
Het kleine lichaam van je baby heeft een intensieve verzorging nodig. Badje, luier verschonen, huidje verzorgen, haartjes wassen, tandjes poetsen: hoe doe je dat allemaal?
<p>
Hoe doe je je baby in bad? Wanneer verschoon je een luier? Waar let je op bij het aan- en uitkleden van je baby? Hoe maak je zijn ogen en oren schoon en hoe verzorg je zijn nagels? Een inleiding in de verzorging van je baby!
Telkens als je baby heeft gepoept of geplast, verschoon je zijn luier. Bij een pasgeboren baby verschoon je bij elke voeding zijn luier, zo kun je het aantal poep- en plasluiers goed bijhouden. Dit houdt in dat je je baby wel zo'n zes tot acht keer per dag verschoont.
Na de geboorte van je baby is de navelstreng doorgeknipt. Hiermee was je baby met de placenta verbonden. Het stukje dat is achtergebleven op de buik van je baby wordt het navelstompje genoemd.
De huid van je baby is kwetsbaar. Vlak na de geboorte heeft de babyhuid nog geen volledige structuur. Dit vraagt om een speciale verzorging. Een babyhuid is extra gevoelig voor zon, regen en wind. Hoe kun je de huid van je baby het beste verzorgen?
In het begin zal het even wennen zijn om je pasgeboren baby aan te kleden. Krijg het maar eens voor elkaar met die zwaaiende armpjes en beentjes. Met deze tips heb je het aankleden zo onder de knie.
Babyhaartjes, wat zijn ze toch heerlijk zacht en wat ruiken ze lekker! Sommige baby’s worden geboren met een volle haarbos, terwijl anderen voorlopig nog kaal zijn. Vanaf 9-12 maanden beginnen de echte haartjes van je baby te groeien. Hoe verzorg je die zachte donshaartjes van je baby?
Het is verstandig om te beginnen met poetsen zodra je baby zijn eerste tandje krijgt. Er zijn speciale babytandenborstels verkrijgbaar. Zo'n klein borsteltje komt gemakkelijk bij alle tanden en kiezen.
In de eerste dagen na je bevalling ga je samen met je kraamverzorgende voor het eerst je baby in bad doen. De meeste baby's vinden dat heerlijk, omdat het warme water ze doet herinneren aan de tijd in de baarmoeder.
De huid van je baby is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Hoe kun je je baby's huidje zo goed mogelijk beschermen tegen de zon?
Babynagels groeien snel en kunnen behoorlijk scherp worden. Als je ze niet bijhoudt, worden de nageltjes puntig en kan je baby zichzelf openkrabben in zijn gezichtje.
Elke dag even naar buiten met je baby is goed voor jullie beiden; jij komt in beweging, je kind komt in de frisse lucht. En (zon)licht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Je past de hoeveelheid kleding van je baby aan op de buitentemperatuur.
De TOG-waarde is een handige leidraad om te checken of je je baby te koud of te warm aankleed.
Ons grootste en belangrijkste orgaan van ons lichaam is onze huid. Zeker bij kleintjes met een kwetsbare huid ben je voorzichtig met je keuze voor babyverzorgingsproducten. Wat is wat: van puur natuurlijke ingrediënten tot hypoallergene artikelen, van biologisch tot dierproefvrij.
Je baby’s huid is kwetsbaar. Daarom trek je hem het liefst kleertjes aan die zacht en soepel zijn. Hoe was je het beste de babykleertjes, wat is de beste temperatuur en welk wasmiddel gebruik je?
Waarom zouden we niet luiers wassen, net zoals we dat doen met onze vieze kleding? Het is niet alleen slecht voor het milieu om elke dag gebruikte luiers weg te gooien, het kost je ook nog eens veel geld. Met wasbare luiers ben je dus niet alleen goed bezig voor het milieu, maar bespaar je ook nog eens geld.