Schermtijd voor baby's

Schermtijd voor baby's

Kinderen van nu groeien op met televisie, tablet en smartphone. De ‘digital generation’, generatie Z, kent geen wereld zonder beeldscherm en internet. Hoe begeleid je je kind hierin?

Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies. Toch blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag naar een scherm kijken. Volgens de onderzoekers is het beter om kinderen meer actief te laten spelen en bewegen, afgewisseld met activiteiten als puzzelen, lezen en zingen. Dit helpt om op latere leeftijd bijvoorbeeld obesitas en aanverwante ziektes te voorkomen.

Hoelang mag je baby televisie kijken?

Toch even kijken? Bijna elke baby houdt van leuke babyprogramma’s, zoals Bumba, nijntje of andere uitzendingen via bijvoorbeeld BabyTV. Je baby wordt gefascineerd door het geluid, de kleuren en het licht. Echt begrijpen wat hij ziet, doet hij nog niet. Je kunt je dus afvragen of je kind er wat van leert. Hij leert in elk geval meer van interactie met jou of een andere verzorger. Toch kan het wel handig zijn om éven de handen vrij te hebben als je bijvoorbeeld gaat koken.

Hoe laat je je baby verantwoord televisie kijken?

  • Zet de televisie niet klakkeloos aan. Zorg dat je baby echt naar een programma kijkt dat voor hem geschikt is.
  • De hele dag door de televisie aan op de achtergrond is geen goed idee. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een radio of bluetooth speaker die de hele dag aanstaat. Het kan je baby’s gevoel voor muziek negatief beïnvloeden, omdat het constante geluid een soort ‘ruis’ voor je kind wordt.
  • Als het kan: kijk mee. Je weet zo wat je baby ziet en je kunt dingen aanwijzen of benoemen. Dit is goed voor zijn begrip en woordenschat.
  • Vertel je baby dat hij even televisie kan kijken en kondig ook op tijd aan dat je de televisie weer uit zet en wat jullie (of hij) dan gaan doen. Hiermee beperk je de schermtijd, maar kan je baby zich ook voorbereiden op wat volgt.

Hoelang mag je baby op de tablet of smartphone?

In bijna elk gezin zijn er smartphones beschikbaar en veel mensen hebben een tablet in huis. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een tablet voor kinderen onder de 2 jaar niet geschikt is. Baby’s raken snel overprikkeld en het LED-licht kan schadelijk zijn voor het netvlies. Eigenlijk kan je baby zich ook pas vanaf ongeveer 9 maanden op plaatjes concentreren. Tot die tijd kijken baby’s passief naar wat voorbij komt. In de praktijk zien we natuurlijk vaker jonge kinderen op de tablet kijken of op het mobieltje van hun ouders spelen. Het kan zorgen voor een rustmoment in de dag, voor jou én voor je kind. Te veel op de tablet of naar een schermpje kijken gaat alleen wel ten koste van het echte leven en van beweging en dus de motorische ontwikkeling. Ga hier bewust mee om en beperk de schermtijd van je baby tot het minimum.

Hoe zorg je dat je baby verantwoord op de tablet of de smartphone speelt?

  • Gebruik een timer op de tablet zelf of zet een eierwekker. Zo weet je kind waar hij aan toe is. Je kunt de schermtijd naarmate je kind wat ouder wordt langzaam aan uitbreiden naar 30 minuten per dag.
  • Wéét wat je kind kijkt. Stel je tablet of mobiele telefoon zó in, dat je kind alleen ziet wat voor hem geschikt is. Zorg dat de rest achter digitale ‘slot en grendel’ zit.
  • Er zijn leuke apps en spelletjes voor zijn leeftijd, waar hij ook wat van leert. Is het taakgebruik afgestemd op je kind? Wordt er voorgelezen? Kun je het geluid aan- en uitzetten?
  • Ook hier geldt: kijk mee met je kind. Van de interactie tussen jullie leert je kind namelijk meer dan continu op een scherm kijken.
  • Wees kritisch. Voegt de app of het spelletje iets toe aan wat anders niet mogelijk is? Denk aan swipen, geluidseffecten of bijvoorbeeld draaien of schudden met de tablet of telefoon.
Beeld: iStock.com/tatyana_tomsickova

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby