Slaapritme van je baby

Slaapritme van je baby

Pasgeboren baby’s brengen het grootste gedeelte van hun tijd door met slapen. Naarmate je baby ouder wordt, blijft hij steeds langere perioden achter elkaar wakker. Ook zal hij een dag- en nachtritme ontwikkelen. Ieder mens heeft zijn eigen slaapritme, dit geldt ook voor een baby. Zo slaapt ook de ene baby langer dan de andere. Er is dus geen universele tabel of handleiding die kan voorspellen wanneer en hoe je baby zal slapen.

Gedurende het eerste jaar verandert het slaapritme van je baby regelmatig. Daarnaast is het per baby verschillend hoe lang je baby slaapt en hoe makkelijk hij in slaap valt. Hier kun je dus niet veel aan veranderen, maar je kunt wel zorgen dat de voorwaarden voor een goed slaapritme optimaal zijn. Zo helpt een slaap- of bedritueel om de aanloop naar het slapen toe voorspelbaar en vertrouwd voor je baby te maken. In dit artikel behandelen we een tijdlijn met slaapschema’s. Dit helpt je de slaapontwikkeling van je baby beter te begrijpen en leert je wat je kunt doen om dit te bevorderen. Ook lees je hoeveel slaap een baby nodig heeft en wanneer baby’s (meestal) beginnen met doorslapen.

Wanneer ontwikkelt je baby een dag- en nachtritme?

Baby’s blijven langere perioden wakker dankzij allerlei slaapradartjes die worden ‘geïnstalleerd’. Voor die tijd kunnen ze het dus niet. Zo werkt het ook met doorslapen. Dit kan pas als je baby daar in zijn ontwikkeling klaar voor is. Dat is op het moment dat baby zo’n 6 weken oud is. Hij heeft dan een 24-uurs ritme ontwikkeld. Hij heeft geleerd om meerdere slaapcycli aan elkaar te verbinden. Zo slaapt hij langer achter elkaar. Ook zijn buikje is groter. Hij kan dus meer voeding tot zich nemen. Ook daardoor kan hij langer slapen.

Maar wat is nu normaal? Dat is waarschijnlijk een vraag van ouders met een kind dat een afwijkend slaapritme lijkt te hebben, in vergelijking tot zijn leeftijdgenootjes. Vooral wanneer je een kind hebt dat moeilijk in slaap komt en regelmatig (huilend) wakker wordt, is het belangrijk om te weten wanneer er precies sprake is van een probleem. Bij baby’s die meer wakker zijn, ligt het vaak aan de aanpak, rust, regelmaat in plaats van aan de persoonlijkheid. De wakkere baby is vaak de oververmoeide baby. Dit gebeurt als er niet genoeg rust is of ritme is of als de baby te laat in bed ligt.

Lees ook: Als slapen niet lukt

Hoelang duurt een slaapcyclus bij een baby?

Een slaapcyclus bestaat uit 5 stadia en varieert van indommelen tot diepe slaap. Baby’s kunnen de verschillende stadia nog niet goed aan elkaar koppelen, waardoor ze tussendoor soms wakker worden. Bij pasgeboren baby’s duurt een slaapcyclus gemiddeld 50 minuten. Hierbij slapen ze dus een veelvoud van 50 minuten, bijvoorbeeld 50, 100 of 150 minuten. Na verloop van tijd gaat de slaapcyclus langer duren en wordt het vergelijkbaar met de 90 minuten van een volwassene.

Hoe ziet de slaapcyclus van je baby eruit?

Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld 14 tot 18 uur per dag. Toch worden ze vaak wakker en slapen ze zelden langer dan 4 uur aan een stuk, zelfs ’s nachts. Hun interne klokken zijn nog niet gesynchroniseerd met de externe, 24-uurs dag. Hij is steeds maximaal 60 minuten wakker. Naarmate je baby ouder wordt merk je dat hij steeds wat langer kan slapen en wat langer wakker kan zijn. Ook heeft hij steeds wat minder slaap nodig. Zo ontstaan er 3 slaapjes overdag. Met een vleugje regelmaat en een lekker ritme kom je dan op een mooi slaapritme uit. Hierbij komt je baby in een vast slaapritme terecht. Dat hoeven nog geen vaste slaaptijden te zijn. Wel vaste slaapmomenten. Het draait namelijk om de wakkertijden. Begin je de dag wat later, dan schuift het ritme ook op.

Slaapschema baby 0 tot 3 maanden

De eerste maanden slaapt je baby dus gemiddeld 14 tot 18 uur per dag, waarbij hij de eerste 6 weken niet veel langer dan 3 uur achter elkaar slaapt. Dit gaat ’s nachts gewoon door; je baby wordt elke paar uur wakker voor een voeding. Het patroon van je baby is slapen - eten - even wakker en weer slapen. Je baby maakt nog geen onderscheid tussen dag en nacht. Je kunt je baby laten wennen aan een dag- en nachtritme, door ’s nachts weinig geluid en licht te maken. Vanaf ongeveer 6 weken gaat je baby ’s nachts iets langer slapen en ontstaat er langzaam een dag- en nachtritme.

 • De totale slaap varieert van baby tot baby - dit kan 8 tot 18 uur per dag zijn.
 • Ze slapen meestal maar korte stukken omdat ze regelmatig gevoed en verschoond moeten worden.
 • Ze slapen in de eerste maanden over het algemeen zeer licht.
 • Ze brengen de helft van hun slaaptijd in actieve slaap door.

Slaapschema baby 4 tot 6 maanden

Op de leeftijd van 4 maanden slaapt je baby ongeveer 14-15 uren van de 24, waarvan 10 uren ’s nachts (hoeft niet achter elkaar). Je baby heeft al een redelijk dag- en nachtritme, mede vanwege het feit dat hij steeds minder nachtvoeding nodig heeft. Sommige baby’s zijn op deze leeftijd in staat om 8 uur achter elkaar te slapen ’s nachts. In deze periode gaat je baby dieper slapen waardoor hij minder snel wakker schrikt. Als je nog geen vast bedritueel hebt, is dit een goed moment om ermee te beginnen. Zo kun je elke avond even voorlezen of je baby in bad doen voor het slapen gaan.

 • Op deze leeftijd doet je baby overdag 3-4 slaapjes van elk maximaal 2 uur.
 • De hoeveelheid actieve slaap begint af te nemen en ze beginnen aan het begin van hun slaapcyclus in een rustige slaap te komen.
 • Ze worden nog steeds minstens één keer per nacht wakker.

Slaapschema baby 7 tot 9 maanden

Een paar weken later ziet het er alweer anders uit: een baby van 7 maanden oud slaapt weliswaar ook 14-15 uren per dag. Maar hij slaapt hiervan 11 uren in de nacht en verdeelt de overige 3-4 uren over nog maar 2-3 slaapjes overdag. Het derde slaapje is bovendien vaak een powernap van hooguit 30 minuten. In een tijdsbestek van een half jaar is je baby dus van af en aan slapen naar 3 redelijk vaste slaapjes gegaan. Een goede slaper kan op deze leeftijd 9 uur of langer achter elkaar slapen. Er zijn echter ook genoeg baby’s die maximaal 5-6 uur per nacht achter elkaar slapen. In deze periode kun je ook gaan merken dat je baby soms wat moeilijker in slaap valt of onrustig slaapt door dromen. Dit heeft te maken met de razendsnelle ontwikkelingen zoals zitten, omrollen en kruipen. Je baby moet al deze indrukken verwerken en dat gebeurt in zijn slaap. Ook kan je baby last krijgen van verlatingsangst, wat voor slaapproblemen kan zorgen.

 • Vanaf ongeveer 6 maanden lijkt het slaappatroon van je baby meer op dat van jou.
 • Je baby zal het aantal dutjes overdag beginnen te verminderen tot ongeveer 2 of 3.
 • Over het algemeen worden baby’s ’s nachts minder vaak wakker omdat ze minder vaak gevoed hoeven te worden.
 • De meeste baby’s worden ’s nachts maar één keer wakker en moeten dan weer in slaap worden gebracht. Sommigen zullen nog vaker wakker worden.

Slaapschema baby 10 maanden tot 1 jaar

Rond de leeftijd van 10 maanden oud slaapt je baby 14 uur per dag, waarvan gemiddeld 10 uur ’s nachts en 2 slaapjes van 1-2 uur overdag. Als je baby 1 jaar oud is, heeft hij meestal nog maar 1 slaapje nodig overdag van 1,5 tot 2 uur. De ontwikkelingen van je baby gaan nog altijd razendsnel. Het kruipen gaat steeds beter en hij gaat zich optrekken aan meubels. Sommige baby’s zetten hun eerste stapjes. Hierdoor kan je merken dat je baby te opgewonden of energiek is om te gaan slapen.

 • Het kan langer duren voordat baby’s in slaap vallen en kunnen tijdelijk vaker ’s nachts wakker worden.
 • Regelmatige routines voor overdag en voor het slapen gaan kunnen je baby helpen om in slaap te vallen en te blijven.

Hoeveel slaapt een baby?

Geen enkele baby slaapt even lang. In de loop van het eerste levensjaar van een baby verandert het aantal benodigde uren slaap en de duur van de slaapperioden overdag en ’s nachts. Maar de tijd die ze tussen twee slaapjes wakker zijn, is ongeveer hetzelfde. Dat geeft je enigszins houvast, waardoor je een ritme kunt ontwikkelen. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel uren slaap je baby ongeveer nodig heeft.

LeeftijdUren slaapSlaapjes overdag’s NachtsWakkertijd
0-2 wkn16-20 uuraf en aanca. 10 uur45 min
2-6 wkn14-16 uur4-8ca. 10 uur60 min
6-12 wkn14-16 uur4-61060-90 min
3-6 mnd14-15 uur3-41090 min
6-8 mnd14-15 uur31190-150 min
8-12 mnd14-15211120-180 min
12 mnd14211120-180 min
18 mnd13,51-211180-240 min

Goed slapen betekent dat je baby zelf in slaap valt, in zijn eigen bedje, en uitgerust en vrolijk weer wakker wordt. Huilen is een teken dat hij te kort heeft geslapen. Dit gebeurt omdat hij de volgende slaapronde niet heeft gepakt. Dit komt vooral voor als hij niet goed heeft geleerd om zelf in slaap te vallen. Goed slapen faciliteer je goed op baby’s slaapsignalen te letten. Om je daarbij te helpen is het handig de wakkertijden in de gaten te houden.

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Fysiek gezien is het mogelijk dat je baby doorslaapt vanaf de leeftijd van 6 weken, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wanneer ‘ie dan wel doorslaapt? Lees meer over baby’s en doorslapen.

Hoe kun je helpen bij een goed slaapritme?

Een vaste routine is essentieel om je baby te helpen de hele nacht door te slapen. De eerste maanden wordt het slaapritme van je baby grotendeels bepaald door zijn eetpatroon. Maar naarmate hij groeit, zal hij steeds langer kunnen slapen. Op dat moment kun je beginnen met een dag-nachtschema.

Om je baby te helpen een gezond slaapritme te ontwikkelen, moet je ervoor zorgen dat je baby overdag voldoende daglicht en stimulansen krijgt. Je kunt experimenteren om een slaapschema te vinden dat je baby moe genoeg maakt om ’s nachts te gaan slapen zonder oververmoeid te raken.

Bedrituelen

Probeer in de aanloop naar het slapengaan een rustgevende sfeer te creëren en voer elke avond dezelfde bedtijdroutine uit. De volgende rituelen kunnen je baby helpen de nacht te associëren met slapen:

 • Een bad nemen
 • Een pyjama en een schone luier aantrekken
 • Een boekje lezen
 • Een nachtlampje
 • Een slaapliedje zingen
 • Een nachtelijke voeding geven
 • Een nachtzoen geven
 • De lichten dimmen
 • De thermostaat lager zetten
 • Een rustige omgeving creëren

Zelf in slapen leren vallen

Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van gezonde slaapritme voor je baby is hem leren zelf in slaap te vallen. Veel baby’s vinden het rustgevend om gewiegd of geknuffeld te worden, maar het is het beste om je baby in bed te leggen voordat hij of zij echt in slaap valt. Zo zijn ze minder angstig als ze ’s nachts wakker worden en je er niet bent, en zullen ze eerder weer in slaap vallen zonder je hulp.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby