Schermtijd voor baby's? Beter van niet

Schermtijd voor baby's? Beter van niet

Kinderen van nu groeien op met televisie, tablet en smartphone. Hoe ga je daar als ouders mee om? Voor de allerkleinsten wordt schermtijd afgeraden. Benieuwd hoe dat precies zit? En wat als je baby toch even wat schermtijd krijgt, omdat het niet anders kan? We zetten alle belangrijke adviezen voor je op een rij. Goed om je bewust van te zijn.

Lois den Hollander

Beoordeeld door

Lois den Hollander

Schermtijd expert, ergotherapeut en pedagoog

Advies tot 1 jaar: liever geen schermtijd

Het advies voor baby’s luidt: liever helemaal geen schermtijd. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken en een baby leert juist door alle zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. Speel daar dus op in en doe dat niet of nauwelijks met een scherm. Van beeldschermen leert je baby nog niks. Het leidt je baby vooral af. Als je wel media wilt gebruiken met je kind, doe dit dan heel bewust. Laat je baby in ieder geval nooit alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij.

Ontdek ook de richtlijnen voor schermtijd vanaf 1 jaar.

Focus op bewegen en spelen

Volgens de onderzoekers is het beter om kinderen meer actief te laten spelen en bewegen, afgewisseld met activiteiten als puzzelen, lezen en zingen. Dit helpt om op latere leeftijd bijvoorbeeld obesitas en aanverwante ziektes te voorkomen. Ook voor de concentratie en emotieregulatie is spelen en bewegen heel belangrijk.

Teveel prikkels voor je baby

De prikkels die baby’s van schermtijd krijgen zijn erg sterk. Kleintjes kunnen overprikkeld raken, omdat ze niet altijd in staat zijn zelf weg te kijken of zichzelf kunnen beschermen tegen deze sterke prikkels. Je baby wordt gefascineerd door het geluid, de kleuren en het licht, maar echt begrijpen wat hij ziet, doet hij nog niet. Je kunt je dus afvragen of je kind er wat van leert. Hij leert in elk geval meer van interactie met jou of een andere verzorger.

Nadelen schermtijd

  • De hele dag door de televisie aan op de achtergrond is geen goed idee. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een radio of bluetooth speaker die de hele dag aanstaat. Dit beïnvloedt de concentratie en het vermogen om te spelen. Je kind kan moeilijker in de flow van het spel komen bij te druk en teveel achtergrondgeluid.

  • De meeste deskundigen zijn het erover eens dat een tablet voor kinderen onder de 2 jaar niet geschikt is. Baby’s raken snel overprikkeld en het LED-licht kan schadelijk zijn voor het netvlies en de ontwikkeling van de ogen.

  • Eigenlijk kan je baby zich ook pas vanaf ongeveer 9 maanden op plaatjes concentreren. Tot die tijd kijken baby’s passief naar wat voorbij komt. In de praktijk zien we natuurlijk vaker jonge kinderen op de tablet kijken of op het mobieltje van hun ouders spelen. Het lijkt een rustmoment, voor jou én voor je kind. Maar een kind krijgt juist ontzettend veel prikkels mee, waardoor het overprikkeld kan raken en dus geen rust ervaart.

  • Ook gaat teveel op de tablet of naar een schermpje kijken ten koste van ervaringen opdoen in het echte leven, van beweging en daardoor ook de motorische ontwikkeling. Ga hier bewust mee om en vermijd daarom schermtijd liever voor je baby.

Tips voor als het even niet anders kan

Kan het echt even niet anders? Kies dan een rustig programma uit. Denk aan nijntje, TikTak, Maan en Ik. Kijk liever geen Bumba, BabyTV of baby sensory video’s. Maar probeer vooral eerst je kind zelf te laten spelen. Leg bijvoorbeeld als je gaat koken van tevoren wat speelgoed uitnodigend klaar, zodat de interesse van je kind getrokken wordt en hij daarmee aan de gang kan gaan.

Wees je bij het aanbieden van een schermpje bewust van het volgende:

  • Als het kan: kijk mee. Je weet zo wat je baby ziet en je kunt dingen aanwijzen of benoemen. Dit is goed voor zijn begrip en woordenschat.

  • Vertel je baby dat hij even een filmpje kan kijken en kondig ook op tijd aan dat je je het weer uitzet en wat jullie (of hij) dan gaan doen. Hiermee beperk je de schermtijd, maar kan je baby zich ook voorbereiden op wat volgt.

  • Let ook op de kijk-afstand. Gebruik bij voorkeur een tv-scherm om je kind te laten kijken, en anders een laptopscherm. Een tablet of smartphone is klein, waardoor dit vaak te dichtbij wordt gehouden. Dit kan nadelig zijn voor de ogen van je kind.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Lois den Hollander.

Beeld: iStock.com/AzmanL

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby