Tips om de pijn na vaccinatie te verminderen

Tips om de pijn na vaccinatie te verminderen

De prik zelf doet pijn, maar de bijwerkingen van de vaccinaties zijn een stuk minder dan vroeger voor je baby. Ontstaan er heftige of onverwachte bijverschijnselen, neem dan contact op met je huisarts.

Maak de vaccinatie zo prettig mogelijk

Een vaccinatie is nooit leuk voor je kleintje, maar jij kan ervoor zorgen dat het zo comfortabel mogelijk voor hem is. Jij kent jouw kind het beste, dus bedenk wat jouw kind fijn zal vinden tijdens de vaccinatie. Vertel vóór de vaccinatie aan de jeugdverpleegkundige of jeugdarts wat jouw voorkeuren zijn tijdens het prikken.

  • Leid je kind af met zijn favoriete speeltje. Kies iets uit waarbij je kind wel stil kan blijven zitten.
  • Zing jullie favoriete liedje of vertel een verhaaltje.
  • Geef je kind een fles of speen. Zuigen of sabbelen zorgt dat je kind minder pijn voelt.
  • Als je kind 2 prikken krijgt kun je vragen of ze tegelijkertijd gezet kunnen worden. Soms kan dit.
  • Een kind tot ongeveer 1 jaar kan 2 minuten voor de prik een klein beetje suikerwater drinken.
  • Gebruik een pijnstillende crème of pleister, deze kan je zonder recept halen bij de apotheek. Breng de pleister op de juiste plek aan, een uur voor de vaccinatie.

Let ook op jezelf, adem rustig als je je kind op schoot neemt voor de prik. Als jij rustig bent, voelt je kind zich veilig.

Tips om de pijn na een vaccinatie te verminderen bij je baby

  • Troost je kind meteen na de prik zoals je gewend bent

  • Geef bij heftig huilen of duidelijk pijn enkele uren na het prikken eventueel een paracetamol-zetpil. Doet dit nog na vier of zes uur nog een of twee keer als dat nodig is.
    Dosering:
    - Baby’s van 2 maanden of jonger: 60 mg. per keer
    - Baby’s van 3 tot 6 maanden: 120 mg. per keer
    - Baby’s van 11 tot 15 maanden: 240 mg. per keer

  • Kleed je baby bij koorts wat luchtiger en leg hem alleen onder een lakentje. Zo kan de temperatuur op een natuurlijke manier dalen. Bij koorts is paracetamol meestal niet nodig. Een koel badje of nat washandje kan verlichting geven.

Als je baby na de vaccinatie last heeft van heftige of onverwachte verschijnselen doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts. Dat geldt ook als je baby ernstig ziek is of als je je zorgen maakt. Er kan iets aan de hand zijn waarvoor behandeling nodig is.

Als je baby moet overgeven, leg hem dan op zijn buik met zijn hoofd opzij. Zo voorkom je dat er braaksel in zijn longen terechtkomt. Reageert je baby niet meer, knijp dan onder zijn voetzool of geef hem een tik tegen zijn wang. Schud je baby nooit door elkaar. Schudden kan ernstige hersenschade geven.

Als bij je baby vreemde of heftige klachten optreden na de vaccinatie, meld dit dan bij je volgende bezoek aan het consultatiebureau. Het bureau kan dit dan voor registratie en nader onderzoek doorgeven aan het RIVM.

Bron: GGD Groningen

Beeld: iStock.com/SelectStock

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby