Naar de couveuse

Naar de couveuse

Als je baby te vroeg of dysmatuur geboren is moet hij waarschijnlijk naar de couveuse. Opname op de couveuseafdeling / neonatologie is vaak een heftige gebeurtenis, zeker als je niet van te voren weet dat je kind de couveuse in moet. Je bent net bevallen en wordt heen en weer geslingerd tussen blijdschap, angst en onzekerheid. Kortom: een emotionele gebeurtenis. Wat kun je zoal verwachten op de couveuseafdeling?

Wanneer naar de couveuse?

Je baby gaat naar de couveuse als hij geboren wordt voor 37 weken zwangerschap: dat noemen we prematuur. Een baby die voor 32 weken zwangerschap ter wereld komt of met een geboortegewicht van ongeveer 1500 gram, is extreem prematuur. Vaak kan je baby dan niet meer terecht in het streekziekenhuis, maar moet je naar een ziekenhuis met een NICU (neonatale intensive care unit). Ook als je baby dysmatuur is geboren en een te laag geboortegewicht heeft voor de duur van je zwangerschap, moet hij vaak enige tijd in de couveuse verblijven. Tenslotte kan een ziekte, afwijking of handicap reden zijn voor opname in de couveuse.

Waarom naar de couveuse?

Premature en dysmature baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed op peil houden. De couveuse zorgt voor een constante temperatuur van 37°C. Daarnaast wordt de vochtigheidsgraad hoog gehouden, zodat je baby niet uitdroogt. De couveuse beschermt tegen ziektekiemen van buiten, er circuleert verse lucht en er kan extra zuurstof worden aangesloten: een perfect klimaat waarin je baby zich in alle rust verder kan ontwikkelen. Daarnaast heeft de afdeling neonatologie alles bij de hand om de juiste zorg te verlenen aan je baby.

Op de couveuseafdeling

De couveuseafdeling is een wereld apart: overal apparatuur, monitoren, piepende geluidjes en medisch personeel. Baby’s in de couveuse zijn vaak verbonden aan allerlei slangetjes en apparaten om de conditie goed bij te kunnen houden. De sfeer op de couveuseafdeling is vaak kalm en rustig. Ouders krijgen meestal alle gelegenheid om hun baby te verzorgen en om te buidelen. Zijn er complicaties of is je kind extreem prematuur, dan komt het terecht op één van de tien NICU’s in Nederland. De NICU kan helemaal heftig overkomen op jonge ouders.

Vraag om uitleg

Het medisch personeel legt uit wat er met je kind gebeurt en vertelt over onderzoeken, medicatie of therapieën. Maar als je net bevallen of emotioneel bent, dringt het misschien niet direct tot je door - zeker niet als er veel medische vaktermen vallen. Het is niet niks wat er in korte tijd gebeurt; daarom is het logisch dat je sommige dingen weer vergeet. Vraag dus net zo vaak om uitleg als je wilt. Verpleegkundigen van de neonatologie zijn het gewend om veel uitleg te geven over de verzorging van je premature baby. Niemand kijkt er raar van op als je steeds informatie vergeet.

Lees ook: “Mijn meisje woog 570 gram tijdens de geboorte.” De dochter van Kayleigh werd met 27 weken te vroeg geboren. Lees hier haar complete verhaal.

Binding en contact met je kind

Ondanks het feit dat je kind in de couveuse ligt, kun je een goede band met elkaar opbouwen. Je kunt naar je kind kijken, hem aanraken, tegen hem praten en het geruststellen. Jouw aanwezigheid, stem en geur zijn erg belangrijk. Omdat huid-op-huidcontact met je kind de ontwikkeling en binding enorm bevordert, werkt buidelen (link naar: Buidelen) heel goed: zodra het kan, legt de verpleegkundige je baby op jouw blote borst of op die van je partner, lekker warm onder een dekentje. Als de gezondheid van je baby het toelaat mag je hem bezoeken wanneer jij wil. Bedenk wel dat couveusekindjes over het algemeen slecht tegen teveel prikkels kunnen. Meerdere keren per dag in en uit de couveuse kan dus te belastend zijn, maar deze informatie hoor je allemaal van het medisch personeel.

Borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor pasgeboren baby’s, helemaal voor couveusekinderen. Maar in deze situatie is het vaak niet makkelijk de borstvoeding op gang te krijgen. Vaak kan een te vroeg geboren baby in de periode na de bevalling nog niet rechtstreeks uit de borst drinken en moet je zo snel mogelijk na de bevalling beginnen met afkolven om de melkproductie op gang te brengen. Vooral na een keizersnee is dat een behoorlijke uitdaging. Kan de baby wel zelf drinken, dan krijgt het vaak niet voldoende voeding binnen en moet je alsnog kolven: dat vraagt doorzettingsvermogen! Op de couveuseafdeling zijn alle middelen beschikbaar om te kunnen kolven terwijl je baby bij je (in de buurt) ligt. Een gespecialiseerd lactatiekundige kan je stap voor stap begeleiden.

Naar huis!

Eindelijk mag je kind naar huis! Hoewel je erg blij bent, kan je onzeker worden als je kind veel huilt of onrustig is. In het ziekenhuis kon je overleggen met de verpleging of maatschappelijk werk, thuis moet je opeens zelf beslissingen nemen. Ook kan het lastig zijn om mensen te vinden die begrijpen wat je hebt meegemaakt. Wil je je ervaringen delen met andere ouders van couveusekinderen? De Vereniging Ouders van Couveusekinderen biedt mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen.

Verwerking

Een vroeggeboorte kan veel stress veroorzaken bij ouders; je moet de verzorging van je kind uit handen geven na een plotselinge bevalling. Waarschijnlijk had je de eerste weken met je baby heel anders voorgesteld. Eenmaal thuis kan het moeilijk zijn je kind los te laten. Ook als je kind ouder wordt: deze ingrijpende periode kan nog een lange nasleep hebben en sommige ouders blijven (over)bezorgd. Praat erover met je partner. Neem de tijd om alle gebeurtenissen te verwerken. Wordt het je te veel? Neem contact op met je huisarts.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby