Hoe kleed je je baby op koude dagen?

Hoe kleed je je baby op koude dagen?

Elke dag even naar buiten met je baby is goed voor jullie beiden; jij komt in beweging, je kind komt in de frisse lucht. En (zon)licht zorgt bij je baby voor de aanmaak van vitamine D. Je past de hoeveelheid kleding van je baby aan op de buitentemperatuur. In de winter krijgt je kind net zoveel lagen kleding aan als jijzelf, plus een dekentje en mutsje. Laat het koude weer je niet weerhouden om er lekker op uit te gaan!

Belangrijk om in de gaten te houden: hoe goed je je (pasgeboren) baby ook kleedt, hij of zij is gevoelig voor afkoeling en daardoor bevattelijk voor verkoudheden en uitdroging van de huid. Voel regelmatig even of de temperatuur van je baby nog goed is. Dit doe je door met je vingers in bijvoorbeeld het nekje te voelen. Dan weet je snel genoeg hoe warm je baby het heeft.

Hoe houd je je baby warm?

De leeftijd van je baby heeft veel invloed op wat je hem of haar aantrekt. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet warmhouden bijvoorbeeld. Ook is de overgang van jouw warme buik naar de buitenwereld heel groot. Helemaal als het buiten koud is in de winterperiode. Let daarom extra goed op en check regelmatig de temperatuur van je kind door zijn nekje, oren en wangetjes te voelen.

Tip: trek verschillende laagjes aan bij je baby

Zorg dat je verschillende laagjes aantrekt bij je baby. Ga je naar buiten? Denk aan de volgende vier lagen:

  • Laag 1 is een rompertje
  • Laag 2 is bovenkleding: bijvoorbeeld truitje en broekje of jurkje en maillot
  • Laag 3 is jas, muts en handschoentjes
  • Laag 4 is een slaapzakje of dekentje

Extra tips om je baby goed op temperatuur te houden

Naast de verschillende laagjes die je kunt aantrekken om je baby goed warm te houden, kun je ook een aantal andere dingen doen. Ga je bijvoorbeeld met de kinderwagen op stap of draag je je baby in een draagzak. En wat kun je het beste doen bij regen? Hieronder vind je handige tips, zodat je goed voorbereid op stap gaat.

  • Verwarm de de babykleertjes of de kinderwagen voor met een kruik.
  • Als je met de kinderwagen op stap gaat, zet de kap omhoog. Dit beschermt tegen wind en fel licht.
  • Regent het? Gebruik dan de regenhoes van de kinderwagen.
  • Stap je ervoor of erna in de auto? Doe het slaapzakje en het jasje open. Dit geldt ook als je gaat winkelen met je baby. Teveel temperatuurswisselingen zijn niet goed.
  • Loop je met een draagzak of draagdoek? Dan hoeft je kind geen extra slaapzakje.

Hoe bescherm je de babyhuid tegen kou?

Je baby’s huidje vraagt om bescherming: smeer de wangetjes in met een vette babycrème. Let op: de crème mag niet op waterbasis zijn. Bij flinke kou bevriest dit. Als je je baby in bad doet, kun je anticiperen op het naar buiten gaan: voeg badolie toe aan het water. Zo droogt het huidje niet uit.

Vergeet niet: jij beweegt, je baby niet

Van een fijne wandeling op een koude dag word jij vanzelf warm, omdat je in beweging bent. Vergeet niet dat je baby stil ligt en hierdoor sneller afkoelt dan jij. Controleer daarom ook regelmatig de temperatuur van de vingertjes, oortjes en gezichtje.

Van buiten naar binnen? Let hierop

Ga je van de kou naar een ruimte binnen die een stuk warmer is? Bijvoorbeeld de auto in of stap je een winkel(centrum) binnen? Zorg dan dat je je baby wat ’lucht’ geeft door het dekentje iets naar beneden te doen en zijn jasje een stukje open te ritsen. Ook hier: check regelmatig zijn gezichtje, oren en vingertjes. Gloeien die bijvoorbeeld heel erg? Dan heeft je baby het waarschijnlijk warm. Als je wat langer binnen blijft, trek eventueel een laagje uit en houd je baby goed in de gaten.

Tip: check de TOG-waarde

De TOG-waarde is een index tegen warmtestuwing en is een handige leidraad om te checken of je je baby te koud of te warm hebt aankleed, mocht je daarover twijfelen. Je vindt de TOG-waarde in de meeste babyproducten zoals slaapzakjes, dekens, trappelzakken en inbakerdoeken.

Beeld: iStock.com/Stanislav Hubkin

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby