
Buidelen met een te vroeg geboren baby
Als je baby in het ziekenhuis wordt opgenomen, breekt er een spannende tijd aan. Je kunt je als ouder hulpeloos en machteloos voelen. Maar wist je dat je heel veel voor je kind kan betekenen? Juist bij baby’s die te vroeg geboren zijn is huid-op-huid contact belangrijk. Het is daarom goed om vaak met je baby te buidelen.
Wat is buidelen?
De natuurlijkste plek voor je baby is dicht bij jou, het liefst huid-op-huid en zo snel mogelijk na de geboorte. Bij buidelen, ook wel kangoeroeën genoemd, ligt je baby met alleen een luier aan op je blote borst, toegedekt met een omslagdoek of buideltop. Dit bijzondere lichaamscontact bevordert de hechting tussen jou en je baby. Het betekent niet alleen veel voor je baby, maar ook voor jou.
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat baby’s die veel gebuideld worden, zich op alle vlakken beter ontwikkelen. Zelfs na 20 jaar zijn deze positieve effecten nog zichtbaar.

Geef elke baby de beste mogelijke start
Net als jij vinden we dat alle baby’s in de liefdevolle armen van hun ouders horen. Oók als ze te vroeg of ziek geboren zijn en in het ziekenhuis moeten blijven. Veel buidelen helpt deze kleine strijders zich veiliger te voelen en beter te ontwikkelen.
Daarom zijn goede buidelstoelen in ziekenhuizen zo belangrijk. Dankzij donateurs hebben we al 13 ziekenhuizen voorzien, maar er zijn er meer die onze hulp nodig hebben. Help je mee? Steun Strong Babies en word donateur.
Buidelen is van levensbelang
Door huid-op-huidcontact voelt je baby zich veilig, beschermd en verbonden met jou. Het vermindert stress, stimuleert de hersenontwikkeling en bevordert een veilige hechting, de basis voor een gezonde ontwikkeling. Jouw lichaam helpt vitale functies reguleren, het verbetert de slaap en groei, verhoogt de weerstand, beschermt tegen infecties en kan de opnameduur zelfs verkorten.
Voordelen van buidelen voor je baby
- Stimuleert de hersenontwikkeling
- Stabiliseert vitale functies zoals ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur
- Betere en langere slaap
- Hogere weerstand
- Betere groei
- Minder huilen
- Minder pijn en stress
- Stimuleert de borstvoeding
- Minder ademstops (apneus)
- Verkort de opnameduur
Positieve effecten voor jou als ouder
Door huid-op-huidcontact maakt je lichaam oxytocine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je je rustiger en sterker voelt. Bovendien leer je door zo dicht bij je kind te zijn sneller zijn subtiele signalen begrijpen. Zo krijg je meer vertrouwen in je vermogen om zelf voor je kind te zorgen.
Wanneer en hoe lang buidelen?
De WHO adviseert dagelijks minimaal 8 tot 24 uur huid-op-huidcontact per dag. Soms is het niet mogelijk om met je baby te buidelen (kangoeroeën). Bespreek dan met de verpleegkundige of arts wanneer het wel kan en of je je baby tot die tijd wel liefdevol kan aanraken.
Zorg tijdens buidelen
Tijdens het kangoeroeën zullen verpleegkundigen je baby regelmatig controleren, waar nodig ondersteund met bewakingsapparatuur. Het is niet vreemd als je angst en onzekerheid voelt. Na verloop van tijd zal je vertrouwen in je baby en in jezelf groeien. Bespreek je angsten en zorgen met de verpleegkundige. Je staat er niet alleen voor.
TIP! Lees meer over kangoeroeën met je te vroeg geboren baby op de website van Strong Babies.