Ritme baby bij overgang van zomertijd naar wintertijd

Ritme baby bij overgang van zomertijd naar wintertijd

In het laatste weekend van oktober gaat de klok één uur achteruit. Hierdoor wordt deze nacht één uur langer. Hoe help je je baby wennen aan het nieuwe ritme? En hoe pas je je voedingsschema aan?

De wintertijd is ‘de normale tijd’. Nu de zomer voorbij is, schakelen we de tijd weer terug. Volwassenen hebben er over het algemeen niet al teveel last van. Maar je baby is gewend geraakt aan de zomertijd en zijn schema van slapen en voeden. Hoe help je hem weer in het oude ritme? Voor de overgang naar de wintertijd geldt dat dit doorgaans iets minder moeite kost dan naar de zomertijd.

Bedritueel aanhouden voor een soepele overgang van zomertijd naar wintertijd

Het beste is om je gewone bedritueel aan te houden. Je kunt je baby gedurende een paar dagen steeds 10 tot 15 minuten later naar bed brengen, zodat je snel in het nieuwe ritme bent. ’s Ochtends is het de eerste weken eerder licht, dus misschien dat je baby daar wakker van wordt. De oplossing is verduisterende gordijnen om het daglicht langer buiten te houden. Het duurt ongeveer een week om zijn biologische klok om te zetten.

Wat doe je met je baby’s voedingsschema bij de overgang van zomertijd naar wintertijd?

Je baby’s drink- en eetschema kan ook even in de war zijn door het verschuiven van de klok. Geef je borstvoeding op verzoek, dan kun je dit gewoon blijven doen. Geef je je baby flesvoeding, dan kun je het schema aanhouden of verschuiven. Dit geldt ook voor de vaste voedingen of als je borstvoeding op schema geeft.

In stapjes het ritme verschuiven van je baby

Wil je het schema verschuiven, dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt kijken of je baby het in 1 keer oppakt. Soms lukt dit zonder al teveel moeite. De andere optie is om het ritme stapsgewijs aan te passen. In stapjes van 15 tot 20 minuten heb je in een paar dagen het nieuwe ritme te pakken. Voor borstvoeding geldt dat je goed in de gaten houdt of je baby wel voldoende melk binnenkrijgt. Soms is een tussendoorvoeding nodig. Ook jouw melkproductie moet op peil blijven. Zorg dat je voldoende drinkt en neem je tijd.