Kooptips voor speelgoed voor je baby
Het speelgoedaanbod voor baby’s en kinderen is groot. Wat kies je voor je kleintje? Deze tips helpen je in je aankoop van speelgoed.
Let op het leeftijdsadvies bij speelgoed voor je baby
Voordat je nieuw speelgoed aanschaft, is het verstandig om op de leeftijdsaanduiding op de verpakking te letten. Meestal is er onderscheid tussen speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar en boven de 3 jaar. Vaak staat de tekst ’niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’ aangegeven, omdat het speelgoed kleine onderdelen bevat. Kinderen onder de 3 jaar stoppen veel in hun mond en kunnen in kleine onderdelen stikken. Let hier dus ook goed op als je baby oudere broers of zussen heeft met speelgoed wat niet geschikt is voor je baby. Op de babyafdeling van een speelgoedwinkel vind je vaak per fase speelgoed, zoals 0-6 maanden en 6-12 maanden. Dit speelgoed is veilig voor je baby en past bij de belevingswereld van je baby.
Hoe test je speelgoed voor je baby uit?
Heb je iets gevonden wat je geschikt lijkt? Kijk er dan even kritisch naar. Heeft het speelgoed bijvoorbeeld een hele sterke geur, scherpe randen of onderdelen die makkelijk los kunnen raken? Laat het dan liggen. Speelgoed gemaakt van schuim of foam kan schadelijke stoffen bevatten, dit kun je dus ook beter niet aanschaffen. Let ook goed op houten speelgoed. Vaak heeft dit een veilig imago, maar er kunnen schadelijke stoffen in de lak zitten. Koop bij voorkeur speelgoed van onbehandeld hout.
Let op speelgoed met batterijen
Veel jonge kinderen vinden batterijen reuze interessant. Met name als je baby iets ouder wordt, kan een batterij een enorme aantrekkingskracht op je kind hebben. Vaak zitten batterijen in speelgoed veilig achter een klepje wat je alleen met een schroevendraaier open kunt maken. Maar batterijen zijn ook te vinden in de afstandsbediening of in speelgoed van oudere broers en zussen. Met name de kleine knoopbatterijen kunnen gevaarlijk zijn. Als je baby dit in zijn mond stopt en per ongeluk inslikt, is het levensgevaarlijk.
Koop wasbare knuffels voor je baby
Je kunt je voorstellen dat knuffels vaak in het mondje van je baby belanden, daarom bestaan er wettelijke eisen aan de wasbaarheid van knuffels. Alle knuffels moeten zodanig ontworpen zijn dat je ze kunt wassen. Na het wassen moet de knuffel weer opnieuw voldoen aan de veiligheidseisen. Zo mogen er na het wassen geen giftige stoffen vrijkomen in de knuffel. Volg voor het reinigen van knuffels de aanwijzingen van de fabrikant of het waslabel.
Let op de keurmerken op het speelgoed van je baby
Heeft het speelgoed een CE-keurmerk? Dan voldoet het aan de wettelijke veiligheidseisen binnen de EU. Wees je ervan bewust dat speelgoed van buitenlandse webwinkels zoals Wish, AliExpress en Amazon niet altijd aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Het lijkt verleidelijk om online goedkoop speelgoed te bestellen, maar de productie en veiligheid is lang niet altijd goed gereguleerd.
Doe research voordat je speelgoed voor je baby aanschaft
Soms is er speelgoed in omloop wat achteraf niet aan de wettelijke veiligheidseisen blijkt te voldoen. Meldingen over onveilige producten vind je bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Waar let je op? Kooptips voor speelgoed voor je baby
- Zorg dat het speelgoed aansluit op de belevingswereld van je kind
- Let op de leeftijdsaanduiding op de verpakking
- Zijn er meerdere spelmogelijkheden en -niveaus, zodat het ook na twee keer nog interessant is?
- Het speelgoed leert je kind dingen zonder dat hij het merkt
- Het speelgoed prikkelt de fantasie
- Tot drie jaar houden kinderen vooral van speelgoed in de basiskleuren rood, blauw en geel
- Het speelgoed gaat niet snel stuk, is veilig en duurzaam