Ritme baby bij overgang van wintertijd naar zomertijd

Ritme baby bij overgang van wintertijd naar zomertijd

In het laatste weekend in maart gaat de klok één uur vooruit. Hierdoor wordt deze nacht één uur korter. Hoe help je je baby wennen aan het nieuwe ritme? En hoe pas je je voedingsschema aan?

Je baby laten wennen aan zomertijd

Je baby zal niet eerder gaan slapen als jij hem eerder naar bedje brengt. Het duurt ongeveer een week om zijn biologische klok om te zetten. Je kunt je baby wel helpen door je vaste bedritueel aan te houden. Verschuif deze per dag 10 tot 15 minuten naar voren totdat je het uur hebt volgemaakt. Je kunt hiermee ook starten vóórdat de zomertijd ingaat, zodat je in het bewuste weekend meteen op het juiste uur leeft.

Tips voor een soepele overgang

 • Begin een aantal dagen tot een week voordat de klok vooruit gaat. Breng je kind steeds 10 tot 15 minuten eerder naar bed.
 • Laat je baby overdag voldoende slapen. Hem wakker houden laat hem ’s nachts niet beter slapen. Integendeel, erg vermoeide kinderen worden juist heel druk.
 • Maak het ‘s avonds niet te druk voor je baby. Doe de gordijnen dicht en dim de lichten.
 • Zorg voor een fijn bedtijdritueel. De dag afbouwen helpt om lekker te gaan slapen. Een warm badje kan ook helpen om rozig te worden.
 • Houd de vaste slaaprituelen aan. Een vaste routine helpt het lichaam in de ‘slaapstand’ te gaan.
 • Zorg voor verduisterende gordijnen op de slaapkamer van je kind.
 • ’s Ochtends doe je de gordijnen juist open, zodat er daglicht binnenkomt.
 • Voor de oudere baby’s: voor slaapjes overdag geldt ook dat je deze geleidelijk naar voren haalt.
 • Het helpt om met je baby naar buiten te gaan. Daglicht werkt om de biologische klok om te zetten. En lekker bewegen is goed, bijvoorbeeld door samen te babyzwemmen of babymassage te geven.
 • Geef het tijd! Het is heel normaal als het aanpassen aan het nieuwe ritme van de zomertijd een week duurt.

Het voedingsschema bij de overgang van wintertijd naar zomertijd

Je baby’s drink- en eetschema kan ook even in de war zijn door het verschuiven van de klok. Geef je borstvoeding op verzoek, dan kun je dit gewoon blijven doen. Geef je je baby flesvoeding, dan kun je het schema aanhouden of verschuiven. Dit geldt ook voor de vaste voedingen of als je borstvoeding op schema geeft. Blijf goed naar je kleintje kijken, als hij hongersignalen afgeeft is het tijd voor voeding.

Wil je het schema verschuiven? Dan heb je twee mogelijkheden.

 • Je kunt kijken of je baby het in één keer oppakt. Soms lukt dit zonder al teveel moeite.
 • De andere optie is om het ritme stapsgewijs aan te passen. In stapjes van 15 tot 20 minuten heb je in een paar dagen het nieuwe ritme te pakken. Voor borstvoeding geldt dat je goed in de gaten houdt of je baby wel voldoende melk binnenkrijgt. Soms is een tussendoorvoeding nodig. Ook jouw melkproductie moet op peil blijven. Zorg dat je voldoende drinkt en neem je tijd.

Lees ook: Met je baby van zomertijd naar wintertijd

Beeld: iStock.com/undefined undefined

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby