Spelen met je baby in het eerste jaar: de leukste spelletjes en activiteiten

Spelen met je baby in het eerste jaar: de leukste spelletjes en activiteiten

Spelen met je baby is niet alleen leuk en gezellig, het is ook heel goed voor zijn ontwikkeling. Hij ontdekt de wereld en leert wat hij eigenlijk allemaal kan. Je baby heeft in iedere fase een nieuwe uitdaging nodig. Daar kun je op inspelen met spelletjes, activiteiten en verschillende soorten speelgoed. Benieuwd wat nu geschikt is voor jouw baby? WIJ geeft speeltips voor je baby per leeftijdsfase. Veel plezier!

Waarom is spelen voor je baby zo belangrijk?

In het eerste jaar van je baby leert hij meer dan in welke andere periode in zijn leven dan ook. Om zijn ontwikkeling te ondersteunen, is spelen een hele goede manier. Niet alleen vindt een baby spelen leuk, ook wordt zijn motoriek ermee ontwikkeld. Naast de motorische ontwikkeling wordt ook zijn denkvermogen en geheugen aangesproken, waardoor hij uiteindelijk ‘problemen’ leert op te lossen. Spelen is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Hieronder lees je welke spelletjes, activiteiten en speelgoed passen bij de leeftijd van je baby.

Spelen met je baby 0-3 maanden

Nu je baby nog zo klein is, is het belangrijk dat hij zich veilig en geborgen voelt. Lichamelijk contact is hierbij heel belangrijk, ook voor de hechting. Goede speeltips zijn dus liedjes zingen en rijmpjes opzeggen terwijl je baby bij jou zit, lekker wiegen of ‘praten’ met papa en mama. Qua speelgoed werkt een mooie mobiel boven de box of wieg en leuke, zachte rammelaar heel goed.

Spelen met je baby 4-6 maanden

Wat is je baby al groot h├Ę? Hij kan ook steeds meer: grijpen, op zijn buikje draaien, iets vastpakken. Daar kun je op inzetten als je gaat spelen met je baby. Kietelspelletjes vindt hij heel leuk of lekker spetteren in bad met het water. Wat betreft speelgoed vindt hij een boekje van zachte stof heel leuk of gekke piepbeesten om mee te spelen.

Spelen met je baby 7-9 maanden

Naast de grove motoriek wordt in deze fase ook de fijne motoriek van je baby ontwikkeld. Je baby kan nu tijgeren, beginnen met kruipen of zich gaan optrekken aan de spijlen van de box. Zijn fijne motoriek ontwikkelt in deze fase nog verder: je kleine kan steeds meer pakken tussen duim en wijsvinger en dus ook kleinere voorwerpen vastpakken. Ook de sociaal emotionele ontwikkeling gaat hard. Je kunt in deze fase dan ook aan de gang gaan om zijn taalontwikkeling te stimuleren met spelletjes. Andere leuke speeltips in deze fase zijn samen voor de spiegel staan, met een bal rollen, bellenblazen of ‘paardje in galop’. Wil je speelgoed voor je baby tussen de 7 en 9 maanden? Ga dan voor een blokkendoos of kartonnen boekjes met kleurige plaatjes.

Spelen met je baby 10-12 maanden

Je baby beweegt steeds soepeler en leert wellicht ook dat bepaalde woorden bij mensen, dieren of voorwerpen horen. Hij wil je graag ‘helpen’, want nadoen is een van zijn lievelingsspelletjes. Spelletjes die je baby heel leuk vindt: samen zingen of muziek maken, ‘scheetjes’ laten op je baby’s buikje of speelgoed opruimen (jong geleerd, is oud gedaan). Qua speelgoed maak je kleintjes tussen de 10 en 12 maanden blij met duplo bouwstenen, een plastic theeserviesje of eenvoudige puzzels.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby