Speeltips voor baby's 10 - 12 maanden
Je baby weet inmiddels al veel over zijn eigen lichaam en de wereld om hem heen. Maar zijn motorische ontwikkeling gaat door, hij begrijpt oorzaak en gevolg en eigenlijk is álles leuk om te ontdekken. Je baby ontdekt dat als hij iets doet, het een bepaald resultaat tot gevolg heeft. En dat wil hij vaker doen. Eerst zie je je baby iets uitvoerig bestuderen om vervolgens te kijken of ze in elkaar passen, het op elkaar kan of dat hij ergens iets in kan stoppen. Kun je wat inspiratie op speelgebied met je baby gebruiken? Op deze pagina vind je tips en trics. Veel plezier!
In zijn bewegingen is je baby steeds beter. Kruipen gaat soepeler en wellicht loopt je kind al rondjes langs de tafel. Sommigen zetten rond de eerste verjaardag al de allereerste losse stapjes! Je kunt je kleine nu al aanleren dat hij achterstevoren ergens af moet, van de trap bijvoorbeeld, maar ook van een verhoging zoals de bank of een stoel. Maar niet alleen ergens af gaan, ook ergens óp klimmen wordt interessant. Wees dan ook voorzichtig met krukjes of opstapjes; je baby is nog niet zover dat hij begrijpt dat het gevaarlijk is!
Je baby leert dat bepaalde woorden bij bepaalde mensen, dieren of voorwerpen horen. Handig dat hij er inmiddels ook met zijn vingertje naar kan wijzen! En misschien kan hij zelf al dingen benoemen. De gebaren van de liedjes die je vaak voor hem hebt gezongen kan hij nu ook meedoen.
Speeltips met woordjes voor je baby
Die eerste woordjes hoeven niet meteen ‘goed’ te zijn. De poes is vaak ‘poe’ en dag zeggen is ‘dada’. Je baby probeert het correct te zeggen en oefent volop. Probeer vooral de juiste benamingen te leren, dus niet ‘mauw’ wanneer het om de poes gaat, maar ook echt ‘poes’ te zeggen.
Het eigen willetje en dus ook het eigen initiatief wordt steeds groter. Hij wil je graag helpen. Dat merk je in zijn keuze voor ‘speelgoed’: soms kiest hij liever voor een pan met een pollepel om, net zoals jou, te koken. Met een schoonmaakdoekje doe je hem ook plezier. Of mag hij je tas leeghalen en alles bekijken? Iets leukers bestaat niet! Je kunt je kind ook kleine dingetjes laten doen, bijvoorbeeld een papiertje naar de prullenbak laten brengen. Laat merken dat je reuze trots op hem bent als hij iets voor je doet, daarmee stimuleer je zijn zelfvertrouwen.
Spelen door na te doen en mee te helpen
Je baby vindt het heerlijk om hetzelfde als jij te doen en je te ‘helpen’. Met potten en pannen spelen of zelf een boodschapje vasthouden maken je kind trots. Je kunt ook spelletjes doen waarbij je kind je nadoet: klappen in de handjes, zwaaien, geluidjes maken of woordjes zeggen.
Je kind zal graag samen kijken in eenvoudige boekjes of luisteren naar een zelfverzonnen verhaaltje. Zelf ‘praten’ vindt je kind ook leuk. Hele verhalen komen er soms uit! Luister oprecht naar je kleine en geef antwoord, ook al versta je het niet altijd. Zing zelf of zet een cd met kinderliedjes op en ga samen dansen. En samen muziek maken met een trommeltje, een mondharmonica of toeter is vast een succes. Ook van een televisieprogramma of een video of dvd die voor zijn leeftijd geschikt is leert je kind veel. Je kunt samen kijken en alles benoemen en er eventueel later nog eens op terugkomen. Herhaling is immers belangrijk voor je kind.
En wat dacht je van een bezoekje aan de kinderboerderij of een dierentuin?
Speelgoed voor je baby met beweegbare onderdelen
Je kind is gefascineerd door speelgoed met beweegbare onderdelen: wieltjes, schuifjes, knopjes. En als het geluid maakt is het helemaal leuk. Denk eens aan een tol, een trekpop of een duikelpopje. Er is ook speelgoed waarbij je kind op een knop kan drukken of ergens aan kan draaien, waarna er iets tevoorschijn komt. Of kies voor een activity center waar allerlei geluiden uitkomen: dolle pret!
