Veilig spelen en speelgoed voor baby's

Veilig spelen en speelgoed voor baby's

Door te spelen ontdekt je baby de wereld om zich heen. Veilig speelgoed helpt hem bij deze ontdekkingsreis. Gebruik speelgoed dat past bij de ontwikkelingsfase van je baby. En zorg voor een veilig gebruik ervan.

Samen met VeiligheidNL

Als je baby net is geboren, dan begint hij al aan zijn ontdekkingstocht. Eerst door te proeven, voelen, ruiken, horen en zien. Langzamerhand wordt de wereld om hem heen groter dan zijn eigen lichaam en jouw aanwezigheid. Een baby ontdekt de wereld om hem heen voornamelijk door te spelen, door hun lichaam te leren bewegen en te coördineren. Dat is geweldig om mee te maken en te zien, maar je baby is zich niet bewust van de mogelijke risico’s als hij speelt. Jij als ouder wél.

Nog steeds worden elk jaar duizenden kinderen naar de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis gebracht, omdat ze een ongeluk tijdens het spelen hebben gehad. Een ongeluk dat misschien voorkomen had kunnen worden. Bijvoorbeeld door na te gaan welk speelgoed bij je baby en zijn leeftijd past en hoe je speelgoed veilig gebruikt en onderhoudt.

Belangrijke spe(e)lregels voor baby’s

  • Kies speelgoed dat past bij je baby qua leeftijd en ontwikkeling.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van het speelgoed en gebruik het speelgoed ook volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Houd je baby in de gaten als hij ergens mee speelt. Zo voorkom je in de eerste plaats ongelukken!

Waar moet veilig speelgoed aan voldoen?

  • Speelgoed voor baby’s moet vooral eenvoudig zijn. Dus onbreekbaar, niet scherp en zonder uitstekende en losse delen. Let erop dat er geen vingertjes bekneld kunnen raken.
  • Je kleine ‘proeft’ van alles met zijn mond. Het is dan wel zo hygiënisch als het stuk speelgoed wasbaar is. Kijk of er geen losse (kleine) onderdelen aan zitten of onderdelen die er gemakkelijk afgepulkt kunnen worden.
  • Kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes zijn voor baby’s en peuters gevaarlijk, ze stoppen nog alles in hun mond.
  • Let op de waarschuwing: niet geschikt voor kinderen beneden 3 jaar. De leeftijd van het kind is bepalend voor de grootte van het speelgoed. Kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes zijn voor baby’s en peuters gevaarlijk, ze stoppen namelijk alles in hun mond.
  • Controleer (veelgebruikt) speelgoed regelmatig. Gooi alles weg wat kapot of incompleet is. Zo voorkom je problemen én houd je de hoeveelheid speelgoed overzichtelijk.
  • Koop goed hout: houten speelgoed mag niet splinteren. Speelgoed mag niet gespijkerd zijn. Geschroefd mag wel, mits de schroef verzonken is. Gelijmd is het veiligst.
  • Controleer speelgoed waar magneetjes in zitten regelmatig of deze magneetjes goed vastzitten. Het inslikken van meerdere magneetjes kan zeer gevaarlijk zijn.

Speelgoed kopen voor je baby: let op de verpakking

Als je speelgoed wilt kopen voor je baby, kijk dan naar de leeftijdsindicatie op de verpakking. Natuurlijk wil je dat speelgoed je baby stimuleert in zijn ontwikkeling, maar je baby heeft er duidelijk niets aan als het speelgoed voor een veel ouder kind betreft. Bovendien: het verschil in leeftijd zorgt ook voor verschil in fabricage. Speelgoed voor baby’s is van heel andere materialen gemaakt dan speelgoed voor peuters. Je baby stopt bijvoorbeeld nog van alles in zijn mond, terwijl peuters geneigd zijn met speelgoed te gooien. Maar ook dingen als brandveiligheid of het gebruik van giftige stoffen, kleine (losse) onderdelen en scherpe randjes en hoekjes zijn dingen om bij aankoop op te letten. Lees hier alles over het kopen van speelgoed voor je baby.

Welke producten zijn veilig om te gebruiken?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Meer weten over veilig spelen? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby