Zo zorg je dat je baby het niet te warm heeft in bed

Zo zorg je dat je baby het niet te warm heeft in bed

Hoe zorg je ervoor dat je baby het niet te warm krijgt in bed, maar ook niet te koud? Dat kan soms best even zoeken zijn. Is de babykamer de juiste temperatuur? Wat trek je aan? En wel of geen extra dekentje? Hieronder vind je vijf adviezen die ervoor zorgen dat je baby het niet te warm krijgt in bed.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

1. Check of je baby het te warm heeft door zijn nekje te voelen

Ouders zijn vaak bang dat hun kind het koud heeft en daardoor minder goed slaapt. Maar die extra deken is dus niet altijd verstandig. Een baby kan nog niet aangeven dat hij het te warm heeft en is ook niet in staat de deken van zich af te duwen. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.

2. Extra deken is vaak niet nodig voor je baby

Om energie te besparen staat in veel slaapkamers de verwarming uit. Met een warme pyjama en een extra (elektrische) deken is dat prima te doen. Maar heb je een baby in huis, zorg dan dat je die kleine niet te warm toedekt. Gebruik zeker geen elektrische deken, maar ook geen dekbed. Ook hoeft een baby na de kraamweek geen mutsje meer op. Als een jonge baby het te warm krijgt in bed, geeft dat namelijk een verhoogde kans op wiegendood.

3. Zorg voor goede ventilatie

Door slechte ventilatie in de kinderkamer of te veel lagen kleding en beddengoed kan een kind het te warm krijgen in bed. Dit noemen we oververhitting of warmtestuwing. Als een kind zijn warmte niet kan afgeven aan de omgeving en zijn lichaamstemperatuur verhoogd is, spreken we van warmtestuwing. Het lichaam probeert af te koelen, waardoor de bloedvaten in de huid wijd open gezet worden. Hierdoor daalt de bloeddruk, waardoor het hart harder moet pompen en (te) zwaar wordt belast.

4. Check de TOG-waarde

De warmte wordt bepaald door de temperatuur in de slaapkamer in combinatie met het beddengoed (kleding, slaapzak en eventueel een deken). Slaapzakken en dekens hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade) die aangeeft hoe warm ze zijn. Vanuit de wetenschap is het advies om een baby niet warmer toe te dekken (bij een kamertemperatuur van 16-18 graden) dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Dit houdt in dat de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar opgeteld wordt. Samen mag dit niet meer dan 4.0 zijn.

5. Geen dekbed voor je baby

Een dekbed bestaat uit een tijk met daarin een laag vulling. Het dekbed wordt vervolgens in een dekbedhoes gestopt, en dat maakt dat het dekbed in totaal uit vijf lagen bestaat: namelijk de eerste laag van de dekbedhoes, de eerste laag van de tijk, de vulling van het dekbed, de tweede laag tijk en tenslotte de tweede laag dekbedhoes. Zoveel lagen maakt een dekbed voor je baby veel te warm.

Daarnaast is een dekbed een losliggend stuk beddengoed, het is door de afmeting lastig in te stoppen aan de zijkanten. Daardoor kan een kind gemakkelijker onder het beddengoed terechtkomen, waardoor het niet goed kan ademhalen.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het wiegendood-risico geweken en kun je je kind met een gerust hart onder een dekbed laten slapen.

Lees ook: Zo slaapt je baby veilig

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby