Speeltips voor baby's 4 - 6 maanden

Speeltips voor baby's 4 - 6 maanden

Je baby leert snel. Hij krijgt behoefte aan steeds meer uitdaging. Alleen maar liggen en kijken is niet voldoende. Hij doet zijn best om zich op zijn buik en weer terug op zijn rug te draaien. Je kunt je kind hierbij helpen door hem af en toe op zijn buik te leggen of hem je vinger laten pakken en hem om te draaien.

Hij gaat ook grijpen en leert voorwerpen vastpakken. In het begin is het pakken nog erg moeilijk en wil hij vooral kunnen aanraken. Als beloning kun je het gewilde speelgoed daarna in zijn handje stoppen. Kan je kind eenmaal iets vastpakken, zal hij steeds grotere voorwerpen interessant vinden en tegen zich aan willen drukken.

Met 6 maanden kunnen de meeste baby’s min of meer zitten. Als je je kind goed ondersteunt, ziet hij de wereld én zijn speelgoed, eens vanuit een ander perspectief. Met zijn mond kan je kind overigens het beste voelen, dus pas op met kleine voorwerpen. Zorg dat speelgoed veilig is en liefst ook afwasbaar.

Samen met je baby spelen op schoot

Je baby nu slaapt minder dan in de eerste paar maanden. En een wakkere baby wil iets te doen hebben. Jij kunt samen met hem verschillende spelletjes doen. Omdat je baby nu eenmaal naar voorwerpen begint te reiken of er zelfs tegenaan slaat, kun je samen met hem aan tafel zitten en met de handen op tafel slaan. Je kunt ook dingen op tafel leggen die je baby kan grijpen. Kan je baby eenmaal vastpakken, geef hem dan een speeltje en laat het hem teruggeven.

Op schoot kun je je kleine aan het lachen krijgen door gekke geluiden te maken en gezichten te trekken. En waar je baby eerst alleen nog naar je gezicht kon kijken, kun je het hem nu laten aftasten. Jij kunt op zijn handjes blazen, zachtjes aan de vingertjes sabbelen, een kusje geven … Je kunt proberen of je kind je na kan bootsen: maak een geluidje, smak met je mond. Als het je kind lukt, doe hem dan op jouw beurt weer na.

Als je steeds dezelfde liedjes zingt, zal je baby al snel de melodie herkennen (en nog later ook de woorden). Je kunt tegelijkertijd met je kind schommelen of wiegen. Ga ook geregeld met je kleine voor de spiegel staan; een ‘andere’ baby is namelijk ook heel interessant. Wijs je kind aan in de spiegel, zwaai met zijn handje, borstel de haartjes. Je kunt ook een knuffel of popje achter jullie verstoppen en tevoorschijn laten komen.

Speeltip voor je baby: reiken en grijpen

Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier. Je prikkelt de zintuigen van je kind met speelgoed dat nieuwe, vreemde geluiden maakt: een plastic sleutelbos bijvoorbeeld. Omdat je kind ook erg geboeid kan zijn door kleine details, is een activity center een goed idee.

Spel- en speelgoedtips van 4 tot 6 maanden

Dit vindt je baby leuk om te doen

  • kietelspelletjes (‘daar komt een muisje aangelopen’)
  • speelgoed dat je voor hem houdt, vastpakken
  • spetteren in bad door met zijn handen op het water te slaan
  • van verschillende voorwerpen en stoffen ‘proeven’ met zijn handen en mond

Dit vindt je baby leuk om mee te spelen

Veilig spelen, veilig speelgoed

Je baby kan niet beoordelen of wat hij pakt veilig voor hem is. Meer tips en up-to-date informatie over veilig spelen en veilig speelgoed? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby