Fruitspeen onder de loep: wel of niet gebruiken?

Fruitspeen onder de loep: wel of niet gebruiken?

Een fruitspeen, ook wel bekend als foodfeeder of sabbelzakje, is ontworpen om je kind veilig kennis te laten maken met fruit en groente. Zonder kauwen en verslikkingsgevaar. Dat klinkt misschien als een goede uitvinding, maar is dat ook zo? Tandartsen en mondhygiënisten slaan inmiddels alarm. Lees hier waarom.

Marit Verschuuren

Wijze raad van

Marit Verschuuren

Expert mondgezondheid en gedragsverandering

Wat is een fruitspeen en hoe gebruik je het?

Een fruitspeen bestaat uit een siliconen zakje met gaatjes of een zakje van nylongaas, en een houder waaraan het sabbelgedeelte wordt vastgeklikt. Door een stukje fruit of groente in het zakje te stoppen, kan je baby op het siliconen of gaasgedeelte sabbelen. Hierdoor komt het fruit- of groentesap door de gaatjes in de mond van je kind terecht, terwijl eventuele velletjes en pitjes achterblijven. Voor kinderen met doorkomende tandjes worden ook weleens ijsschilfers toegevoegd om de pijn te verlichten. Dit werkt alleen onvoldoende bij een siliconen exemplaar en op nylongaas kan je baby niet lekker kauwen. Een gekoelde bijtring werkt dan beter.

Fruitspeen

Voorbeeld van een fruitspeen

Is het gezond?

Fruit en groente introduceren aan je baby mag vanaf 4 maanden. De meest gezonde bestanddelen van fruit, zoals de vitaminen en de vezels, vind je vooral in fruit in zijn originele vorm. Zodra je fruit pureert of perst, gaan de meeste vezels en vitaminen verloren. Fruitsap is dus niet zo gezond als je zou vermoeden. Je lijf krijgt ook een enorme hoeveelheid aan suiker binnen, omdat in een sapje veel meer fruit gaat dan je normaal zou eten. Voor je lijf en je mond maakt het niet uit of de suiker van fruit komt of toegevoegde suikers zijn. Pureren en persen is dus prima voor baby’s om (fruit) te leren eten, maar dit is wel tijdelijk tot ze vast voedsel kunnen eten. Kortom, goed om je hier bewust van te zijn.

Lees ook: Alles over gezonde tussendoortjes voor je kleintje

Nadelen gebruik fruitspeen

Hoewel een fruitspeen handig lijkt, zijn tandartsen en mondhygiënisten niet erg enthousiast. Ze slaan zelfs alarm. Hieronder een paar belangrijke nadelen op een rij.

  • Kan leiden tot gaatjes. Fruit bevat veel natuurlijke suikers en zuren. Langdurig sabbelen op een fruitspeen kan leiden tot gaatjes in het melkgebit en tanderosie. Vergelijk het met het zuigen op een flesje met zoete drankjes: niet ideaal voor de tandjes van je kleintje.

  • Minder goede spraakontwikkeling. Het zuiggedeelte van een fruitspeen is groter dan een gewone speen, wat invloed kan hebben op de mondmotoriek en spraakontwikkeling van je kind. Door de tong naar beneden te drukken, kan het gebruik van de fruitspeen leiden tot minder goede spraakontwikkeling.

  • Gewoon fruit eten is gezonder. De meest gezonde onderdelen van fruit, zoals vitaminen en vezels, vind je vooral in fruit in zijn originele vorm. Zodra je fruit pureert of perst, gaan veel vezels en vitaminen verloren. De fruitspeen biedt dus niet dezelfde gezondheidsvoordelen als het eten van fruit in zijn geheel.

Gebruik liever niet

Een fruitspeen wordt door tandartsen en mondhygiënisten afgeraden, omdat het voor langdurige suiker en zuuraanvallen in de mond zorgt. Daarnaast is het beter om je baby te laten wennen aan het kauwen op structuurrijke vezels van groente en fruit. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van de kaakspieren en spraak van je kind. Bedenk ook dat tussen de eet- en drinkmomenten door een mond twee uur rust nodig heeft om te herstellen. Water drinken kan, als je baby daaraan toe is, natuurlijk altijd tussendoor.

Beeld: iStock.com/FotoDuets, Sukarman karman

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby