Vakantie met je baby: vervoer & accommodatie

Vakantie met je baby: vervoer & accommodatie

Als je op vakantie gaat met je baby zijn verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming aan te komen. Met de auto (23%) of het vliegtuig (74%) zijn de meest gekozen vervoersmiddelen door jonge ouders blijkt uit de WIJ Vakantie Enquête. Zorg dat je baby in elk geval de avond voor vertrek vroeg onder de wol en ga zelf ook op tijd naar bed. Zo kun je uitgerust opstaan en volgens planning vertrekken.

Top 5 vakantiebestemming met baby

Populaire vakantiebestemmingen met een kind 0 - 1 jaar:

  • Nederland
  • Duitsland
  • België
  • Spanje
  • Frankrijk

© WIJ Vakantie Enquête

Op vakantie met je baby met de auto

Een rit naar bijvoorbeeld Frankrijk met een baby vraagt om wat aanpassing. Las vooral veel stops in (om de twee uur) en zorg ervoor dat je kleine zich even kan lekker kan bewegen op het gras of een deken. Onderweg zorg je ervoor dat het niet te warm wordt in de auto, maar ook dat het niet tocht. Als je stopt, zet de auto dan in de schaduw.

Hydrofiele luiers, handdoeken of theedoeken kun je prima gebruiken als zonnescherm, maar er zijn ook speciale verkrijgbaar die je met zuignappen aan het raam vastzet. Laat je slapende kind nooit alleen achter in de auto. Als je echt de auto uit móet, zet de auto dan in de schaduw, draai de raampjes open en houd zicht op de auto van een afstand. Ook baby’tjes kunnen transpireren in een warme auto, dus extra drinken is geen overbodige luxe.

Lang rijden met een baby is overigens goed mogelijk mits je rustpauzes inlast. Als je het zelf vol kunt houden, is ’s nachts rijden met een kleintje dat slaapt natuurlijk ideaal. Voor als hij wakker is, kun je wat speelgoed (veilig) vastmaken aan de autostoel. En ga voor de afwisseling ook eens bij je kleine achterin zitten.

Op vakantie met je baby met het vliegtuig

Als je met je baby vliegt, dan zal de vliegmaatschappij er alles aan doen om het jullie zo comfortabel mogelijk te maken. Voor je kleine kun je een bassinet reserveren, zodat je hem kunt laten slapen tijdens de vlucht. Ben je al op vliegveld Schiphol, maar heeft de vlucht vertraging, zoek dan de speciale Babycare Lounge op. Hier kun je je baby privé verzorgen, voeden en zelfs in bed leggen. Baby’s drinken tijdens een vlucht meer dan tweemaal zoveel als normaal. Geef ze zoveel te drinken als ze willen. Moeders die borstvoeding geven, moeten zelf dus ook meer vocht innemen. Ter aanvulling kun je warm mineraalwater nemen. Zorg ook dat je poedermelk bij de hand hebt voor het geval dat je borstvoeding niet toereikend is.

Zo’n 15% van alle kinderen heeft oorpijn bij stijgen en dalen. Geef je baby daarom tijdens opstijgen en dalen een zuigflesje. Om de oren te klaren moet je een baby laten drinken op het moment dat je zelf de druk in je oren voelt toenemen (bij opstijgen en landen). Begin er niet te vroeg mee, want dan is je baby uitgedronken tegen de tijd dat het vliegtuig echt opstijgt. Verschilt de tijd in het land van bestemming met die van thuis? Je kunt je het beste zelf aanpassen en je richten naar wat je kleine aangeeft. Om in de gaten te houden welke tijd voor je baby geldt, kun jij, of je partner, het horloge op de tijd van het land van vertrek laten staan.

Welke accommodatie is handig voor een vakantie met baby?

Ideale vakantieaccommodaties met een kind van 0 - 1 jaar:

  • Bungalowpark
  • Vakantiehuis
  • Appartement
  • Hotel
  • Camping
  • Anders

© WIJ Vakantie Enquête

Eenmaal aangekomen check je je accommodatie op veiligheid: zijn er wankele tafeltjes, gevaarlijke afstapjes en losliggende snoeren? Kan je kleine bij zware, losstaande voorwerpen? Hoe zit het met stopcontacten?

Koordjes van jaloezieën, lamellen en gordijnen zijn levensgevaarlijk. Deze koordjes zijn heel stevig en hangen vaak op een hoogte die je baby uitnodigt om eraan te gaan hangen. Bovendien zit er een lus in waar je kind heel makkelijk zijn hoofd door kan steken. In je vakantieverblijf kan je deze koordjes misschien niet zomaar wegdoen. Kort ze in dat geval zo ver in dat ze buiten het bereik van je kind hangen. Ook is het belangrijk om te controleren hoe heet het water in jullie vakantieverblijf wordt. Kan je kind zich eraan branden? Ga ook na hoe snel het water heet wordt. In een vakantieaccommodatie kan water al binnen een paar seconden gloeiend heet zijn.

Check je omgeving

Ook de omgeving is anders. De belangrijkste ‘omgeving’ is de tuin. Controleer of er giftige planten staan. Ook moet je er zeker van zijn dat er voor je kind geen mogelijkheid is om ongemerkt de tuin uit te gaan en tussen de auto’s terecht te komen. Als er een vijver / zwembad aanwezig is, kun je hem maar beter niet in zijn eentje in de tuin laten spelen. Want hoe klein ook, water is levensgevaarlijk voor je baby.

Wat neem je mee?

Wat neem je allemaal mee als je met een kleintje op reis gaat? Check deze handige inpaklijst voor als je op vakantie gaat met je baby.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby