Spelen met je baby? De leukste speeltips voor 0-12 maanden
Samen spelen met je baby is niet alleen leuk en gezellig, het is ook heel goed voor zijn ontwikkeling. Je kind ontdekt de wereld om zich heen en leert stapje voor stapje wat hij allemaal al kan. In elke spelfases leert je baby nieuwe vaardigheden. Door deze spelfases te volgen, stimuleer je de spelontwikkeling van je baby. Benieuwd wat geschikt is voor jouw baby? WIJ geeft speeltips voor je baby per leeftijdsfase. Veel plezier!
Beoordeeld door
Wendy Oude LansinkSpelagoog
Waarom is spelen voor je baby zo belangrijk?
In het eerste levensjaar leert je kind erg veel. Een baby is qua zelfstandigheid afhankelijk van zijn omgeving. Een veilige spelomgeving is in deze fase erg belangrijk. Daarvoor ben jij als ouder onmisbaar. Een veilige spelomgeving kan bijvoorbeeld zijn op schoot, op een boxkleed of in een kinderwagen. Een plek waar je baby zich kan ontspannen en niet alert hoeft te zijn op onverwachte gebeurtenissen.
Wanneer een baby zich veilig voelt en ontspannen is, is er ruimte om te spelen. Jouw baby ontdekt op zijn eigen manier én in zijn eigen tempo de wereld om hem heen. Het ontdekken van een knuffel met zijn mond, een kiekeboe spelletjes vanuit kinderwagen, het volgen van een huisdier in de woonkamer, het is allemaal spelen. Door deze spelontwikkeling te stimuleren, stimuleer je de algehele ontwikkeling van je baby.
Ontwikkeling stimuleren door te spelen
De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd door vrij te kunnen bewegen en te ontdekken wat de functies van je ledematen zijn. Bijvoorbeeld door het grijpen naar materialen en zichzelf kunnen verplaatsen. In de sociaal-emotionele ontwikkeling zie je dat jouw baby begint te lachen, gezichten herkennen, boosheid uiten en reageren op andere kinderen. Tijdens het spelen wordt ook zijn denkvermogen en geheugen aangesproken, waardoor hij uiteindelijk ‘problemen’ leert op te lossen. Spelen is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Hieronder lees je welke spelletjes, activiteiten en speelgoed passen bij de leeftijd van je baby.
Spelen met je baby 0-3 maanden
Nu je baby nog zo klein is, is het belangrijk dat hij zich veilig en geborgen voelt. Lichamelijk contact is hierbij heel belangrijk, ook voor de hechting. Emotioneel betrokken zijn tot je kind, maakt dat je echt samen bent. Als je samen aan het spelen bent, laat je dan niet afleiden door je telefoon of iemand anders.
Zing een liedje wanneer je baby bij je in de armen ligt, laat je baby jouw vingers grijpen wanneer het bij je ligt of ga samen douchen. Speel met intonaties en woorden en maak op deze manier een zelf bedacht versje, passend in het moment. Baby’s ontdekken de wereld door gebruik te maken van hun zintuigen. Ze horen, zien en voelen de wereld om hen heen. een bewegend mobiel boven de box of wieg en leuke, zachte rammelaar, een speenkoord met verschillende structuren, (slaap)muziekjes en knuffeldoekjes kunnen daarbij ondersteunen.
Spelen met je baby 4-6 maanden
Je baby groeit snel en ontdekt de wereld stapje voor stapje verder. Je baby begint te draaien, grijpt materialen vast en reageert meer op een acties van jou. Lekker samen spetteren in het water, gekke gezichten trekken, liedjes zingen, kietelspelletjes en kiekeboe. Jouw baby vindt dit geweldig. Wat voor jullie samen het leukste is, test je makkelijk uit. Handen voor je ogen, doekje op je hoofd of verstoppen achter een knuffel. Het zoeken naar oogcontact en een grote lach, het gaat bijna vanzelf. Je baby imiteert erop los, dus ook verschillende gezichtsuitdrukkingen na-apen is al een spel op zich.
Denk bij spelmaterialen bijvoorbeeld aan een uitdagend boxkleed met verschillend structuren en verassingen. Knisperfolie dat verwerkt is in een stukje kleed, een boekje van zachte stof, een plastic spiegeltje of knijptoetertjes. Knuffeltjes of speelfiguurtjes die vastzitten aan een spijl van de box of de maxi-cosi komen steeds voorbij en zijn interessant om vast te grijpen. Figuurtjes met een rammeltje, piepgeluid, knisperend, verschillende texturen en kleuren zijn heel extra leuk!
Spelen met je baby 7-9 maanden
De wereld van jouw baby wordt groter. Je baby begint te tijgeren, rollen, begint met kruipen of trekt zich op aan de spijlen van de box. De speelwereld wordt groter. Zijn grove en fijne motoriek zijn volop in ontwikkeling. Er is steeds met controle over de aansturing van het lichaam, zowel bij de grove motoriek als de fijne motoriek. Je baby begint ook kleinere dingen vast te pakken tussen duim en wijsvinger. Sociaal-emotioneel gebeurt er in deze fase ook veel. Baby’s ontdekken dat mensen ook bestaan als ze uit beeld zijn. Je baby begint dingen te onthouden. Daarmee komt de verlatingsangst om de hoek kijken. Een hele gezonde fase waarin je baby ook leert vertrouwen op zichzelf.
Kiekeboe spelen of even uit het gezichtsveld van je baby gaan, kan helpen om te ervaren dat je soms even weg bent. En even later ben je er weer. Een fijne knuffel of een vertrouwd spelmateriaal kan baby’s helpen in deze fase. Samen een boekje kijken met herkenbare plaatjes, verhalend vertellen en ondersteunende geluiden maken stimuleert de taalontwikkeling. Jouw baby ontdekt allerlei dingen om hem heen, jouw nabijheid is belangrijk. Wanneer jouw baby zich ontspannen voelt, zie je dan hij zichzelf steeds meer gaat vermaken. Er groeit frustratie wanneer een spelmateriaal niet gepakt kan worden. Speel met deze frustratie. Help waar het nodig is, maar daag je baby ook uit om het zelf op te lossen.
Een blokkendoos waar je blokken in en uit kunt halen, een bal met belletje erin om over te rollen, geluidenboekjes en een tuimelaar zijn vast een succes.
Spelen met je baby 10-12 maanden
Je baby beweegt zicht steeds meer door de ruimte. Zorg ervoor dat je baby een veilige spelomgeving heeft om ook zelf verschillende materialen te ontdekken. De box kan deze omgeving zijn. Niemand die onverwacht het spel stoort en een duidelijk kader waarbinnen alle ruimte is om rustig de materialen te onderzoeken. Tijdens het samen spelen blijft gedeeld plezier belangrijk. Jou nadoen vindt hij geweldig, samen muziek maken, gekke geluiden maken en zingen. Hij leert dat woorden bij bepaalde mensen, dieren en voorwerpen horen. Opruimen is een feest met een bak waar alles ingegooid mag worden. Spelmaterialen die stimuleren zijn grote knikkerbanen, houten blokken, speelfiguren, speelflesjes en de zandbak.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Wendy Oude Lansink.