
Wanneer moet je baby voor het eerst ingeënt worden? Tegen welke (kinder)ziekten kun je je baby laten inenten / vaccineren? Wat zijn mogelijke bijwerkingen? En is vaccineren verplicht?
Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen baby's prikken tegen 12 infectieziekten. Baby's worden ingeënt op de leeftijd van 6 weken tot 14 maanden en later als ze 4 en 9 jaar oud zijn. Meisjes worden daarnaast ingeënt in het jaar dat ze 13 jaar worden.
De overheid heeft in 1957 het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) ingesteld. Dat programma bevat een schema waarin staat wanneer baby's in Nederland worden gevaccineerd en tegen welke infectieziekten.
In een aantal speciale gevallen kan je baby worden ingeënt tegen tuberculose, griep, het RS-virus of waterpokken.
Het vaccinatieschema vanuit het Rijksvaccinatieprogramma is voor ieder kind in Nederland het meest geschikte schema. Wat zijn de gevolgen van het uitstellen van de inentingen van je baby?
In Nederland bestaat geen vaccinatieplicht. In tegenstelling tot veel andere landen is in ons land niemand wettelijk verplicht zichzelf of zijn baby te laten vaccineren tegen welke ziekte dan ook.
De prik zelf doet pijn, maar de bijwerkingen van de vaccinaties voor je baby zijn een stuk minder dan vroeger. Ontstaan er heftige of onverwachte bijverschijnselen, neem dan contact op met je huisarts.
Over vaccineren en vaccinaties is veel tegenstrijdige informatie te vinden. Is vaccineren wel veilig en welke risico's zijn er aan verbonden? In dit artikel vind je de belangrijkste voor- en nadelen én fabels over vaccineren op een rij.