Buidelen met een te vroeg geboren baby

Buidelen met een te vroeg geboren baby

Als je baby prematuur of dysmatuur geboren is, moet hij waarschijnlijk een tijdje de couveuse in. Bij een vroeggeboorte loop je vaak de eerste belangrijke momenten met je baby mis. Meestal moet eerst gekeken worden wat de conditie van je baby is voordat je hem vast kan houden. Soms moet hij zelfs meteen naar de afdeling neonatologie. Buidelen is een manier om het gemiste contact in te halen.

Bij buidelen of kangoeroeën wordt je baby met alleen een luier aan op je blote borst gelegd, met een omslagdoek over hem heen. Juist bij baby’s die te vroeg geboren zijn is huid-op-huid contact ontzettend belangrijk. het is de ideale manier om de transitie van de warme baarmoeder naar de wereld erbuiten te verzachten. Door huid-op-huidcontact wordt je kleintje rustiger en zijn hartslag wordt regelmatiger. Daarnaast daalt zijn bloeddruk en verbetert de vertering van voedsel. Hierdoor verbruikt hij minder energie en groeit hij beter.

Er zijn voor je baby

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen na een vroeggeboorte is er zijn voor je baby. Praten, zingen, aanraken en knuffelen zijn ontzettend belangrijk om je baby geborgenheid en steun te geven. Zodra je baby stabiel genoeg is, kan je met hem buidelen. Hierbij lig je meerdere keren per dag een half uur of langer met je baby op je blote borst. Alle ziekenhuizen hebben hier voorzieningen voor op de couveuseafdeling, zoals (buidel)stoelen en kamerschermen. Op deze manier is er niet alleen goede medische zorg voor je baby, maar kan tegelijkertijd ook jullie band groeien. Buidelen geeft je baby het veilige, vertrouwde gevoel en de liefde die nodig zijn voor een goede hechting.

Het positieve effect van buidelen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buidelen een positief effect heeft op veel factoren.

  • Huid-op-huid contact zorgt voor gevoel van steun en veiligheid
    Door te buidelen is de fysieke afstand van de couveuse even weg. Hierdoor groeit het vertrouwen. De baby ruikt jouw geur en voelt jouw warmte, waardoor hij zich beter kan ontspannen.

  • Het bevordert de band tussen jou en je baby
    Het ontspannen samenzijn is een fijn en waardevol moment tussen de medische behandelingen door. Door te buidelen kunnen jullie aan elkaar wennen en genieten van de momenten samen.

  • Positief effect op hartslag en ademhaling
    Doordat je baby op je borst ligt, hoort hij constant jouw hartslag en ademhaling. Hij ontvangt voortdurend een stimulans om dieper en regelmatiger te gaan ademhalen.

  • Vermindert stress en pijnbeleving
    Door de geborgenheid van het buidelen ervaart je baby minder stress en minder pijn dan wanneer hij alleen in de couveuse ligt zonder vertrouwde geur of stem om hem heen.

  • Stimuleert het slagen van borstvoeding
    Je baby krijgt meestal eerst nog sondevoeding, maar tijdens het buidelen kan al langzaam naar borstvoeding toegewerkt worden. Huid-op-huid-contact helpt om de borstvoeding op gang te krijgen, omdat zowel jouw baby als jij dan oxytocine aanmaken. Dit ‘knuffelhormoon’ stimuleert de productie van moedermelk en zorgt ervoor dat de toeschietreflex opkomt, wanneer je je baby aanlegt als hij straks sterk genoeg is om zelf te drinken.

Buidelen in de praktijk

Overleg met de verpleegkundige op de couveuseafdeling hoe vaak per dag buidelen prettig is voor jouw baby. Soms kunnen de prikkels van het in en uit de couveuse halen teveel zijn voor premature baby’s. In dat geval gaat de voorkeur uit naar minder vaak, maar langer achter elkaar buidelen. Uiteraard kijk je hierbij ook naar wat voor jouzelf mogelijk is. Vooral als je baby langere tijd in de couveuse ligt en je partner alweer aan het werk is, kan het lastig zijn om meerdere keren per dag op en neer te moeten naar het ziekenhuis.

Dit is tevens ook wat deze periode zo heftig maakt. Steeds je baby weer achter moeten laten, meerdere keren per dag kolven en (alleen) op en neer naar het ziekenhuis. Vooral als je ook oudere kinderen hebt is deze combinatie bijna onmogelijk. Vraag hulp aan familie en vrienden zodat jij de tijd hebt om naar het ziekenhuis te gaan. Probeer je niet schuldig te voelen als het een keer niet lukt of wanneer je te vermoeid bent. Goed voor jezelf zorgen is essentieel!

Strong Babies buidelstoelen

Strong Babies buidelstoelen

Strong Babies maakt zich sterk voor Kangoeroezorg. We geven voorlichting en scholing en financieren buidelstoelen om Kangoeroezorg in ziekenhuizen te ondersteunen. Door te investeren in een goede start draagt de stichting bij aan een zo gezond mogelijke toekomst voor de allerkleinsten. Het is het mooiste cadeau dat we deze baby’s en hun ouders kunnen geven. Help je mee?

Help mee. Word nu donateur

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby