Tips om je baby te troosten

Tips om je baby te troosten

Alle baby’s huilen wel eens. En niet voor niets, want ze hebben geen andere manier om te laten weten dat er wat is. Hij heeft honger, krampjes of misschien een schone luier nodig. Hoe troost je je baby, zodat hij rustig wordt of lekker in slaap valt?

Samen in bad om je baby te troosten

Lekker warm badderen (de badthermometer geeft de juiste temperatuur aan) is voor een baby vanaf de eerste dag een heerlijk ontspannen moment. Is je kind niet rustig te krijgen, ga dan eens samen met hem in bad. Pas de badmelk of badolie aan zijn kleine lijfje aan, en geniet samen. Het warme water maakt jullie allebei wat soezerig. Grote kans dat je baby niet alleen heel snel stopt met huilen en lekker met je meegeniet, maar daarna ook slaapt als een roosje.

Je baby troosten door te rusten op je buik

Negen maanden zat je kleintje in jouw buik, en nu is er bijna geen fijner plekje dan op je buik. Zeker als troost is dat een superplek. Kinderen die veel huilen, zijn vaak heel tevreden als ze in een draagdoek of draagzak op hun moeders buik ‘hangen’. Maar ook als je kind normaal niet zo veel huilt, maar gewoon z’n dag niet heeft, is die draagzak een uitkomst. Het heen en weer wiegen terwijl jij loopt, maakt je kind rustig.

Heb je nog geen draagzak en loop je met de gedachte er eentje te kopen, probeer dan eerst te lenen. Misschien kun je verschillende exemplaren uitproberen. Want jij kunt zo je voorkeuren hebben, maar je baby ook. Zonde als je er eentje aanschaft, waar je kind toch niet zo blij in is!

Je baby troosten door hem aan te leggen

Geef je borstvoeding, leg dan je baby aan, of biedt je vinger of de speen aan. Dit werkt kalmerend als je baby moe, bang of hongerig is. Baby’s hebben maar kleine maagjes, dus hebben vaker behoefte aan drinken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je baby teveel binnenkrijgt. Alleen al het zuigen stimuleert de kalmeringsreflex.

Hoe weet je of je baby last heeft van darmkrampjes?

Het komt veel voor: een baby die doordringend krijst door krampjes in zijn darmen. Meestal begint het zo’n halfuur na de voeding. Hij trekt zijn beentjes op tot aan zijn buik en strekt ze dan weer in de lucht.

Je kunt zien dat hij pijn heeft. Het is moeilijk om nu te troosten. Wat je kunt proberen, is de krampjes te verminderen door zijn buikje zachtjes te masseren. Doe dat in de richting van de klok, want dat is de richting die de ontlasting opgaat in de darmen. Zo stimuleer je de ontlasting en dat vermindert weer de pijn. Misschien helpt venkelthee wel.

Een fijne manier om je kind met buikkrampjes te dragen: leg hem op je onderarm met zijn hoofdje in je elleboog. Zijn buikje rust op allebei je handen. De meeste kinderen worden hier heel rustig van.

Je baby troosten door te zingen

In je buik hoorde je baby jouw stem al. Dat gaf een vertrouwd gevoel: mama is bij me. Ook als hij nu huilt, kan je stem hem al troosten. Praat met zachte, hoge stem en op een geruststellende toon. Dat werkt, zeker als je liedjes voor hem zingt. Het ritme dat je daarmee in je stem legt, is extra troostend en rustgevend. Zing gerust heel vaak hetzelfde (wiege)liedje. Misschien een deuntje dat je ook al voor hem als baby-in-de-buik zong.

Je baby troosten door hem in te bakeren

Gaat je baby steeds huilen omdat het inslapen niet lukt? Veel pasgeboren kinderen maken ongecontroleerde bewegingen op het moment dat ze in slaap vallen. Bij sommige baby’s is dat zo erg dat ze daardoor steeds wakker schrikken en dan hard gaan huilen. Zeker bij kinderen die bijvoorbeeld te vroeg zijn geboren of die een zware bevalling hebben meegemaakt, zie je dat.

Inbakeren is dan iets dat goed kan helpen. Een kind wordt daarbij strak in bijvoorbeeld een molton gewikkeld. Dat is iets dat je in eerste instantie met de hulp van een kinderfysiotherapeut doet. Via het consultatiebureau of de huisarts kun je naar zo iemand doorverwezen worden. Het is verstandig om er zo’n deskundige bij te vragen. Want die kan eerst bekijken of die onrustige bewegingen echt de oorzaak zijn. Na een aantal weken wordt dat inbakeren weer langzaam afgebouwd en heb je een veel rustiger kind.

Je baby troosten als hij dichtbij je wilt zijn

Een baby kan ook huilen omdat hij zich eenzaam voelt. In de baarmoeder was hij altijd bij je. En nu ligt hij alleen in zijn kamertje en dat vindt hij niet leuk. Misschien is het zelfs te stil, want in je buik waren er constant geluiden. Een baby heeft veel behoefte aan lichamelijk contact, dus neem je kleine op zo’n moment zo dicht mogelijk bij je. Het geluid van jouw hart werkt kalmerend. Door op een veilige manier dicht bij jou te slapen, wordt de kans op wiegendood verkleind. Voelen ademen doet namelijk ademen. Veilig wil zeggen: niet onder een dekbed en je baby hoort niet uit bed te kunnen rollen. Een co-sleeper is een veilige manier om in elkaars nabijheid te zijn. Ook als je borstvoeding geeft, is dit handig, omdat je je baby direct bij je kunt nemen om te voeden.

Je baby troosten door omgevingsgeluiden

Je baby huilt al zo lang en je hebt echt geen idee meer wat helpt. Dan ga je maar even stofzuigen, want er moet toch nog iets in huis gebeuren. En ineens stopt hij met huilen! Veel kinderen hebben een eigenaardige voorkeur voor een bepaald geluid. De stofzuiger, de wasdroger, de bubbelende geluidjes van het aquarium… Als je eenmaal weet voor welk geluid jouw kind een zwak heeft, is dat een prima middel om ’m mee te troosten als hij eens verdriet heeft.

Je baby troosten door te schommelen

Is je kind overstuur van het huilen en kan hij nergens zijn rust meer vinden? Een hangmatje is dan precies wat je nodig hebt. Sommige babydraagzakken kun je ook als hangmatje in de box gebruiken. De meeste baby’s vinden het heerlijk om lekker te schommelen in zo’n ‘hangwiegje’. Er zijn ook speciale babyhangmatjes te koop.

Soms is juist niets doen het beste om je baby te troosten

Af en toe snap je er niets van: je kind heeft gedronken, is verschoond, heeft kort gespeeld en nu gaat het ineens heel hard huilen. Hij draait zijn hoofdje weg. Als je probeert contact met hem te krijgen, gaat hij nog harder gillen. Hoe moet je dan troosten? Dit is zo’n geval waarin troosten vooral bestaat uit: je baby met rust laten, of hem zelfs in z’n bedje leggen. Ga niet door met spelen en gezellig kletsen, want dat heeft een averechts effect. Vertel alleen op een positieve toon dat hij lekker kan gaan slapen en laat hem dan rustig liggen. Dat helpt nu het beste.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby