Speeltips voor baby's 0 - 3 maanden
Een klein wonder, zo’n baby met alles erop en eraan. En hoewel je kind van zijn eigen lijfje nog niet weet hoe het ‘werkt’, hij staat bij wijze van spreken te trappelen om zichzelf en de wereld te ontdekken.
Het allerbelangrijkste in deze fase is dat je baby zich veilig en geborgen voelt. Na de geboorte heeft je kind een hoop te verwerken: de bevalling zelf en alle nieuwe dingen die hij meemaakt. Zelfs jij bent vreemd, ook al heeft hij je al een beetje leren kennen toen hij nog in je buik zat. Gun je baby de rust om bij te komen en te wennen. Het liefst is hij daarbij dicht bij jou.
Spelen met je baby: lichamelijk contact is heel belangrijk
Lichamelijk contact is heel belangrijk voor je kind. Lekker liggen of wiegen in je armen vindt hij heel prettig. Ook op geluid reageert je baby sterk. Hij herkent jouw stem, stopt met drinken als je een zacht geluidje maakt. Als je een liedje zingt, wordt hij rustig.
En je merkt al snel dat je baby zijn oogjes oefent. Jij bent de belangrijkste persoon in zijn bestaan, dus jouw gezicht is het meest interessante dat er bestaat. Hij kan nog niet focussen, dus houd je gezicht op 25 centimeter afstand, dan kan hij je het beste bekijken. Al na een paar weken merk je dat hij je kan volgen door de kamer.
Zijn de handjes eerst nog gesloten, als je baby ietsje groter wordt, merk je dat de handjes zich openen. Nog onbeholpen probeert hij ook dat wat hem het liefste is, namelijk jouw gezicht, aan te raken. Straks zal hij al snel bewust naar dingen reiken en ze willen pakken.
Waarom is het zo belangrijk om te spelen met je baby?
Spelletjes spelen met je baby is niet alleen belangrijk voor het lichamelijk contact tussen jullie, maar werkt ook bevorderlijk voor de ontwikkeling van je baby:
- De ontwikkeling van de hersenen
Door samen met je baby te spelen, leert hij veel nieuwe dingen en doet hij nieuwe ervaringen op. Ook leert je baby nieuwe verbanden te leggen. Je baby leert door de spelletjes vaak te herhalen, want dan gaat hij patronen herkennen. - De motorische ontwikkeling
Veel babyspelletjes vragen fysieke inspanning bij je baby, zoals omrollen of klappen. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling. Ook de fijnmotorische ontwikkeling komt aan bod bij spelletjes waarbij de pincetgreep nodig is (denk bijvoorbeeld aan blokjes oppakken tussen duim en wijsvinger). - De sociaal emotionele ontwikkeling
Samen spelen zorgt voor een goede band en legt hiermee de basis voor je baby’s verdere sociaal emotionele ontwikkeling. Als je baby straks wat ouder is, leert hij door middel van spelletjes samen spelen, samen delen. - De taalontwikkeling
De taalontwikkeling van je baby wordt gestimuleerd door spelletjes te spelen met voorlezen, geluiden en muziek.
Contact maken met je baby tijdens het spelen
Hoe klein je baby nu ook is, hij maakt al echt contact. Bovendien ben jij zijn belangrijkste ‘speelgoed’. Jouw gezicht fascineert hem enorm. Leg je baby op je schoot en praat tegen hem, trek ‘gekke bekken’, zing lieve liedjes. Let daarbij eens op hoe je kind reageert. Als je goed kijkt, zul je zien dat je baby minieme geluiden en bewegingen maakt om je aandacht te trekken. En welke geluiden of gezichten vindt hij leuk? Doet hij je na? Gun je kind wel de tijd, het kan even duren voordat hij ook z’n tong uitsteekt.
Een spelletje als ‘klap eens in je handjes’, waarbij je zijn handjes of zelfs voetjes pakt en alle gebaren mee laat doen, vindt je kleine ook leuk. Of ‘dans’ met je kind in je armen. Is dat wat te veel voor je kleine, loop dan met hem in je armen door de kamer en laat hem alles zien. Benoem alles en kijk wat hij mooi vindt. Waarschijnlijk heeft hij een voorkeur voor voorwerpen met heldere kleuren en patronen of dingen die bewegen.
Vanaf de tijd dat je baby zijn handjes het grootste gedeelte open heeft, is het één voor één buigen en strekken van de vingertjes en er zachtjes overheen wrijven een heel fijn spelletje. Je kunt ook kiezen voor een cursus babymassage. Je baby vindt het fijn om aangeraakt te worden en dat zachte babylijfje voelen, is voor jou natuurlijk heerlijk!
Echt speelgoed heb je nog niet nodig in deze periode. Een muziekdoosje is een welkom geschenk, want een muziekje voor het slapen gaan is erg rustgevend. Of een mooie mobiel die rondjes draait boven wieg of box. Een zachte knuffel of popje voelt zacht en geeft troost. Als extra kun je de knuffel een paar uur bij je op de blote huid dragen. Zo heeft je baby, ook als je niet lijfelijk aanwezig bent, toch een vertrouwd geurtje bij zich. Met speelgoed met een zacht geluidje, een knijpbeestje of knuffel met een belletje erin, kun je je baby’s aandacht trekken. Ook zijn er sokjes en armbandjes met een geluidje erin voor handjes of voetjes, waarmee je baby eerst nog onbewust, maar later zeker met volle overtuiging zal rammelen. Let erop dat je ze niet te lang omdoet; hij kan immers nog niet aangeven dat hij genoeg van het geluid heeft.
Hoe zorg je voor een veilige speelomgeving?
Het is belangrijk om tijdens het spelen met je baby altijd veiligheid voorop te stellen. Dit doe je door de speelomgeving goed af te bakenen en alleen speelgoed aan te bieden dat geschikt is voor de leeftijd van je baby. Met name als je ook oudere kinderen hebt, let je goed op dat er geen rondslingerende kleine onderdelen op de grond liggen. Forceer je baby niet om dingen te doen die hij nog niet durft of fysiek nog niet toe in staat is. Dit gaat ten koste van het vertrouwen van je baby. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, wacht dus rustig af tot het moment dat je baby zelf aangeeft meer uitdaging nodig te hebben.
Spel- en speelgoedtips voor baby’s van 0 tot 3 maanden
- ‘Praten’ met papa en mama
Je baby is dol op je stem en zal dus graag naar je luisteren. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit wat je zegt. Maak tijdens de momenten die je samen doorbrengt ook regelmatig oogcontact met je kind. Probeer zijn gezicht ‘te lezen’. Begint je baby te brabbelen, brabbel dan mee en geef antwoord op wat het gebrabbel zou kunnen betekenen: ‘Vind je die bal zo mooi? Ben je blij omdat de zon schijnt?’ Vertel vervolgens wat jij er van vindt. - Naar rijmpjes en liedjes luisteren
Je kunt samen naar liedjes luisteren of zelf liedjes zingen. Hiervoor hoef je echt niet goed kunnen zingen, want het neuriën van verschillende tonen vind je baby al heerlijk om naar te luisteren. Jouw liedjes stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je baby en hij leert verschillende toonhoogtes en ritmes kennen. - Gewiegd worden
Je baby vindt niets fijner dan lekker in je armen liggen. Afhankelijk van je baby’s behoefte kun je hem wiegen en zachtjes tegen hem zingen of een rondje lopen door het huis voor wat meer activiteit. Ga alle kamers langs en vertel wat er allemaal te zien is. Je baby zal rustig worden van je stem en genieten van jouw aandacht.
Dit vindt je baby leuk om mee te spelen
- zachte rammelaars
- een mobiel boven de box of wieg
- een wiegenspanner met figuurtjes die rammelen als hij er tegen slaat
- een zacht knuffel
Veilig spelen en veilig speelgoed voor je baby
Je baby kan niet beoordelen of wat hij pakt veilig voor hem is. Meer up-to-date informatie over veilig spelen en veilig speelgoed? Lees verder op VeiligheidNL.