Bescherm je baby tegen de zon

Bescherm je baby tegen de zon

Het is heerlijk om samen met je baby te genieten van het zonnetje, maar het is belangrijk om de huid van je baby goed in de gaten te houden. De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Hoe kun je je baby’s huidje zo goed mogelijk beschermen tegen de zon?

Waarom is de huid van je baby gevoelig voor de zon?

De huid van je baby is anders dan die van jou. Babyhuid groeit sneller, waardoor het minder de tijd heeft om door zonlicht beschadigde huidcellen te herstellen. Deze beschadigde huidcellen vergroten de risico‚Äôs op huidkanker op latere leeftijd. Daarnaast is het vochtgehalte meestal hoger. De zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is dunner. Genoeg redenen dus om je baby’s huidje goed te verzorgen, z√©ker als het zonnetje schijnt.

Je baby’s huidje kan zichzelf maar 5 tot 10 minuten beschermen tegen de zon. Dat komt doordat de huid van je baby sneller uitdroogt en er nog weinig natuurlijke barri√®re in de vorm van dode huidcellen is. Ook maakt je kind nog nauwelijks melanine aan. Dit is het stofje dat er voor zorgt dat je bruin wordt en bescherming biedt. De kans op verbranding is dus erg groot. En een teveel aan zon kan niet alleen op dit moment voor schade zorgen, maar ook op de lange termijn. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan 3 keer flink verbrand is geweest, later 5 maal meer kans heeft op huidkanker! Goed beschermen is dus geen overbodig advies.

Tips om de risico’s op verbranding bij je baby te beperken

 • Houd je baby jonger dan 6 maanden zoveel mogelijk uit de zon.
 • Bouw de zonnetijd voor je (oudere) kind de eerste dagen langzaam op.
 • Doe je kind altijd een petje of een hoedje op, ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje.
 • Let op schouders, nek, neus en oren. Die verbranden snel.
 • Zorg dat je kind voldoende drinkt om de vochtbalans op peil te houden.
 • Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert.
 • Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas.

Hoe bescherm je je baby het beste tegen de zon?

Het allerbeste is om je baby helemaal uit de zon te houden. KWF Kankerbestrijding adviseert om baby‚Äôs tot 1 jaar helemaal uit de zon te houden. Probeer in elk geval tussen 11.00 en 15.00 uur de zon te mijden. Zoek voor de rest zoveel mogelijk de schaduw op. Smeer goed in. Gebruik een goed zonnebrandproduct met een hoge factor, speciaal voor kinderen. Alles dus om de risico’s op verbranding te beperken. Houd je kind goed in de gaten en smeer elk uur √©n na het zwemmen opnieuw in. Doe het niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, ook als je naar de supermarkt wandelt of in de tuin zit. Een handig hulpmiddel is een speciaal label dat bijhoudt wanneer je weer moet smeren. Je kunt hier bij de drogist om vragen. Een zonnebril, speciaal voor kinderen beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling.

Is je baby toch (een beetje) verbrand?

Smeer ’s avonds in elk geval je baby’s huidje in met een verkoelende en verzorgende after-sun. Heeft je baby last van warmte-uitslag, kun je een natte washand gebruiken. Talkpoeder in de plooitjes bij de nek en de beentjes helpen verdere irritatie voorkomen. Is je kind echt een beetje verbrand, maak dan een lauw badje voor hem klaar. Dit zorgt voor verkoeling. Smeer daarna voorzichtig het huidje in. Heeft je kind er echt last van, geef dan een kinderparacetamol.

Aandachtspunten voor je baby in de zon

 • De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst.
 • Ook in de schaduw moet je smeren.
 • UV-stralen komen door glas heen. Dus bescherm je kind ook in de auto door middel van zonneschermen.
 • Een T-shirt biedt slechts bescherming ’ter waarde van’ factor 10 zonnebrandmiddel. Een nat T-shirt slechts voor factor 2!
 • Er bestaat speciale UV-werende kleding die qua bescherming gelijkstaat aan factor 50
 • Zorg voor een goede kinderzonnebril met CE-keurmerk
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby