Babykleding wassen

Babykleding wassen

Je zwangerschapsverlof is een goed moment om te checken of je alles in huis hebt van de babyuitzetlijst. Als je last hebt van nesteldrang zal je waarschijnlijk de neiging voelen om alle babykleding te wassen. Wist je dat in babykleding en wasmiddel stoffen kunnen zitten die de huid van je pasgeboren baby irriteren? Je baby’s huid is kwetsbaar. Daarom trek je hem het liefst kleertjes aan die zacht en soepel zijn. Hoe was je het beste de babykleding, wat is de beste temperatuur en welk wasmiddel gebruik je?

Wanneer babykleertjes wassen?

Het beste kun je babykleding wassen, vóórdat je ze voor het eerst aantrekt bij je baby. De reden hiervoor is dat de kleding al een leven heeft gehad voordat jij ze in je handen kreeg, zelfs als ze gloednieuw zijn. Ze hebben in magazijnen en winkelschappen gelegen en zijn tijdens het productieproces mogelijk behandeld met chemicaliën. De huid van je baby is dunner dan die van volwassenen. Daarnaast kan je baby het niet aangeven als er iets niet prettig zit. Voorkom dit door voor de geboorte de eerste babywasjes te draaien. Dit geldt natuurlijk ook voor spullen als knuffels, lakentjes, hydrofiele luiers en handdoeken. Het zal je waarschijnlijk een rustig gevoel geven als alle babyspullen gewassen in de kast liggen voordat je 37 weken zwanger bent.

Wasmiddel babykleding

Voordat je de babykleding kunt wassen, moet je eerst het juiste wasmiddel kiezen. Gebruik voor het wassen van je babykleding een neutraal wasmiddel die parfum, hypoallergeen en kleurstofvrij is. Je baby heeft een kwetsbare huid. Ook kan hij allergisch reageren op bepaalde ingrediënten. Je kunt uit veel wasmiddelen kiezen, maar je kunt het beste een wasmiddel gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor baby’s en/of een gevoelige huid. Bekijk het etiket van het wasmiddel; het gaat er vooral om dat het PH-neutraal en dermatologisch getest is. Veel ouders kiezen ervoor hun eigen wasmiddel te maken, omdat het goedkoper kan zijn dan duurdere babywasmiddelen te kopen. Als je het wasmiddel zelf maakt, ben je zeker van de ingrediënten. Voor hardnekkige vlekken kun je de kledingstukken eventueel voorbehandelen.

Of je nu kiest voor een merk uit de winkel of de zelfgemaakte versie, bewaar je wasmiddel altijd op een hoge plank. Chemicaliën en schoonmaakmiddelen moeten buiten het bereik van kleine vingertjes blijven

Was babykleding zo hygiënisch mogelijk schoon

Over het algemeen geldt dat je op een zo laag mogelijke temperatuur wast, omdat dit beter is voor het milieu. Voor babykleding geldt echter dat ze hygiënisch schoon zijn na een was, wat betekent dat je op een zo hoog mogelijke temperatuur wast. Kijk op het label van de babykleding tot welke temperatuur je kunt wassen. Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Was niet heter dan aanbevolen, de kans is groot dat de kleertjes dan krimpen. Je kunt ook een speciaal programma op je wasmachine gebruiken die voor een hygiënisch schone was zorgt.

Was alle kleding samen

Sommige ouders wassen de kleding van hun baby apart van de kleding van de rest van het huishouden. Er kunnen veel redenen zijn om de kleding van je baby te isoleren. Toch is er één grote reden om het niet te doen - het is meer werk voor jou. Als je het hele huishouden overschakelt op het babyveilige wasmiddel, kun je alle kleren samen wassen.

Je baby komt 100% gegarandeerd in contact met jouw kleding. Je houdt ze vast en knuffelt ze, waardoor hun huid jouw kleding raakt. Dus samen wassen met een mild wasmiddel is een goede optie.

Redenen om te kiezen voor aparte babywasjes

Er zijn momenten waarop je beter je eigen kleding niet samen met die van uw baby kunt wassen.

  • Je baby heeft eczeem of een hele gevoelige huid. Als je kind speciale wasmiddelen nodig heeft die duurder zijn dan de typische babywasmiddelen, kan het te kostbaar zijn om alle kleding met dit wasmiddel te wassen.

  • Iemand in je huishouden werkt met gevaarlijke chemicaliën. Sommige banen kunnen vereisen dat een lid van het huishouden in contact komt met agressieve chemicaliën of andere gevaarlijke materialen. In die gevallen kan het beter zijn om het zekere voor het onzekere te nemen dan je baby per ongeluk aan een irriterende stof bloot te stellen.

  • Je geeft de voorkeur aan een sterk geparfumeerd wasmiddel. Sommige mensen geven er de voorkeur aan dat hun kleding sterk naar een bepaalde geur ruikt. Ze kunnen geurversterkers aan de was toevoegen. Deze zijn waarschijnlijk te sterk voor je baby, dus je moet de kleding apart wassen.

  • Je baby gebruikt de hele dag door veel kleren en dekens. Sommige baby’s plassen of spugen veel en gebruiken dagelijks een ton aan kleding - genoeg om dagelijks een was te doen.

Gebruik geen wasverzachter bij de babykleding

Het ruikt zó lekker en kleertjes voelen lekker zacht. Toch is het advies voor babykleding om geen wasverzachter te gebruiken, vooral niet in de eerste maanden na de geboorte. Er kunnen geur- en kleurstoffen in zitten die irriterend zijn voor de huid van je baby. Gebruik je het wasmiddel dat je normaal ook altijd gebruikt? Controleer dan even of hier geen wasverzachter aan is toegevoegd.

Babykleding niet in de droger

Hang de babykleding te drogen aan een waslijn of wasrek. Babykleertjes kunnen krimpen als je de droger gebruikt. Als het weer het toelaat kun je ze buiten te drogen hangen, zo heb je straks een kast vol heerlijk frisse babykleertjes.

Was de wasmachine

Een goed moment om je wasmachine eens te wassen, is voor het eerste babywasje. Je wasmachine verwerkt veel vuil wasgoed. Ook kunnen restanten van wasmiddel achterblijven. Logisch dus dat de wasmachine zelf ook regelmatig schoongemaakt moet worden. Je doet dit door de wasmachine met een lege trommel op 90° te laten draaien.

Strijk babykleding zo heet mogelijk

Het is in principe niet nodig om je babykleding te strijken, maar het kan wel nuttig zijn. Door de hitte van het strijkbout hebben overgebleven bacteriën namelijk geen kans. Controleer het label van de kleding voor de maximum strijktemperatuur. Probeer zo heet mogelijk te strijken mits de kleding dit toelaat.

Poepvlekken

De meeste poepvlekken komen van die onvermijdelijke luierwisselingen. Ook komt het wel eens voor dat je baby besluit te poepen vlak nadat je zijn luier hebt verschoond. Hoe dan ook, het is één grote, stinkende puinhoop die tot vlekken leidt. Om die hardnekkige poepvlekken eruit te krijgen, moet je het kledingstuk eerst laten weken in warm water. Voordat je het in de was gooit, moet je het voorbehandelen met citroensap of je favoriete voorbehandelingsmiddel. Nadat je het sap 10 tot 15 minuten hebt laten intrekken, gebruik je een oude tandenborstel om het gebied te schrobben. Tenslotte kun je het gewoon wassen met je favoriete babywasmiddel.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby