Veilig beddengoed voor je baby

Veilig beddengoed voor je baby

Het bedje van een pasgeboren baby wordt vaak opgemaakt met een dekentje en een lakentje. In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzakje aan. Een extra deken is dan niet nodig. Je kunt pas een dekbed gaan gebruiken als je kind 2 jaar of ouder is. Doordat een dekbed te goed isoleert, kan warmtestuwing ontstaan. Dit vergroot de kans op wiegendood. Slaapzakjes heb je in verschillende diktes, zodat je baby lekker warm blijft in bed.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Of de slaapzak of het dekentje van je baby warm genoeg is, hangt af van de temperatuur in de kamer waar je kind slaapt. Een goede leidraad is de dikte van de slaapzak of deken te checken. Voor alles geldt: hoe dikker, hoe warmer. Het gewicht maakt geen verschil. Synthetische dekens zijn zeer licht, maar zeker niet minder warm. Je kunt ook kijken naar de TOG-waarde. Die vind je meestal in het label van de slaapzak.

Waar let je op als je een babyslaapzak gebruikt?

In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzak aan. Een groot voordeel van een babyslaapzak is dat je kind niet de kans krijgt om onder de deken te kruipen. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien; je kind kan zich niet blootwoelen en kan moeilijker uit bed klimmen. Let bij de aanschaf van een babyslaapzak op het volgende:

  • Koop een goed passende babyslaapzak. Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn, zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.
  • Zorg ervoor dat de babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit ook liever niet bij de hals, maar ter hoogte van de onderbeentjes. Dit voorkomt dat de grootte van de halsopening kan variëren en je kind de sluiting makkelijk kan openen.
  • Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan - als het loslaat - de vingers van je kind afknellen.

Er zijn gewatteerde en ongewatteerde babyslaapzakken, met of zonder mouwtjes. Kies je voor een gewatteerd of fleece slaapzakje, dan hoef je nog maar zelden een dekentje te gebruiken: je baby krijgt het anders te warm tijdens zijn slaap.

Wat is veilig beddengoed voor je baby?

Na de geboorte gebruiken veel ouders een deken én een laken in het bedje van de baby. Een deken en een laken ventileren goed en je kunt er het bed goed kort mee opmaken. Je stopt het beddengoed aan de zijkanten in, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is bijna nooit nodig. Je kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken. De deken moet dan wel even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn: aan de onder- en zijkanten moet je minimaal 10 cm. over hebben om onder het matras te stoppen. Zorg dat de hoes goed sluit en vouw geen dekentje dubbel in de dekbedhoes. Als je baby begint te woelen in bed, is het beter en veiliger om over te stappen op een babyslaapzak. Een extra dekentje of dekbed is dan niet nodig.

Tips om het babybedje op te maken

  • Zorg dat je kind niet te warm ligt. De aanbevolen kamertemperatuur is 16-18 °C.
  • Maak het bedje kort op. Je kind ligt met zijn voetjes zo dicht mogelijk bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft zijn hoofd vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.

Gebruik geen schapenvacht of babynestje in een wieg of ledikant. Je kind kan er met zijn gezicht in komen te liggen. Daarnaast is een vacht erg warm en dat verhoogt de kans op warmtestuwing. Ook een hoofdbeschermer of bedverkleiner wordt afgeraden. Beiden zijn van kussenachtig materiaal gemaakt en het gevaar bestaat dat je kind bekneld raakt of in ademnood komt.

Hoe weet je of je baby het niet te warm of te koud heeft?

Je kunt makkelijk controleren of je baby het te warm of te koud heeft. Voel met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt het nekje lauw? Dan heeft je baby het niet te warm of te koud. Ook handig: lees de tips wat je kunt doen om te zorgen dat je baby het niet te warm heeft in bed.

Wil je meer weten over veilig beddengoed? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby