Vakantie voor alleenstaande ouders

Vakantie voor alleenstaande ouders

Het feit dat je als alleenstaande ouder met je baby op vakantie gaat, betekent niet dat je dingen hoeft te laten. Je kunt zowel dichtbij als verder weg je bestemming kiezen. Dat bepaal je zelf aan de hand van je vervoersmiddel en of jij autokilometers wilt maken of gaat vliegen.

Op vakantie als alleenstaande ouder met baby

Wat veel alleenstaande ouders in elk geval gemeen hebben, is dat ze graag met andere (alleenstaande) ouders in contact komen. Voor aanspraak, gezelligheid, gedeelde verantwoordelijkheid en om speelkameraadjes voor je baby te vinden. Omdat je de zorg alleen draagt, is het fijn als er daarbij op je vakantiebestemming genoeg leuke dingen (te doen) zijn en dat de nabije omgeving ook aantrekkelijk is.

Sommige alleenstaande ouders gaan met een vriend(in) met kind(eren) op vakantie. Zo kun je ook samen in een grote vakantiewoning of hotel gaan zitten, zonder dat je alleen bent. Wel even zeker weten dat je ook dezelfde verwachtingen hebt en elkaar op de juiste momenten de rust gunt. Als je goed met je familie omgaat, is ook bij hun aansluiten een idee.

Daarbij is het prettig als je na je reis eigenlijk alleen je koffers hoeft uit te pakken. Je ziet jezelf waarschijnlijk niet die tent nog opzetten of de caravan installeren en bedden opmaken. Kamperen is vaak een uitgelezen manier om snel in contact te komen met andere ouders én hun kinderen. Een stacaravan of ingerichte tent huren is dan een heel goede optie. Liever niet kamperen? Er zijn ook vakanties waarbij je in een hotel of appartement verblijft, groepsrondreizen en zelfs cruises of vakanties op een zeilboot. Het is aan jou waar je voorkeur naar uit gaat. Vraag jezelf af of je een kampeertype bent of liever meer privacy hebt. In een groepsreis of op een zeilboot heb je dit natuurlijk het minste, maar voor sommigen kan dit juist fijn zijn.

Eénoudervakanties: met andere alleenstaande ouders op vakantie

Aanbieders van éénoudervakanties zijn erop gericht jou en je baby die ontspanning te bieden die bij vakantie hoort. Het is ook leuk als er bijvoorbeeld gezamenlijke uitstapjes of excursies worden georganiseerd; anders sta je er steeds alleen voor om op pad te gaan. Vaak zijn er einde middag, rond etenstijd en/of in de avond gezellige bijeenkomsten waar je je vrijblijvend bij kunt aansluiten. En wellicht wil je er ook een keer alleen even op uit: vraag na of er een mogelijkheid is om jouw baby voor een middagje op te vangen.

Als alleenstaande ouder heb je vaak minder te besteden dan in een traditioneel gezin. Houd daarom in de gaten of er speciale kortingen of aanbiedingen zijn. Je kunt ook voor een last minute gaan, maar misschien is dat idee wat te hectisch voor jou. Grote voordeel met een baby is wel dat je nog niet gebonden bent aan schoolvakanties en dus in het laagseizoen op vakantie kunt.

Reis je met je baby?

  • Informeer van tevoren of er speciale babyspullen als bedje, kinderstoel, box, bolderkar te huur of te leen zijn. Dat scheelt veel bagage meenemen voor jou.
  • Houd je zoveel mogelijk vast aan het ritme van thuis. Vaste etenstijden en voldoende slaap voor de baby zijn belangrijk.
  • Je zorgt in elk geval voor voldoende voeding (melkpoeder/potjes), luiers, doekjes, crème en kleertjes voor die eerste dagen. Waarschijnlijk reis je met je kleine niet naar een plek waar niets verkrijgbaar is, maar zo kun je beiden even rustig acclimatiseren zonder dat je meteen op pad hoeft. Je baby heeft ook een eigen paspoort nodig: vraag deze op tijd aan.
  • Begin op tijd met pakken, dat voorkomt stressen op de laatste dag voor vertrek. Verder kun je alle kleertjes uit de was alvast opzij leggen, op tijd je extra boodschappen doen en steeds meer spulletjes verzamelen op een aparte plek. Dan hoef je het op de dag van vertrek alleen nog maar aan te vullen met de laatste artikelen en je koffers dicht te ritsen! Wij hebben een handige inpaklijst voor je gemaakt!
Beeld: iStock.com/AND-ONE

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby