
Tips om de pijn na vaccinatie te verminderen
De prik zelf doet pijn, maar de bijwerkingen van de vaccinaties zijn een stuk minder dan vroeger voor je baby. Ontstaan er heftige of onverwachte bijverschijnselen, neem dan contact op met je huisarts.
Tips om de pijn na een vaccinatie te verminderen bij je baby
Masseer de plek van de inenting meteen na het prikken. Doe dit net zo stevig als je zou doen wanneer hij zich gestoten zou hebben. De entstof verspreidt zich dan sneller en dat verkleint de kans op roodheid, zwelling en pijn rond de prikplek. Bovendien leidt het masseren af.
Geef bij heftig huilen of duidelijk pijn enkele uren na het prikken eventueel een paracetamol-zetpil. Doet dit nog na vier of zes uur nog een of twee keer als dat nodig is.
Dosering:
- Baby’s van 2 maanden of jonger: 60 mg. per keer
- Baby’s van 3 tot 6 maanden: 120 mg. per keer
- Baby’s van 11 tot 15 maanden: 240 mg. per keerKleed je baby bij koorts wat luchtiger en leg hem alleen onder een lakentje. Zo kan de temperatuur op een natuurlijke manier dalen. Bij koorts is paracetamol meestal niet nodig. Een koel badje of nat washandje kan verlichting geven.
Als je baby na de vaccinatie last heeft van heftige of onverwachte verschijnselen doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts. Dat geldt ook als je baby ernstig ziek is of als je je zorgen maakt. Er kan iets aan de hand zijn waarvoor behandeling nodig is.
Als je baby moet overgeven, leg hem dan op zijn buik met zijn hoofd opzij. Zo voorkom je dat er braaksel in zijn longen terechtkomt. Reageert je baby niet meer, knijp dan onder zijn voetzool of geef hem een tik tegen zijn wang. Schud je baby nooit door elkaar. Schudden kan ernstige hersenschade geven.
Als bij je baby vreemde of heftige klachten optreden na de vaccinatie, meld dit dan bij je volgende bezoek aan het consultatiebureau. Het bureau kan dit dan voor registratie en nader onderzoek doorgeven aan het RIVM.