteld, hoe beter. Goed droog deppen na het badje is belangrijk. Alcohol mag alleen worden gebruikt op advies van de verloskundige, omdat dit het huidje kan irriteren. De gelige massa onder het navelstompje is geen vuil, maar zijn witte bloedcellen die samen een korstje vormen. Dit korstje beschermt je baby tegen infecties. Laat het korstje zitten bij het schoonmaken.

Wat is een navelbreuk bij je baby?

Soms zwelt het weefsel onder de navel van je baby een beetje op en puilt zijn naveltje een beetje uit. Dit betekent dat de buikwand van je baby nog niet helemaal goed is gesloten. Dit wordt een navelbreuk genoemd (ook wel hernia umbilicalis genoemd) en is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand op de plaats van de navel. Meestal bevindt zich in de uitstulping wat buikvet, maar soms (als de breuk groot is) ook darm. Een navelbreuk ziet er uit als een bobbel bij de navel, die groter wordt bij huilen, hoesten en persen en die makkelijk terug te duwen is zodra de buik weer ontspannen is. Het komt vaak voor bij pasgeboren baby’s en is dus eigenlijk normaal. Het komt vaker voor bij kinderen met een donkere huidskleur, te vroeg geboren baby’s of te licht geboren baby’s.

Wanneer is opereren nodig bij een navelbreuk?

Na het afvallen van de navelstomp na de geboorte gaat het littekenweefsel rondom de navel samentrekken en verdwijnt de navelbreuk geleidelijk. In bijna alle gevallen sluit de navelbreuk daardoor vanzelf in de eerste levensjaren. Beklemming van een stukje darm in de navelbreuk is heel zeldzaam. Daarom kan dus gerust afgewacht worden. De jeugdarts zal regelmatig controleren of de navelbreuk al gesloten is. Indien de navelbreuk op de leeftijd van 4 tot 5 jaar nog bestaat, kan je kind via de huisarts doorverwezen worden naar de chirurg. De chirurg bekijkt dan of de navelbreuk eventueel geopereerd dient te worden.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby