Aanvullende vaccinaties voor je baby bij speciale gevallen

Aanvullende vaccinaties voor je baby bij speciale gevallen

In een aantal speciale gevallen kan je baby aanvullend worden ingeënt tegen tuberculose, griep, het RS-virus of waterpokken. Dit is soms nodig als je baby een kwetsbare gezondheid heeft of een andere indicatie heeft waardoor een aanvullend vaccin nodig is. Deze vaccinaties zijn te verkrijgen via de huisarts of de reizigerspoliklinieken. De kosten voor deze vaccins zijn voor eigen rekening. In een aantal gevallen worden reizigersvaccinaties vergoed vanuit aanvullende ziektekostenverzekeringen.

Vaccinatie tegen tuberculose

Een vaccinatie tegen tuberculose (tbc) is alleen nodig wanneer je baby een verhoogd risico loopt om de ziekte te krijgen. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer hij vaak of lang naar een land gaat waar tbc veel voorkomt.

Griepprik

Als je baby lijdt aan een chronische aandoening aan zijn hart, longen of nieren, of wanneer je baby suikerziekte heeft, kan hij in aanmerking komen voor een griepprik. Dit omdat het griepvirus (influenza) voor baby’s en kinderen zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Vaccinatie tegen het RS-virus

Het RS-virus is een veel voorkomend verkoudheidsvirus en is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. Baby’s die zijn geboren voor 32 zwangerschapsweken hebben een verhoogde kans op een ernstig verloop van het RS-virus. Daarom kunnen baby’s die te vroeg geboren zijn en jonger zijn dan zes maanden bij het begin van het RSV-seizoen, beschermd worden tegen een ernstig verloop door middel van vaccinatie.

Vaccinatie tegen de waterpokken

De vaccinatie tegen waterpokken wordt aangeraden aan diverse risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en volwassenen die niet eerder besmet zijn geweest met waterpokken en werken met kinderen. Je kunt ook je baby laten inenten tegen waterpokken als hij rond de 11 maanden oud is.

Vaccinaties als je naar de tropen reist met een baby

Wanneer je met je kind naar de tropen of de subtropen vertrekt, moet het vaak nog extra worden ingeënt. Tegen welke ziekten je baby in deze gevallen moet worden beschermd, hangt af van de reisbestemming en de verblijfsduur. Inlichtingen over vaccinaties voor reizigers en hun kinderen zijn bij elke Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) verkrijgbaar.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby