Vakantie met je baby: eten & bereiding

Vakantie met je baby: eten & bereiding

Op vakantie is voedingshygiëne extra belangrijk. Diarree betekent vaak een serieuze domper op de vakantiepret. Komt het toch zover, laat je baby dan veel drinken. Omdat kleine kinderen sneller ernstig ziek worden dan volwassenen, blijf je alert en aarzel je beter niet om een dokter te waarschuwen. Neem zakjes orale rehydratiezouten (ORS) voor kinderen mee om uitdroging te voorkomen.

Eten & bereiding van voedsel op vakantie als je borstvoeding geeft

Als je borstvoeding geeft, hoef je niet veel te regelen: de voeding is al op de goede temperatuur en je hoeft niets klaar te maken. Als je naar een warm land gaat of tijdens de vliegreis is het wel belangrijk om zelf meer te drinken. Als je op verzoek voedt, zal de baby meestal wat vaker willen drinken. Voed je volgens schema, geef dan een keer extra borstvoeding.

Als je borstvoeding wil afbouwen, overweeg dan dat pas ná de vakantie te doen. Bij warm weer past de samenstelling van je voeding zich namelijk aan. De voeding wordt wat wateriger, waardoor je baby er meer van kan drinken en zo in zijn vochtbehoefte kan voorzien. Naast het benodigde vocht krijgt je baby meteen de calorieën binnen die hij nodig heeft. Soms wordt aangeraden je kind een extra flesje voorgekookt water te geven. Maar niet alleen neemt je kinds behoefte om aan de borst te drinken hierdoor af, ook jouw voeding loopt terug, zeker bij warm weer. Leg je baby gewoon wat vaker aan als hij dorst heeft.

Eten & bereiding van voedsel op vakantie als je flesvoeding geeft

Een waterkokertje voor op reis en een thermosfles voor alleen water zijn bijna onmisbaar als je flesvoeding geeft. Als je onderweg de thermoskan vult met heet water en een fles afgekoeld water meeneemt, kun je altijd een flesje op de juiste temperatuur klaarmaken. Onaangebroken pakken melkpoeder zijn goed houdbaar. Melkpoeder bederft niet in een afgesloten verpakking. Zorg dat je een noodvoorraadje in de handbagage hebt voor het geval je vertraging hebt onderweg.

Informeer bij de fabrikant van de zuigelingenvoeding of de voeding ook in jouw vakantieland te verkrijgen is, en of deze dezelfde samenstelling heeft, maar in ieder geval een voorraadje voor de eerste dagen mee.

Eten & bereiding van voedsel op vakantie als je baby vaste voeding eet

Neem dan op vakantie een paar vertrouwde potjes van thuis mee. In het buitenland zijn vaak niet alle Nederlandse maaltijden te verkrijgen. Als je gewend bent zelf eten voor je kleine te maken: doe dat dan gerust ook op vakantie, maar neem extra hygiënemaatregelen in acht:

  • Eet alleen vlees als het door en door gaar is, of ingevroren is geweest bij een temperatuur van -20°C.
  • Was je groente goed of verzeker je ervan dat het goed gewassen wordt. Geef in een restaurant ook liever geen rauwe groente.
  • Eet liever geen hapjes die bij een kraam aangeboden worden. Vliegen en ander ongedierte kunnen gemakkelijk bij het voedsel komen.
  • Bewaar bederfelijke voeding koud en kort. Verhit bij twijfel de voedingsmiddelen door en door.
  • Heb je de beschikking over een koelkast? Een temperatuur tussen de 4 en 7°C is veilig.
  • Let ook op water; in warme, zeker tropische, landen is het aan te raden om mineraalwater uit een fles te gebruiken in plaats van uit de kraan. Kook er ook mee. Laat je baby liever niets drinken met ijsblokjes, want ijsblokjes zijn vaak aangemaakt met kraanwater. Als je niet beschikt over mineraalwater, zorg dan dat je het kraanwater heel goed en langdurig kookt.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby