Speeltips voor baby's 7 - 9 maanden
Je baby’s ontwikkeling gaat nu heel hard. Niet alleen in de grove motoriek, bijvoorbeeld dat de meeste baby’s echt zelfstandig leren zitten, dat sommige baby’s al tijgeren of kruipen en zich zelfs optrekken aan de spijlen van het bedje of de box.
Het nieuwste spelletje is naar dingen toe kruipen of schuiven en achter speelgoed aangaan. Overigens zijn dit maar gemiddelden, wellicht beleeft jouw kind er nog alle plezier aan om vooral te kijken of ontwikkelt de fijne motoriek zich wat eerder.
Voor wat betreft die fijne motoriek leert je baby nog beter grijpen én loslaten (en dat op de meest onverwachte en onhandige momenten!). Van pakken met het hele handje zul je zien dat je baby zijn duim en wijsvinger leert gebruiken en zo dus steeds kleinere voorwerpen kan vasthouden.
Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling gaat hard. Je baby wordt steeds zelfstandiger en je merkt dat hij het verschil kent tussen bekend en onbekend. Ook kan je baby duidelijker zijn emoties laten zien, als hij pret heeft natuurlijk, maar ook als iets niet lukt met een boze bui tot gevolg. De beruchte eenkennigheid doet bij veel baby’s intrede. Jij bent de meest speciale persoon op aarde en waag het niet om weg te gaan of een ander kind meer aandacht te geven. Je baby verleidt je dan ook om met hem te spelen in plaats van dat jij het initiatief neemt.
Ook is het de fase van uitbundig brabbelen. Misschien hoor je wel een eerste ‘mama!’.
Steeds meer eigen initiatief van je baby om te spelen
Je baby weet nu hoe hij je aandacht moet trekken, met een lachje, gebrabbel als je langsloopt of door letterlijk naar je toe te komen en zich aan je vast te klampen. Waar het een jongere baby niet uitmaakt bij wie hij op schoot zit, begint nu de zogenaamde eenkennigheidfase. Best lastig soms, dus om je kleine te helpen kun je ‘kiekeboe’-spelletjes met hem doen of verstoppertje spelen. Je kunt je handen voor je gezicht doen of een doek en vervolgens ben je weer ’terug’: “Kiekeboe!” Zo leert je baby dat je soms even uit het zicht bent, of zelfs echt weg, maar dat je altijd weer terug komt. Andersom kan ook: dat je baby de doek voor zijn gezicht houdt en het wegtrekt op zijn eigen moment. Lachen!
Ook reuze spannend als je baby kruipt: achter hem aan kruipen. Je ziet dan meteen de wereld vanuit zijn perspectief. Samen dingen bekijken blijft ook interessant, vooral alles wat open en dicht gaat of knopjes heeft. Of je kunt een bal naar hem toe rollen en kijken of hij die terugrolt.
Speeltips om de taalontwikkeling te stimuleren
Om de taalontwikkeling te stimuleren kun je bijvoorbeeld een vingerspelletje doen en daarbij de vingertjes één voor één vastpakken. “Naar bed, naar bed, zei Duimelot. Eerst nog wat eten, zei Likkepot. Waar zal ik het halen, zei Lange Jaap. In grootmoeders kastje, zei Ringeling. Ik zal het verklappen, zei ’t kleine ding.” Of een schootspelletje waarbij je kind eerst zogenaamd op een damespaard zit (wip zachtjes met je benen, vervolgens is jouw schoot een herenpaard (je kind gaat wat harder) en tot slot een boerenpaard of een circuspaard (waarbij je kleine nog wat wilder of sneller ‘hobbelt’). Het versje gaat als volgt: “Een damespaard, een damespaard een damespaard gaat zo…Een herenpaard, een herenpaard, een herenpaard gaat zo…En een boerenpaard, een boerenpaard, een boerenpaard gaat ZO!” Je baby herkent zoveel van zijn omgeving dat je ook samen een eerste kartonboekje of boekje van stof kunt bekijken, waarin alledaagse, herkenbare voorwerpen staan (bed, fles, poes, hond).
Je baby ontdekt nieuwe mogelijkheden in zijn spel
Je baby vindt het prachtig dat hij zichzelf kan voortbewegen, dus zal hij graag achter bewegend speelgoed aangegaan: een bal of speelgoed op wieltjes. Misschien krijgt hij ook al door dat hij zelf speelgoed kan meetrekken: een trekdier is dan leuk speelgoed.
Tegelijkertijd gaat je kleine details interessant vinden. Aan blokken in allerlei maten en vormen, bekertjes die in elkaar passen of doosjes die open en dicht gaan beleeft hij dan ook veel plezier.
Spel- en speelgoedtips van 7 tot 9 maanden
Dit vindt je baby leuk om te doen:
Samen voor de spiegel staan
Ga samen met je baby voor de spiegel staan. Hij zal zichzelf bewonderen en nog niet direct in de gaten hebben dat hij het zelf is. Na een tijdje herkent hij zichzelf en ziet hij opeens ook jou staan. Als je baby gewend is aan de spiegel kun je samen de gekste gezichten maken. Hij zal van de ene in de andere verbazing vallen!‘Kiekeboe’ in allerlei vormen en verstopspelletjes
Je baby weet nu goed dat een actie een gevolg heeft. Daarom vindt hij het extra leuk als er iets onverwachts gebeurd. Je kunt kiekeboe spelen met je handen voor je gezicht, maar het ook iets spannender maken door ergens achter te verdwijnen en weer tevoorschijn te komen.Met een bal rollen
De bal begint steeds interessanter te worden, want als je hem duwt of er een schopje tegenaan geeft rolt hij weg. Veel baby’s wachten met spanning af waar de bal heen gaat! Ook samen overrollen op de grond is een leuke activiteit om samen met je baby te doen.Bellenblazen
Je baby heeft steeds meer interesse in zijn omgeving en kan nu goed zijn hoofd draaien. Door samen bellen te blazen kijkt hij zijn ogen uit én train je zijn fijne motoriek door hem naar de bellen te laten graaien.Paardje in galop
Hop, hop, hop… Je baby vindt het heerlijk om op schoot te zitten en paardje in galop te spelen. Hij luistert graag naar je liedje en vindt het leuk om heen en weer geschut te worden op jouw schoot.
Dit vindt je baby leuk om mee te spelen:
- blokkendoos
- boekjes of rammelaars met een spiegeltje erin
- speelgoed dan kan rollen (bal, trein, auto, trek-eend)
- kartonnen boekjes met kleurige plaatjes
Veilig spelen en veilig speelgoed voor je baby
Je baby kan niet beoordelen of wat hij pakt veilig voor hem is. Meer tips en up-to-date informatie over veilig spelen en veilig speelgoed? Lees verder op VeiligheidNL.