Samen spelen en bewegen met je baby

Samen spelen en bewegen met je baby

Samen bewegen is een leuke manier om de band met je baby te verstevigen. Beweging is ook dĆ© manier om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken en je hormoonspiegel weer in balans te brengen. Voor de ontwikkeling van je baby is het goed om te bewegen.

Samen spelen met je baby: ga wandelen

Al tijdens je zwangerschap kun je lekker gaan wandelen. Zo zoek je bewust tijd voor jezelf en je omgeboren kind op. Na de geboorte kun je dit ook vrij snel oppakken, als je maar goed naar je lichaam luistert. Bouw het wandelen rustig op. Begin met een kwartiertje en neem je kleine mee. Die frisse neus is voor jullie allebei goed. Je baby kan mee in de draagzak of in een goede kinderwagen. Je kunt ook met je kleine gaan joggen of skeeleren / rolschaatsen terwijl hij in de kinderwagen ligt.

Doe samen met je baby grondoefeningen

Daarnaast zijn grondoefeningen binnenshuis een uitstekende manier om samen met je baby in beweging te zijn. Leg een lekker kleed neer en til je baby op, laat hem omrollen, tijgeren, kruipen… en doe mee natuurlijk! Ook leuk om al zittend een bal over te rollen naar elkaar. En die buikspieroefeningen pak je ook meteen even mee.

Samen spelen met je baby is communiceren

Communiceren met je baby (vanaf ca. 9 maanden) leer je in een cursus babygebaren. Met muziek, rijm, liedjes en/of spel komen verschillende gebaren aan bod. Zo weten jij en je kleine nog beter wat jullie bedoelen en stimuleer je je baby om zijn taalontwikkeling te verbeteren.

Samen spelen met je baby: maak muziek

Muziek heeft voor baby’s grote betekenis. Zelfs jouw stem is al rustgevend. Een cursus bewegen op muziek of muziek met je baby geven structuur en bevordert jullie band. Je gebruikt instrumenten, zingt liedjes en danst samen, eventueel met je baby in de buikdrager.

Samen fietsen met je baby

Zodra je baby zelfstandig kan zitten, mag hij in een fietsstoeltje en dan kunnen jullie gesprekken beginnen. Jij bent op een makkelijke manier in beweging en ondertussen vertel je jouw kind van alles over wat je ziet: de bomen, vogels, herfst, winter, dieren in de wei enzovoort.

Samen zwemmen met je baby

Samen zwemmen versterkt de band tussen jou en je baby. Vanaf dat je kleine 12 weken oud is kun je al deelnemen aan een cursus in een zwembad bij jou in de buurt. Het water is dan extra warm (baby’s koelen snel af) en je baby vindt het heerlijk om vrij te kunnen bewegen. Zwemmen bevordert de motorische en sociale ontwikkeling, en jullie band natuurlijk!

Video: babyzwemmen

Samen iets doen vind je baby geweldig

Elk baby vindt het geweldig om samen met jou iets te doen: het gaan om jouw aandacht en om dat te combineren met beweging is geweldig. Begin rustig en voer elke keer een beetje op. Klets over van alles en nog wat en de tijd vliegt voorbij. Jij en je kleine hebben een voldaan gevoel. Blijf er wel op letten dat je baby het aankan, kijk goed naar de signalen. Heb je energie over tijdens de beweging? Spoor je kind dan positief aan (al gaat het nog zo langzaam). Je werkt zo namelijk ook aan het zelfvertrouwen van je kleine.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby