Babykleertjes wassen

Babykleertjes wassen

Je zwangerschapsverlof is een goed moment om te checken of je alles in huis hebt van de baby uitzetlijst. Door je nesteldrang zal je waarschijnlijk de neiging voelen om alle babykleertjes te wassen. Helemaal niet verkeerd, want in babykleding en wasmiddel kunnen stoffen zitten die de huid van je pasgeboren baby irriteren. Je baby’s huid is kwetsbaar. Daarom trek je hem het liefst kleertjes aan die zacht en soepel zijn. Hoe was je het beste de babykleertjes, wat is de beste temperatuur en welk wasmiddel gebruik je?

Babykleertjes wel of niet voor gebruik wassen?

Het beste kun je babykleertjes wassen, vóórdat je ze voor het eerst aantrekt bij je baby. De huid van je baby is dunner dan die van volwassenen. Daarnaast kan je baby het niet aangeven als er iets niet prettig zit. Voorkom dit door voor de geboorte de eerste babywasjes te draaien. Dit geldt natuurlijk ook voor spullen als lakentjes, hydrofiele luiers en handdoeken. Het zal je waarschijnlijk een rustig gevoel geven als alle babyspullen gewassen in de kast liggen voordat je 37 weken zwanger bent.

Was babykleertjes zo hygiënisch mogelijk schoon

Over het algemeen geldt dat je op een zo laag mogelijke temperatuur wast, omdat dit beter is voor het milieu. Voor babykleertjes geldt echter dat ze hygiënisch schoon zijn na een was, wat betekent dat je op een zo hoog mogelijke temperatuur wast. Kijk op het label van de babykleertjes tot welke temperatuur je kunt wassen. Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Was niet heter dan aanbevolen, de kans is groot dat de kleertjes dan krimpen. Je kunt ook een speciaal programma op je wasmachine gebruiken die voor een hygiënisch schone was zorgt.

Waarom is het goed om neutraal wasmiddel te gebruiken?

Je baby heeft een kwetsbare huid. Ook kan hij allergisch reageren op bepaalde ingrediënten. Je kunt het beste een wasmiddel gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor baby’s en/of een gevoelige huid. Bekijk het etiket van het wasmiddel; het gaat er vooral om dat het PH-neutraal en dermatologisch getest is.

Gebruik geen wasverzachter bij de babykleertjes

Het ruikt zó lekker en kleertjes voelen lekker zacht. Toch is het advies voor babykleertjes om geen wasverzachter te gebruiken, vooral niet in de eerste maanden na de geboorte. Er kunnen geur- en kleurstoffen in zitten die irriterend zijn voor de huid van je baby. Gebruik je het wasmiddel dat je normaal ook altijd gebruikt? Controleer dan even of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.

Babykleertjes niet in de droger

Hang de babykleertjes te drogen aan een waslijn of wasrek. Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt. Als het weer het toelaat kun je ze buiten te drogen hangen, zo heb je straks een kast vol heerlijk frisse babykleertjes.

Was de wasmachine

Een goed moment om je wasmachine eens te wassen, is voor het eerste babywasje. Je wasmachine verwerkt veel vuil wasgoed. Ook kunnen restanten van wasmiddel achterblijven. Logisch dus dat de wasmachine zelf ook regelmatig schoongemaakt moet worden. Je doet dit door de wasmachine met een lege trommel op 90° te laten draaien.

Strijk babykleertjes zo heet mogelijk

Het is in principe niet nodig om je babykleertjes te strijken, maar het kan wel nuttig zijn. Door de hitte van het strijkbout hebben overgebleven bacteriën namelijk geen kans. Controleer het label van de kleertjes voor de maximum strijktemperatuur. Probeer zo heet mogelijk te strijken mits de kleding dit toelaat.