
Deze vaccinaties krijgt je baby & kind
In 1957 heeft de overheid het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingesteld. Het programma bevat een schema waarin staat wanneer baby’s in Nederland worden gevaccineerd en tegen welke ziekten. Op deze pagina vind je het complete vaccinatieschema voor je kind.
Samen met RIVM
Waarom is vaccineren belangrijk?
Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland biedt een uitgebreid vaccinatieschema voor baby’s om hen te beschermen tegen verschillende ernstige infectieziekten. Vaccinaties zijn essentieel om de gezondheid van kinderen te waarborgen en om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Het is daarom belangrijk om het vaccinatieschema te volgen en de aanbevolen vaccinaties op de juiste leeftijd te geven, omdat dit de beste bescherming biedt tegen infectieziekten. Het Rijksvaccinatieprogramma zorgt ervoor dat vaccinaties gratis beschikbaar zijn voor alle kinderen in Nederland.
Om welke vaccinaties gaat het?
In Nederland vaccineren we tegen 13 infectieziekten. Dit zijn de gebruikte afkortingen bij vaccins tegen infectieziekten. Deze vaccinaties komen allemaal terug in het Rijksvaccinatieprogramma.
- D: Difterie
- K: Kinkhoest
- T: Tetanus
- P: Polio
- Hib: Haemophilus influenzae type B
- HepB: Hepatitis B
- Pneu: Pneumokokken
- B: Bof
- M: Mazelen
- R: Rodehond
- MenACWY: Meningokokken types A, C, W en Y
- HPV: Humaan papillomavirus
- Rota: Rotavirus
Benieuwd welke vaccinatie je kleintje krijgt en wanneer? Het Rijksvaccinatieprogramma lichten we hieronder toe.
Vaccinatieschema 0 t/m 14 jaar
Het vaccinatieschema begint in de eerste maanden van het leven en loopt door tot de tienerjaren. Tussen de leeftijd van 6 en 9 weken oud krijgt je kind het eerste rotavirusvaccin.

Vaccinatieschema 2025
6-9 weken
- Rota
- DKTP-Hib-HepB
2 maanden
Een kind krijgt een extra vaccinatie bij 2 maanden als de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, en in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je.
3 maanden
Als baby’s 3-5 maanden zijn, krijgen ze verschillende vaccinaties om hen te beschermen tegen ziekten zoals difterie, tetanus, kinkhoest (DKTP), Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitis B en pneumokokken. Deze vaccinaties worden in de vorm van combinatievaccins gegeven, zodat baby’s minder prikken nodig hebben.
- Prik 1: DKTP - Hib - HepB
- Rota (tweede druppelvaccin rotavirus)
- Prik 1: Pneu
5 maanden
- Prik 1: DKTP - Hib - HepB
- Prik 2: Pneu
12 maanden
Als je baby 12 maanden oud is, krijgt hij in 2025 vaccinaties tegen Pneumokokken (Pneu), Hepatitis B (HepB), Haemophilus influenzae type b (Hib) en Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio (DKTP). Deze vaccinaties bieden bescherming tegen deze infectieziekten die ernstige complicaties kunnen veroorzaken.
- Prik 1: DKTP - Hib - HepB
- Prik 2: Pneu
Lees ook: Alles over het vaccineren van je baby
14 maanden
Als je kind 14 maanden oud is, krijgen kinderen de vaccinaties tegen bof, mazelen, rodehond (BMR) en Meningokokken ACWY.
- Prik 1: BMR
- Prik 2: MenACWY
3 jaar
Kinderen die geboren zijn vanaf 2022 krijgen op driejarige leeftijd de tweede BMR-prik. Kinderen geboren vanaf 2016 t/m 2021 krijgen de tweede BMR-prik op de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond.
- Prik 2: BMR
5 jaar
Kinderen krijgen bij vijf jaar een vaccinatie tegen DKT (difterie, kinkhoest en tetanus). Dit was eerst bij vier jaar. Deze wijziging geldt voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021.
- Prik: DKT
10 jaar
- Prik 1: HPV (tweede inenting half jaar later)
14 jaar
- Prik 1: MenACWY
- Prik 1: DTP
Najaar 2025: Vaccin tegen RS-virus voor alle baby’s
Vanaf het najaar 2025 krijgen alle baby’s een vaccin tegen het RS-virus aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Dit virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken bij jonge kinderen. Met het vaccin wil de overheid baby’s beter beschermen. Het RS-vaccin wordt gratis aangeboden.
Aanvullende vaccinaties
In een aantal speciale gevallen kan je baby aanvullende vaccinaties krijgen tegen tuberculose, griep, het RS-virus of waterpokken. Dit is soms nodig als je baby een kwetsbare gezondheid heeft of een andere indicatie heeft waardoor een aanvullend vaccin nodig is. Deze vaccinaties zijn te verkrijgen via de huisarts of de reizigerspoliklinieken. De kosten voor deze vaccins zijn voor eigen rekening. In een aantal gevallen worden reizigersvaccinaties vergoed vanuit aanvullende ziektekostenverzekeringen.
Bekijk ook de aanvullende vaccinaties vanaf 1 jaar.
Afwijken van vaccinatieschema en vaccins
Het vaccinatieschema is voor ieder kind het beste schema. In sommige gevallen is het nodig het vaccinatiemoment aan te passen. Lees meer over het afwijken van het vaccinatieschema.
Meer weten?
- Bekijk het vaccinatieschema 2025 dat voor jouw kind van toepassing is