Om het ‘oorzaak-en-gevolg’-idee nog meer te stimuleren, maak je je baby blij met een vormenstoof. Je kind leert hiervan dat een rond blok door een rond gat moet. Een eenvoudig houten puzzeltje kunnen sommige eenjarigen (bijna) zelf maken. Ook kan je kind ringen om een piramide doen. En wees niet verbaasd als je kind een toren van blokken of doosjes bouwt en daarna weer omgooit: zo ziet hij wat er gebeurt. Kan je kind lopen, dan trekt hij graag een loopdier of speelgoed op wieltjes achter zich aan. Papier scheuren of de bladzijden van een boekje omslaan is ook leuk om te doen.
Je maakt je baby blij met speelgoed dat lijkt op wat jij ook gebruikt: een kooksetje of een serviesje. Sommige kinderen sjouwen de hele dag met een knuffel of pop alsof dat hún baby is. Je merkt ook dat als de pop valt, je kleine het zal troosten: dat doe jij toch ook met hem? Je baby weet al dat je bij de hoorn van de telefoon praten moet, dus een speelgoedtelefoon is een goed idee.
Spel- en speelgoedtips voor baby’s van 10 tot 12 maanden
Dit vind je baby leuk om te doen:
Samen zingen en muziek maken
Je baby vindt het heerlijk om samen met jou muziek te maken. Probeer eens wat kleine muziekinstrumentjes te maken, zoals schudden met bekers waar rijst in zit. Ook een armband met belletjes doet het vaak goed, of met pollepels op pannen slaan.Speelgoed opruimen
Het klinkt misschien wat saai, maar baby’s van deze leeftijd vinden het vaak fantastisch om speelgoed in dozen of manden te stoppen. Ook de handtas werkt goed; zoek een oude tas waar je baby spulletjes in mag bewaren.Scheetjes laten
De favoriet van elke baby: zet je mond op de buik van je baby en blaas heel hard, met geluid. Dit kietelt en klinkt natuurlijk heel gek. Probeer je baby steeds te verrassen door de plek te veranderen: op zijn handjes, wangetjes of in zijn nek. Houd wel goed in de gaten of je baby het leuk blijft vinden. Gekietel is voor sommige baby’s intens en heel vermoeiend.Baby Bootcamp
Heb je een energieke en beweeglijke baby? Leg dan eens een Baby Bootcamp klaar in de woonkamer of tuin. Gebruik spullen zoals kussens, krukjes en tafeltjes waar hij onderdoor kan kruipen. Doe dit samen met je baby zodat je hem kan uitdagen en jullie band versterkt.
Dit vindt je baby leuk om mee te spelen:
- een blokkenstoof
- eenvoudige (houten) puzzels
- duplo bouwstenen
- plastic theeserviesje
En dan, voor je het weet is het zover: hoera, één jaar! Het eerste levensjaar van je baby is voorbij gevlogen. Binnenkort heet hij geen baby meer, maar dreumes. Hij is al een echt mensje dat zijn eigen plekje in het huishouden en in je hart heeft weten te veroveren. Hij heeft al veel geleerd, maar hij is nog lang niet klaar. Met de hulp van papa en mama zal hij zich verder ontwikkelen. Spelenderwijs.
Waarom leert je kind het meest als hij op ontdekkingstocht gaat?
Kinderen testen en verleggen van nature hun grenzen bij het spelen. Dat noemen we ook wel risicovol spelen. Deze ontdekkingstocht vinden ze heel erg leuk, omdat ze opwinding en spanning ervaren, risico’s leren inschatten en ze trots zijn op zichzelf. Soms gaat het wel eens mis, dan loopt je kind een schaafwond op, of een buil. Dat hoort bij risicovol spelen! Laat ze lekker uitproberen en experimenteren; daar leren ze veel van. Bij de allerjongsten is het wel belangrijk om goed op je kind te letten en maatregelen te nemen als het nodig is. Een kind kan tot ongeveer 2 jaar nog niet zo goed inschatten of iets wel of niet een risico kan zijn. Je zoekt zelf een goede balans tussen vrijheid geven en beschermen. Dat is ook een kwestie van uitproberen en opbouwen. Lees deze tips over risicovol spelen.
Veilig spelen en veilig speelgoed voor je baby
Je baby kan niet beoordelen of wat hij pakt veilig voor hem is. Meer tips en up-to-date informatie over veilig spelen? Lees verder op VeiligheidNL.