Psychische en emotionele gevolgen bij ouders na een vroeggeboorte

Psychische en emotionele gevolgen bij ouders na een vroeggeboorte

Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op jullie als ouders. Je bevalt plotseling of na een periode in het ziekenhuis, je maakt je zorgen om je baby en je moet dagelijks heen en weer om voor je baby te zorgen. Vaak ligt je baby weken- of maandenlang in de couveuse waardoor die emotionele achtbaan best lang doorgaat. Ook na thuiskomst ben je er nog niet; couveusekinderen zijn vaak erg gevoelig voor infecties. Daarnaast moet je nog regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controles.

Veel ouders vallen bij thuiskomst in een zwart gat. Opeens is er een einde gekomen aan de informatievoorziening en intensieve begeleiding van het ziekenhuis. Hoewel je natuurlijk altijd mag bellen als je vragen hebt, zal je het grotendeels zelf moeten doen. Ouders van te vroeg geboren kinderen ontwikkelen regelmatig psychische klachten tijdens of na de couveuseperiode. Ook een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is iets wat relatief vaak voorkomt. Wees jezelf ervan bewust dat je nog langere tijd (over)bezorgd kan zijn. Je hebt gezien hoe kwetsbaar je kind is geweest en kan daardoor heel beschermend blijven.

Hulp nodig?

Het is dus helemaal niet zo gek als je niet lekker in je vel zit na de ziekenhuisperiode. Blijf jezelf afvragen of je last heb van een dipje of dat er misschien meer aan de hand is. Er zijn verschillende professionals die je hier goed mee kunnen helpen. Ook kan je contact zoeken met lotgenoten, bijvoorbeeld via de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Praat met je partner over alle ingrijpende gebeurtenissen en bekijk samen nog eens de fotoā€™s. Dat kan enorm helpen bij de verwerking.

Foto’s laten maken door Early Birds

Wist je dat je - helemaal gratis - een prachtige fotoserie kunt laten maken door Stichting Earlybirds? EĆ©n van de fotografen komt naar de couveuseafdeling waar jouw baby ligt en zal zoveel mogelijk op de achtergrond jullie dagelijkse verzorging en momentjes samen vastleggen. Zo heb je een mooie herinnering aan deze moeilijke tijd!

Lees ook: ā€œMijn meisje woog 570 gram tijdens de geboorte.ā€ De dochter van Kayleigh werd met 27 weken te vroeg geboren. Lees hier haar complete verhaal.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby