Van zomertijd naar wintertijd: zo help je je baby wennen

Van zomertijd naar wintertijd: zo help je je baby wennen

In het laatste weekend van oktober gaat de klok één uur achteruit. Hierdoor wordt deze nacht één uur langer. Hoe help je je baby wennen aan het nieuwe ritme? En hoe pas je je voedingsschema aan?

Stephanie Molenaar

Wijze raad van

Stephanie Molenaar

Slaap- en onrustdeskundige

De wintertijd is ‘de normale tijd’. Nu de zomer voorbij is, schakelen we de tijd weer terug en dat gaat wat makkelijker dan andersom. Volwassenen hebben er over het algemeen niet al teveel last van. Echter, voor je baby is het even wennen aan een ander ritme van slapen en voeden. Hoe help je je kleintje weer lekker in het ritme?

Bedritueel aanhouden voor een soepele overgang

Het beste is om je gewone bedritueel aan te houden. Je kunt je baby gedurende een paar dagen steeds 10 tot 15 minuten later naar bed brengen, zodat je snel in het nieuwe ritme komt. Je kunt hetzelfde doen met de voedingen, simpelweg voeden bij het wakker worden. Zo markeer je het begin van de dag en dat helpt je baby ook om weer in een ritme te komen. Het duurt ongeveer een week om de biologische klok van je kleintje om te zetten.

Wat doe je met je baby’s voedingsschema?

Je baby’s drink- en eetschema kan ook even in de war zijn door het verschuiven van de klok. Geef je borstvoeding op verzoek, dan kun je dit gewoon blijven doen. Geef je je baby flesvoeding, dan kun je het schema aanhouden of verschuiven. Dit geldt ook voor de vaste voedingen of als je borstvoeding op schema geeft. Start en eindig de dag in ieder geval met een voeding.

In stapjes het ritme verschuiven

Wil je het schema verschuiven, dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kunt kijken of je baby het in 1 keer oppakt. Soms lukt dit zonder al teveel moeite. De andere optie is om het ritme stapsgewijs aan te passen. In stapjes van 15 tot 20 minuten heb je in een paar dagen het nieuwe ritme te pakken. Voor borstvoeding geldt dat je goed in de gaten houdt of je baby wel voldoende melk binnenkrijgt. Soms is een tussendoorvoeding nodig. Ook jouw melkproductie moet op peil blijven. Zorg dat je voldoende drinkt, neem je tijd en schuif je eigen ritme ook op. Juist nachtvoedingen zijn belangrijk voor je productie, blijf deze dus geven.

Beeld: iStock.com/undefined undefined

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby