Onzeker over het slaapritme van je baby
Slaapt mijn baby wel genoeg? Doe ik het wel goed? Wat moet ik anders doen? Ik word er gek van! Het slaapritme van een baby kan voor sommige ouders heel frustrerend zijn. Je kunt je hierover behoorlijk onzeker voelen. Het is vaak niet nodig om meteen naar een slaapcoach te gaan. Kijk ook naar jezelf. Wat kun jij doen om er wat meer ontspannen in te staan?
Wijze raad van
Elsbeth VermeulenPsycholoog bij De Oudertelefoon
Slaapschema, bedrituelen en onzekerheid
Je baby slaapt in het begin heel veel, maar meestal niet meteen erg regelmatig. De schema’s in de boekjes zien er prachtig uit, de ene na de andere slaapgoeroe zet fantastische theorieĆ«n uiteen over hoe je het aan kan pakken en vrienden vertellen je misschien wel hoeveel baat ze er bij hadden om zich perfect aan die ene theorie te houden. Dat zijn nou vaak niet de verhalen die jij nodig hebt als het niet lukt Ć³f als je voelt dat je het anders moet doen. Dit is heel normaal, een baby moet echt leren slapen en jij moet zijn ritme en signalen nog leren kennen. Dat hebben alle ouders.
Langzaamaan ontstaan er vervelende gevoelens
Het ontdekken van een passend slaapritme voor je kind, begint heel opgewekt en misschien ook wel met humor, maar langzaamaan kan het zijn tol gaan eisen. Je kunt de eerste tijd met je baby heftige emoties ervaren. Er zijn heel veel ouders die zich onzeker of gefrustreerd voelen over het slaapgedrag van hun baby. Daarbij opgeteld dat je zelf ook nogal eens slaapgebrek ervaart maakt het per saldo niet echt rooskleuriger. Waar moet je beginnen om weer het vertrouwen te krijgen dat het jou en je baby echt wel gaat lukken. Dat je weer het geduld kan opbrengen voor het leerproces voor zowel ouders als kind?
Onzekerheid of twijfel over het slaapgedrag
Welke emotie voert bij jou de overhand? Maakt het je onzeker dat het je niet lukt? Ga je twijfelen aan jezelf? Word je er een beetje boos van? Check eens bij jezelf wat je graag voor jouw onzekerheid of frustratie in de plaats zou willen hebben. In plaats van onzekerheid wil je misschien weer wat vertrouwen. Of rust. Hoe krijg jij meestal weer vertrouwen in situaties? Kan dat je nu ook helpen? Wat zou je een ander adviseren als die jij jou dit verhaal zou vertellen? Kan je dat jezelf ook gunnen? Het kan ook zijn dat je er meer met je partner of anderen over zou willen praten om je zorgen te delen. Kan je nog iets anders proberen, bijvoorbeeld het loslaten van alle schemaās en maar eens kijken wat er dan gebeurt?
Frustratie over het mislukken van je strategie
Niets helpt! Je hebt alles al geprobeerd. Je zit echt met je handen in het haar met dat slaapritme en raakt aardig gefrustreerd. Ga eens na bij jezelf of er misschien iets is dat je geprobeerd hebt dat toch een heel klein beetje heeft geholpen, al is een maar een beetje en doe daar meer van. Probeer eens terug te gaan naar manieren die jou eerder geholpen hebben om je te ontspannen, kan je die nu weer een beetje inzetten? Zijn er mensen die je kunnen helpen, zodat jij even afstand neemt van de situatie en tot rust kan komen? Het gaat er nu vooral eerst om dat jezelf weer wat rust vindt om de struggle met het slapen weer aan te kunnen en er helder over na te kunnen denken.
Lees ook: Voor ouders: 7x lekker in je vel
Spoel de tijd vooruit en blik terug
Een vraag die ouders in deze intense periode goed kan helpen, is de vraag of je even fast forward naar vijf jaar verder kan gaan. Wat heeft je in deze periode geholpen er doorheen te komen? Het antwoord hierop kan simpelweg zijn dat je het even vol hebt moeten houden. Misschien is jouw antwoord wel: āIk heb op mijn gevoel vertrouwd en durfde alle schemaās los te latenā. Een andere oplossing zou kunnen zijn: āIk heb er in ieder geval goed voor gezorgd dat ik het zelf vol kon houden, door de zorg (in de nacht) beter te verdelen.ā Of: āIk heb er meer over gelezen of heb hulp ingeschakeld van een slaapcoachā. Er zijn eindeloos veel antwoorden te verzinnen. En dat gaat vaak makkelijker als je er wat afstand van neemt. Uiteindelijk is er vrijwel geen enkel kind dat niet leert slapen als een roos. Alleen dat vertrouwen kan je al wat rust geven.
Hulp zoeken
Op zoek naar een luisterend oor? Je kunt met al je vragen en zorgen over het ouderschap terecht bij De Oudertelefoon. Dit kan telefonisch of via de chat. De Oudertelefoon is gratis en biedt anonieme ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder. Maak je je echt ernstige zorgen over het slaapgedrag van je baby? Wordt het niet beter? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts en bespreek je twijfels. Zij kijken met je mee of er andere hulp nodig is.