Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

Ben ik verplicht om mijn baby te vaccineren?

In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht. In tegenstelling tot veel andere landen is in ons land niemand wettelijk verplicht zichzelf of zijn baby (of kind) te laten vaccineren tegen welke ziekte dan ook.

Redenen om je baby niet te laten vaccineren

In sommige gevallen kun je besluiten om je baby niet te laten inenten. Het kan zijn dat je vanwege je geloofs- of levensovertuiging besluit om je baby niet te laten vaccineren. Als je je baby niet laat inenten is het minder of zelfs helemaal niet beschermd tegen bepaalde gevaarlijke ziekten. Ook is er online tegenwoordig veel tegenstrijdige informatie te vinden over vaccinaties. Er bestaan websites die beweren dat het laten vaccineren van je kind vol risico’s of zelfs gevaarlijk kan zijn. Deze websites zijn vaak afkomstig van personen of groeperingen die tegen vaccineren zijn. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de websites Vaccinvrij, de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken en Vaccinatieraad.

Hier kom je ogenschijnlijk overtuigende verhalen tegen over kinderen die ernstige aandoeningen kregen nadat ze gevaccineerd zijn. Dit is echt niet wetenschappelijk onderbouwd, maar gebaseerd op aannames en meningen. Het is volkomen logisch dat je als ouder gaat twijfelen door deze tegenstrijdige informatie. Laat je goed informeren voordat je besluit je kind niet te laten vaccineren. In dit artikel vind je de voor- en nadelen Ć©n fabels over vaccineren op een rijtje.

Wat zijn de risico’s van je baby niet laten vaccineren?

Het risico dat je baby vervolgens Ć©Ć©n van deze ziekten krijgt, neemt toe naarmate het deel uitmaakt van een min of meer gesloten, niet gevaccineerde gemeenschap. Hoe groter de groep baby’s en kinderen is die niet is ingeĆ«nt, hoe groter de kans is dat Ć©Ć©n van hen de ziekte krijgt en vervolgens alle anderen aansteekt. Bij een hoge vaccinatiegraad (minstens 95%) treedt groepsbescherming op. De kans op een uitbraak is daardoor heel klein en worden bovendien ongevaccineerde (bijvoorbeeld door ziekte als leukemie) kwetsbare kinderen en volwassenen beschermd.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt baby’s en kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten:

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Daardoor zouden we bijna vergeten hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Inenten blijft nodig om ervoor te zorgen dat deze gevaarlijke ziekten niet terugkomen. Wordt een baby of kind dat is ingeƫnt toch ziek, dan verloopt de ziekte minder ernstig.

Benieuwd wanneer je je baby zou moeten laten inenten? Rijksoverheid heeft een handige checklist met alle informatie rondom de vaccinaties en inentingen van je kleine.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby