Vaccinatieschema baby en kind

Vaccinatieschema baby en kind

In 1957 heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingesteld. Het programma bevat een schema waarin staat wanneer baby’s in Nederland worden gevaccineerd en tegen welke ziekten.

Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland biedt een uitgebreid vaccinatieschema voor baby’s om hen te beschermen tegen verschillende ernstige infectieziekten. Vaccinaties zijn essentieel om de gezondheid van kinderen te waarborgen en om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Het is daarom belangrijk om het vaccinatieschema te volgen en de aanbevolen vaccinaties op de juiste leeftijd te geven, omdat dit de beste bescherming biedt tegen infectieziekten. Het Rijksvaccinatieprogramma zorgt ervoor dat vaccinaties gratis beschikbaar zijn voor alle kinderen in Nederland.

Om welke vaccinaties gaat het?

Dit zijn de gebruikte afkortingen bij vaccins tegen infectieziekten. Deze vaccinaties komen terug in het Rijksvaccinatieprogramma.

Benieuwd welke vaccinatie je kleintje krijgt en wanneer? Het Rijksvaccinatieprogramma is opgedeeld in vier fasen die we hieronder toelichten.

Vaccinatieschema fase 1: geboorte tot 14 maanden

Het vaccinatieschema begint in de eerste maanden van het leven en loopt door tot de tienerjaren. Het programma begint met de eerste vaccinatie kort na de geboorte, meestal binnen enkele dagen. Deze vaccinatie, de BMR, beschermt tegen drie ziekten: bof, mazelen en rodehond. Tussen de leeftijd van 6 en 9 weken oud krijgt je kind het eerste rotavirusvaccin.

2 maanden

Een kind krijgt een extra vaccinatie bij 2 maanden als de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, en in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je.

3 maanden

Als baby’s 3-5 maanden zijn, krijgen ze verschillende vaccinaties om hen te beschermen tegen ziekten zoals difterie, tetanus, kinkhoest (DKTP), Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitis B en pneumokokken. Deze vaccinaties worden in de vorm van combinatievaccins gegeven, zodat baby’s minder prikken nodig hebben.

 • Prik 1: DKTP - Hib - HepB
 • Tweede druppelvaccin rotavirus

5 maanden

 • Prik 1: DKTP - Hib - HepB
 • Prik 2: Pneu

11 maanden

Als je baby 11 maanden oud is, krijgt hij vaccinaties tegen Pneumokokken (Pneu), Hepatitis B (HepB), Haemophilus influenzae type b (Hib) en Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio (DKTP). Deze vaccinaties bieden bescherming tegen deze infectieziekten die ernstige complicaties kunnen veroorzaken.

 • Prik 1: DKTP - Hib - HepB
 • Prik 2: Pneu

Lees ook: Alles over het vaccineren van je baby

14 maanden

Als je kind 14 maanden oud is, krijgen kinderen de vaccinaties tegen bof, mazelen, rodehond (BMR) en Meningokokken ACWY.

 • Prik 1: BMR
 • Prik 2: MenACWY

Vaccinatieschema fase 2: 4 jaar

Op 4-jarige leeftijd wordt de DKTP-vaccinatie herhaald.

 • Prik 1: DKTP

Vaccinatieschema fase 3: 9 jaar

 • Prik 1: DTP
 • Prik 2: BMR

Vaccinatieschema fase 4: 10 jaar

 • Prik 1: HPV (2e inenting half jaar later)

14 jaar

 • Prik 1: MenACWY

Aanvullende vaccinaties

Naast deze basisvaccinaties kunnen er aanvullende vaccinaties zijn, zoals de vaccinatie tegen de pneumokokken op de leeftijd van 6 en 14 maanden.

Meer weten?

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby