Babyhaartjes verzorgen

Babyhaartjes verzorgen

Babyhaartjes, wat zijn ze toch heerlijk zacht en wat ruiken ze lekker! Sommige baby’s worden geboren met een volle haarbos, terwijl anderen voorlopig nog kaal zijn. De haarbos van je pasgeboren baby zegt niets over zijn uiteindelijke coupe; de eerste haartjes vallen namelijk weer uit. Vanaf 9-12 maanden beginnen de echte haartjes van je baby te groeien. Hoe verzorg je die zachte donshaartjes van je baby?

Hoe groeien babyhaartjes?

De eerste haartjes van je pasgeboren baby worden nesthaartjes genoemd. Deze haartjes groeien al tijdens je zwangerschap en zijn slapper en pluiziger dan normaal haar. Als je baby rond de 6 maanden oud is, verliest hij zijn nesthaartjes. Tot de tijd dat zijn normale haar begint te groeien, is het dus goed mogelijk dat hij een tijdje kaal is. Veel baby’s hebben rond hun eerste verjaardag een mooie bos haar. Hier zie je ook al de kleur en het haartype (stijl, krullen of slag) voor de komende jaren in terug. In de loop van de jaren stijgt de hoeveelheid van het pigmentstofje eumelanine, waardoor het haar donkerder wordt. Ook in de puberteit kan de haarkleur weer veranderen.

Haartjes wassen

Je kunt de haartjes van je baby wassen door een speciale babyshampoo te gebruiken. Dit is een milde shampoo, omdat de hoofdhuid van je baby dun en gevoelig is. Als de talgproductie te snel op gang komt, kan de hoofdhuid vettige schilfers gaan vertonen (berg). Bij gebruik van een agressieve shampoo kan het probleem zich verergeren. Babyshampoo veroorzaakt geen huid- en oogirritatie door de neutrale zuurgraad. Ongeveer één of twee keer per week wassen is voldoende. Probeer van het haren wassen iets fijns te maken. Als je baby haren wassen als leuk en gezellig ervaart, is de kans kleiner dat hij een angst voor water over zijn hoofdje gaat ontwikkelen.

Haartjes kammen

Voor baby’s zijn er speciale, zeer zachte borsteltjes, die het hoofdje als het ware ‘aaien’. Heeft je kind veel haar? Dan kun je er met behulp van babyhaarlotion wat model in brengen. Pas op met die kleine haarelastiekjes en speldjes voor baby’s: je kind vindt ze meestal niet prettig en als ze afschuiven zijn ze ook zo in een klein mondje verdwenen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby