Rotavirusvaccinatie
Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en komt bij jonge kinderen vaak voor. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Er is nu een vaccin beschikbaar via het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 zijn geboren.
Samen met RIVM
Wat is het rotavirus?
Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking van de maag en de darmen. Bijna ieder kind maakt voor het vijfde levensjaar een rotavirusinfectie door. In Nederland krijgen kinderen het meestal al voor hun tweede. Niet iedereen die besmet raakt met het rotavirus wordt ziek. De eerste keer dat iemand besmet raakt, zijn er meestal wel klachten. Een volgende infectie geeft minder klachten. De klachten beginnen vaak plotseling.
Het rotavirusvaccin
Vanaf januari 2024 is een vaccinatie tegen het rotavirus ook in het gratis Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Het gaat om een vaccinatie die door druppels in de mond wordt gegeven. De vaccinatie beschermt tegen ernstige gevolgen van een rotavirusinfectie. Je kind krijgt de druppels op de leeftijd van 6-9 weken en met 3 maanden. Deze leeftijden zijn gekomen om je kind zo vroeg mogelijk tegen het rotavirus te beschermen en omdat de kans op een ernstige bijwerking dan het kleinst is. Het vaccin beschermt je kind dan voor minimaal 3 jaar. De rotavirusvaccinatie is beschikbaar voor kinderen die vanaf 1 januari 2024 worden geboren.
Is je kind geboren in 2023? Dan kan je de vaccinaties zelf regelen via je huisarts of de GGD, mits je kind hiervoor nog niet te oud is. De kosten voor het vaccin en het consult betaal je zelf. Met de huisarts of de GGD kun je bespreken of de vaccinatie voor je kind nodig is.
Druppelvaccin
Het vaccin is een vloeistof en zit in een kleine tube. Kinderen krijgen de vloeistof in de mond gedruppeld. Het is dus geen prik. De vaccinatie wordt gegeven door een jeugdarts/verpleegkundige bij het consultatiebureau.
Bijwerkingen
Na vaccinatie kunnen kinderen zich niet zo lekker voelen. Of ze krijgen een beetje diarree. Deze bijwerkingen zijn minder erg en duren korter dan de klachten die kinderen krijgen door het rotavirus zelf. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn en die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Heftige bijwerkingen zijn zeldzaam. Neem contact op met je huisarts als je kind heel erg ziek wordt na vaccinatie.
Lees ook: Gaby’s zoontje kreeg het rotavirus: ‘Ik heb hem nog nooit zo ziek gezien.’
Bron: RIVM