Hygiëne & zonnen met je baby op vakantie

Hygiëne & zonnen met je baby op vakantie

Op vakantie is alles nét even anders dan thuis. Daarom besteed je meer aandacht aan hygiene. Ook in de zon is het advies om voorzichtig te zijn met baby’s kwetsbare huidje.

Hygiëne tijdens je vakantie met baby

Omdat je kleine veel dingen oppakt of aanraakt en misschien vaak zijn handjes in zijn mond stopt, begint een goede hygiëne met het regelmatig wassen van zijn handjes. Zorg ook dat je altijd natte tissues bij je hebt om zijn handen af te vegen. Voedingswaren bescherm je goed tegen vliegen en afwassen doe je (als je geen vaatwasmachine hebt) in een heet sopje, gebruik schone handdoeken en laat geen vuile thee- en handdoeken slingeren.

Hoe voorkom je muggenbeten bij je baby op vakantie?

Je kind heeft in een warm land waarschijnlijk veel last van muggenbeten. Hoewel je kleine het liefst zoveel mogelijk krabt, kun je hem toch beter zo snel mogelijk aanleren om niet te krabben. Dit kan namelijk infecties veroorzaken. Natuurlijk is het het beste om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Hang daarom een klamboe rond het bed van je kind en smeer hem in met een antimuggencrème. Denk er wel aan dat je kind alleen maar crèmes mag gebruiken waar minder dan 20% deet in zit. Is je kind toch gestoken, dep de beet met wat verdunde azijn of smeer in met anti-jeukcrème. Pas wel op dat hij het niet in z’n mondje krijgt.

Bij een bijen- of wespensteek moet je de steekwond goed uitzuigen. Bij een wespensteek in de mond- of keelholte, de buitenkant van de hals of bij de adamsappel is het raadzaam om een arts te waarschuwen.

Wat kun je doen aan warmte uitslag bij je baby op vakantie?

Bij warmte-uitslag heeft je baby rode plekjes en blaasjes op zijn gezicht, nek, borst en rug, die vreselijk kunnen jeuken. Ze zijn het gevolg van overmatige transpiratie. Door je kind vaak schone kleren aan te doen en hem vaak te laten douchen, kun je de uitslag zoveel mogelijk beperken. Bij het douchen kun je beter geen zeep gebruiken, want dat kan ook irriteren. Droog de jeukende plekjes altijd goed af na het douchen. Probeer ook zoveel mogelijk te voorkomen dat je kind gaat zweten. Als hij toch last krijgt van uitslag, kun je talkpoeder op de plekjes strooien; dat werkt verzachtend.

Let op de zon als je op vakantie bent met je baby

Ook al staat het zo heerlijk, zo’n lekker bruin velletje, te veel zon is niet goed. Zeker niet voor kleine kinderen; een behoorlijke verbranding kan bij een baby zelfs blijvende schade tot gevolg hebben. Allereerst is het heel verstandig om uit te zoeken wat voor huidtype je kind heeft. En dan is het zaak om de kostbare huid optimaal te beschermen. De eerste beschermende laag van zonnebrandcrème kan het beste een half uur vóór het in de zon gaan worden aangebracht. Vermijd in de zomer tussen 12.00 en 15.00 uur liever de zon. Vermijd in die periode in ieder geval rechtstreeks contact van de kinderhuid met de zon. Bescherm je kind tussen 12.00 en 15.00 uur als het even kan met beschermende kleding: zoals een petje en uv-werende kleding. Gewone kleding is vergelijkbaar met factor 15 en biedt tussen twaalf en drie uur ’s middags onvoldoende bescherming! Achterhaald is het idee dat je kind in het zwembad een T-shirt aan kan als bescherming. Een nat wit t-shirtje laat zelfs heel veel uv-straling door en beschermt vrijwel niet.

De rest van de dag moet de kinderhuid iedere twee uur royaal met zonnebrandcrème worden ingesmeerd. Een zonnebrandcrème die de hele dag beschermd - waterproof of niet - bestaat niet. Dus na zwemmen en afdrogen meteen weer zonnebrandcrème aanbrengen. Kies voor een zonnebrandcrème die je prettig in het gebruik vindt. KWF adviseert om kinderen altijd minimaal met SPF 30 te beschermen. Maak vooral niet de fout om de left overs van vorig jaar te gebruiken. De werking is aanzienlijk afgenomen door blootstelling aan warmte en licht. Na opening is een zonnebrandcrème hooguit een jaar houdbaar. Ondanks deze beschermende maatregelen is het absoluut af te raden om op het middaguur in de zon te vertoeven met je kinderen. Ondanks deze beschermende maatregelen is het absoluut af te raden om op het middaguur in de zon te vertoeven met je baby.

Zonnen zonder zorgen doe je dus zo: 1. Check de zonkracht op jouw locatie. 2. Ken het huidtype van je kind en stem de zonnebescherming erop af. 3. Gebruik ‘verse’ zonnebrandcrème en breng elke twee uur een royale, nieuwe beschermende laag aan.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby