Vermoeidheid bij je baby herkennen? Let goed op deze slaapsignalen
Een vermoeide baby: dat gebeurt eerder dan je misschien denkt. Is je baby te lang wakker en gaat hij later naar bed? Dan kan dit oververmoeidheid veroorzaken. Een oververmoeide baby valt moeilijker in slaap. Voldoende rust en slapen zijn belangrijk voor je baby. Leg je baby wakker in bed, nadat je een aantal slaapsignalen hebt gespot.
De 8 slaapsignalen van je baby
Soms is het lastig om vermoeidheid en slaapsignalen bij je baby te herkennen. Slaapsignalen lijken in sommige gevallen op hongersignalen. Hoe achterhaal je dat je baby moe is? Hieronder vind je een overzicht van vermoeidheid- en slaapsignalen bij een baby.
Gapen
Misschien wel het meest makkelijk te herkennen als het om de vermoeidheid en slaapsignalen van je baby gaat. Als je baby gaapt, geeft hij aan dat hij moe (aan het worden) is.
In de ogen wrijven
De vermoeidheid slaat letterlijk op de oogjes van je baby. Hij begint er in te wrijven. Tijd voor een slaapje. Let op: hele jonge baby’s doen dit nog niet.
Naar zijn oortjes grijpen
Grijpt je kleintje steeds naar zijn oortjes? Ook dit is een teken van vermoeidheid.
Oogcontact vermijden
Waar je baby eerst nog heel nieuwsgierig om zich heen keek, wil hij er nu niets van weten. Als je kleintje zijn hoofdje wegdraait en geen oogcontact meer wil maken, weet dan dat hij moe is. Je baby heeft genoeg van alle prikkels en wil even rusten door te slapen.
Gebalde vuisten
Als je baby gebalde vuisten heeft, kan dat door vermoeidheid komen. Gebalde vuisten kunnen ook op krampjes duiden na de voeding of boosheid. Twijfel je? Kijk goed naar de andere signalen.
Sloom of suf overkomen
Is je baby niet meer zo actief en wordt je kleintje wat slomer en suffer. Vaak een teken van vermoeidheid. Gedraagt je baby zich plotseling heel anders? Is je kleintje slap en reageert hij niet of nauwelijks? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een (huis)arts.
Jengelen
Als je baby begint te jengelen dan heeft hij het al een tijdje niet meer naar zijn zin. Je baby is nu echt moe en wil slapen. Jengelen is vaak een van de latere vermoeidheidssignalen.
Kleine oogjes en staren
Worden de oogjes van je baby steeds kleiner en begint je baby te staren? Allebei tekenen dat je baby moe is.
Wanneer is je baby oververmoeid?
Heb je onverhoopt de eerste vermoeidheidsignalen van je baby gemist? De vermoeidheid van je baby gaat dan over in oververmoeidheid en daar horen andere signalen bij. Je baby kan wat heftiger gaan reageren, heel druk doen, harder huilen en/of bleek zien. Het is goed om te weten dat een oververmoeide baby juist lastiger in slaapt valt dan een baby die ‘gewoon’ moe is. Probeer er dus voor te zorgen dat je je baby op tijd in bed legt, zodat hij voldoende kan rusten. Tijd rekken en je baby (over)vermoeid in bed leggen zorgt er niet voor dat hij beter en langer gaat slapen. Integendeel, dit werkt juist averrechts. Een (over)vermoeide baby valt lastiger in slaap en wordt sneller wakker.
4 signalen van een oververmoeide baby
Herkennen of je baby oververmoeid is? Let op de volgende signalen.
1. Geïrriteerd zijn
Als je baby oververmoeid raakt dan gaat het jengelen over in een zichtbaar geïrriteerde baby die steeds meer overstuur raakt. Je baby kan alle prikkels van buitenaf niet goed meer handelen en om dat te uiten reageert hij heftiger. Je kleintje begint steeds harder te huilen en is erg moe. Zorg ervoor dat je baby tot rust kan komen in een rustige omgeving. Hij is nu echt toe aan slapen.
2. Bleek zien en grote ogen
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
3. Heel druk doen
Het klinkt tegenstrijdig, maar een baby die heel druk wordt, is vaak juist heel erg moe. Met een actieve baby is natuurlijk niets mis, maar wordt je baby alleen maar drukker, waarbij hij ook actief met zijn armpjes maait en beentjes trappelt? Dan is dit een teken van (over)vermoeidheid. Een advies is je zoveel mogelijk aan de wakkertijden te houden die bij de leeftijd van je kind passen. Je zult merken dat je baby relaxter wordt als hij meer is uitgerust.
4. Minder makkelijk wegleggen
Als je baby oververmoeid is, gaat het wegleggen een stuk lastiger. Hij begint steeds te huilen en is onrustig. Vaak wil een oververmoeide baby wel op je slapen.
Lees ook: Slaapritme van je baby
Hoelang is je baby wakker tussen de slaapjes door?
Een andere manier om te ontdekken of je kind moe is, is te weten hoeveel een baby gemiddeld wakker is tussen twee slaapjes. Een baby van 0 tot 2 weken is ongeveer drie kwartier wakker tussen twee dutjes door. Een baby van 2 tot 6 weken zo’n drie kwartier tot een uur en een baby van 7 tot 12 weken is een uur tot 90 minuten wakker tussendoor. Voor baby’s van 3 tot 5 maanden geldt zo’n anderhalf uur. Let wel: dit zijn gemiddelden, ieder kind is anders. Eerder naar bed prima, maar later eigenlijk niet. Vertoont je kind slaapsignalen? Leg je kleintje wakker in bed, zodat hij zelf in slaap leert vallen. Houd er rekening mee dat het inslapen een kwartier kan duren. Goed slapen is belangrijk. Het bevordert de groei, verwerking en prestaties van je baby.
Twijfel je over het slaapgedrag van je baby? Raadpleeg het consultatiebureau of je huisarts voor advies.