Zoveel slaap heeft een baby nodig in het eerste jaar

Zoveel slaap heeft een baby nodig in het eerste jaar

Slapen als een baby. Je kent die uitspraak vast ook wel. Helaas betekent dit niet dat een baby altijd goed en lang slaapt. Wat is het dan wel? Hoeveel slaap heeft een baby nodig overdag en ’s nachts en hoe weet je of het goed zit? Slaapdeskundige Stephanie Molenaar vertelt je er alles over.

Stephanie Molenaar

Wijze raad van

Stephanie Molenaar

Slaap- en onrustdeskundige

Een baby groeit pijlsnel, dus ook alles wat hij kan verandert in rap tempo. Dit geldt ook voor slapen. Andersom telt het ook: slapen maakt juist de groei mogelijk. Een baby die voldoende slaapt zal daarom ook goed groeien en door die groei zie je het slaapgedrag ook veranderen. Lees meer over het belang van slapen voor je baby.

Waarom heeft een jonge baby meer slaap nodig?

Een jonge baby groeit heel hard en heeft daarom meer slaap nodig dan een wat oudere baby. Door het groeien verandert ook het slaapsysteem en dat zorgt ervoor dat slaap geconsolideerd wordt: minder slaapjes die langer duren. Baby’s slapen dus niet echt minder in de loop van de maanden, maar plakken die slaapuren wat meer aan elkaar. Zo worden slaapjes (en nachten) uiteindelijk langer.

Hoeveel slaapt een baby gemiddeld per dag in het eerste jaar?*
0-2 weken16-20 uren (w.v. 10 uren ’s nachts)Af en aan slapen
2-6 weken14-16 uren (w.v. 10 uren ’s nachts)4-8 slaapjes
6-12 weken14-16 uren (w.v. 10 uren ’s nachts)4-6 slaapjes
3-6 maanden14-15 uren (w.v. 11 uren ’s nachts)3-4 slaapjes
6-8 maanden14-15 uren (w.v. 11 uren ’s nachts)3 slaapjes
8-12 maanden14-15 uren (w.v. 11 uren ’s nachts)2 slaapjes

*Bron: Baby in een droomritme

Help je baby meer of beter te slapen met deze 3 tips

Wat als je baby veel wakker is en hij weinig slaapt? Als ouder kun je je baby helpen, zodat hij meer en beter gaat slapen.

1. Bevorder slaap bij je kind

Slapen doet slapen. Houd je baby dus niet wakker om ‘meer slaap’ te krijgen en werk ook naar het slapen toe door activiteit af te bouwen. Dit doe je overdag door de tijd dat je baby wakker is voorspelbaar te maken. Start bijvoorbeeld met een verschoning en een voeding, daarna samen spelen en even alleen spelen, rustig knuffelen en weer slapen. Als je baby verschillende slaapjes overdag kan doen, went hij ook aan het slapen zelf en zal dit steeds makkelijker en beter gaan. Let hierbij goed op de wakkertijden die passen bij de leeftijd van je kind. Hoe jonger je kind, hoe korter de wakkertijd is.

2. Inspelen op golven van slaperigheid

Ieder lijf(je) heeft natuurlijke golven van alertheid en slaperigheid. Met een ritme speel je hierop in en geef je slapen meer kans. Slapen is aan de ene kant een spel der hormonen (fysiek), aan de andere kant een kwestie van gewoonte. Door in te spelen op die golven slaapt je baby beter, maar leer je ook de gewoonte van het slapen zelf aan. Daardoor worden slaapjes ook langer en meer voorspelbaar.

Vind je het soms lastig om vermoeidheid bij je baby tijdig te herkennen? Let goed op deze 8 slaapsignalen.

3. Vaste rituelen zorgen voor slaapassociaties

Gewoonten en routines zorgen ervoor dat er ‘slaapcues’ ontstaan en je baby zelf in slaap kan vallen, het naar bed gaan hem ook niet overvalt en hij zich kan overgeven aan de slaap. Slaapassociaties zijn verder het beste onafhankelijk: een knuffeltje, het slaapzakje: dat soort dingen.

Hoe werken wakkertijden?

Wakkertijden zijn de periodes tussen de slaapjes van je baby in. Je telt vanaf het moment dat je kleintje wakker is geworden tot het moment dat hij klaar is om te gaan slapen. Is je baby van vijf maanden oud bijvoorbeeld om 07.00 uur wakker geworden? Dan wil je hem om 08.30 weer slaperig hebben. In die 90 minuten houd je een fijne regelmaat aan, zoals voeden, verschonen, spelen en knuffelen. Reken zeker tien minuten voor het bedtijdritueel. In onderstaande tabel zie een overzicht van de wakkertijden van een baby in het eerste jaar.

LeeftijdSlaapjes overdagWakkertijd
0-2 wknaf en aan45 min
2-6 wkn4-860 min
6-12 wkn4-660-90 min
3-6 mnd3-490 min
6-8 mnd3-490-120 min of max 180 min bij 3 slaapjes
8-12 mnd2-3120-180 min
12 mnd2120-180 min

Bovengenoemde tijdens zijn een indicatie: zie je eerder slaapsignalen, dan is je kleintje eerder moe. Laat je echter ook weer niet foppen, gebruik je gezonde verstand: een baby die na het slapen gaapt heeft de slaap nog niet uit en is niet toe aan een volgend slaapje natuurlijk.

Over het algemeen kun je stellen dat op een wakkertijd van 90 minuten je een kwartier marge hebt, op twee of meer uren is dat ongeveer een half uur. Je wilt niet over een wakkertijd heen gaan, dan wordt slapen een stuk lastiger namelijk. Hoe beter je kleintje in een ritme komt, hoe voorspelbaarder de slaap wordt en hoe meer je naar een persoonlijk ritme kunt bewegen.

Lees ook: Slaapregressie bij je baby: wat kun je verwachten en doen?

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby