Je baby laten huilen: wel of niet doen?

Je baby laten huilen: wel of niet doen?

Huilen is voor baby’s één van de weinige mogelijkheden die ze hebben om contact te maken. Als jij je baby vervolgens troost, betekent dit niet dat je hem verwent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je jonge baby’s niet kunt verwennen, zeker niet de eerste 6 maanden.

Wat is de reden dat je baby huilt?

Huilen is het enige communicatiemiddel dat er is voor je baby. Het hoort er nu eenmaal bij. Elke baby volgt min of meer hetzelfde patroon; meestal start het huilen 2 weken na de geboorte, krijgt een piek rond 6 weken oud en neemt na 12 weken langzaam weer af. Soms is het makkelijk om erachter te komen wat ze willen, en soms ook niet. Bij een pasgeboren baby kun je de methode Dunstan Babytaal proberen om te achterhalen waarom je baby huilt.

De meest voorkomende redenen om te huilen zijn:

Vaak huilen baby’s vroeg in de avond

Er kunnen momenten op de dag zijn, waarop je baby de neiging heeft veel te huilen. De vroege avond is het meest voorkomende moment waarop dit gebeurt. Dit kan moeilijk voor je zijn, omdat het vaak de tijd is dat je zelf ook moe bent en het minder in staat bent om ermee om te gaan.

Als je baby huilt, doet hij dat niet om jou te pesten of omdat hij verwend is. In alle gevallen kun je beter even kijken en je kind troosten. Als je het huilen negeert, leer je je baby dat hij er alleen voor staat en niet kan terugvallen op jou, als ouder. Dit veroorzaakt stress. Door op het gehuil van je baby te reageren versterkt het jullie band. Als je daarbij rustig blijft is je baby beter te troosten. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je bij élke kik direct boven de wieg moet hangen. Meestal kun je aan het huiltje horen wat er aan de hand is. Een ‘ik heb pijn’-huiltje klinkt heel anders dan een ‘ik ben moe, maar ik wil niet slapen’-drein.

Onderzoek: knuffelen en troosten werkt beter

Als je baby veel huilt, is dit voor jou ook niet leuk. Maar onderzoek heeft inmiddels wel uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven hem te laten huilen. Je baby voelt zich sneller geborgen. Op de langere termijn werkt knuffelen en troosten dus voor hem - en jou - beter.

Hoe lang mag je je baby laten huilen jonger dan 6 maanden?

Het antwoord op de vraag hoe lang je een baby moet laten huilen kan variëren op basis van zowel de leeftijd van de baby, persoonlijkheid en de behoeften van je gezin als geheel. Het is waar dat huilen normaal is en het de baby geen pijn doet, maar baby’s jonger dan 6 maanden huilen over het algemeen om hun behoeften kenbaar te maken. Een huilbui kan betekenen dat ze behoefte hebben aan voeding, een schone luier, een boertje, of gewoon troost. In extreme gevallen kunnen baby’s die lang blijven huilen last krijgen van onzekerheid en verwaarlozing. Pasgeborenen huilen niet om aandacht te krijgen. Aandacht schenken aan het gehuil van je baby is een belangrijke stap om zijn behoeften en verlangens te leren kennen, zodat je beter kunt voorkomen dat hij gaat huilen.

Een baby lang alleen laten huilen, kan invloed hebben op de mate van gehechtheid en het basiszelfvertrouwen. Gehechtheid en ook het empathisch vermogen worden beïnvloed door oxytocine. Dit hormoon wordt aangemaakt bij fysiek contact tussen ouder en kind. Dus door te knuffelen, dragen, troosten, samen slapen en het geven van borstvoeding. Knuffelen en troosten versterkt de band, vermindert stress en helpt baby’s om emoties te reguleren.

Hoe lang mag je je baby laten huilen ouder dan 6 maanden?

Als het gaat over laten huilen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen baby’s tot 6 maanden oud en baby’s ouder dan 6 maanden. Dit komt omdat pasgeboren baby’s nog niet in staat zijn om zichzelf te troosten en hun behoeftes uit te stellen. Bij baby’s vanaf 6 maanden kan je langzaam aan de slag gaan met je baby gecontroleerd laten huilen. Dit houdt in dat je je baby steeds iets langer laat huilen voordat je gaat troosten, met als doel dat je baby de boodschap krijgt dat hij niet aan zijn lot wordt overgelaten. Dit zorgt voor een veilige hechting. Na verloop van tijd zul je merken dat je baby vanzelf weer stopt met huilen. Vaak merk je ook dat baby’s boven de 6 maanden eventjes huilen nodig hebben om in slaap te kunnen vallen. Doe dit wel altijd gecontroleerd: je baby een half uur laten krijsen is natuurlijk niet de bedoeling en voor niemand fijn.

Wanneer heb je een huilbaby?

Sommige kinderen huilen erg veel. Totdat je baby ongeveer 6 - 8 weken oud is, neemt het huilen toe. Gemiddeld huilt je baby dan 2 - 3 uur per dag. Daarna neemt het meestal weer af. Slechts bij 1 op de 15 baby’s is er sprake van overmatig huilen. Van een huilbaby spreek je pas als je kind 3 weken lang, 3 dagen per week meer dan 3 uur per dag huilt. Voor de ouders is het dan een hele opgave om telkens weer de energie op te brengen om het kind te troosten.

Als je een huilbaby hebt, kan het helpen om erover te praten. Je kunt bij je huisarts of het consultatiebureau terecht. Regel af en toe een oppas, zodat je zelf ook even op adem kunt komen. Als je zelf uitgerust bent, kun je veel beter tegen het huilen. Merk je dat je er echt even niet meer tegen kunt? Leg dan je baby in zijn bedje, sluit de deur en geef jezelf de tijd om op adem te komen. Probeer het hoog oplopen van je eigen emoties voor te zijn. Als je het gehuil slecht trekt en er doorheen zit, bel dan een familielid of een vriendin. Zo kun je even je hart luchten en wellicht heeft je hulplijn wel even tijd om het een uurtje over te nemen. Dit soort momenten helpen echt, dus wees niet terughoudend in hulp vragen!

Het belang van het bedritueel voor je baby

Geef je geen nachtvoeding meer, maar zit je nog met gebroken nachten of wil het slapen ’s nachts maar niet lukken? Of lukt het niet om je baby over dag te laten slapen? Zorg voor een bedritueel. De voorspelbaarheid is prettig voor je baby. Je kunt hiermee al beginnen als je baby circa 6 weken oud is. Je kind leert het patroon herkennen en kan zich gemakkelijker aan slapen overgeven. Probeer het ritueel niet al te uitgebreid te maken. Het gaat om de volgorde van de handelingen, waardoor je baby zich veilig voelt.

Een regelmatig bedtijdritueel creëert een gevoel van troost dat vooral nuttig kan zijn tijdens moeilijke slaapperiodes voor jou en je baby, zoals wanneer je slaaptraining geeft (wat je kunt proberen tussen 4 en 6 maanden oud). Er is geen uniforme bedtijdroutine die voor elke baby werkt. Probeer flexibel te zijn en zoek uit wat bij jou en je baby past. Hier is een voorbeeld van een bedtijdroutine die voor veel gezinnen werkt:

  • Een rustgevend bad. Warm water heeft slaapverwekkende krachten. Probeer een milde zeep of lotion met kamille of lavendel in het badje van je baby te doen voor extra ontspanning.
  • Voeding. Een slaapmutsje vult het buikje van je baby voor de komende nacht.
  • Tandenpoetsen. Als hij tandjes heeft, poets ze dan (en veeg zijn tandvlees af) als je klaar bent. En als je baby de neiging heeft in slaap te vallen tijdens de voeding, verschuif dit deel van de routine dan naar vóór het badje.
  • Voorlezen. Ga lekker zitten en lees een boek voor met een rustige, kalme stem.
  • Zachte babymassage. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die voor het slapen gaan worden gemasseerd, meer van het hormoon melatonine aanmaken, dat hen helpt te slapen.
  • Slaapliedjes. Een zacht liedje of slaapliedje zet de toon voor de slaap. Bewaar het kietelmonster en andere ruigere spelletjes voor vroeger op de dag.

Rust en regelmaat zijn heel belangrijk voor je baby

Rust en regelmaat is waar alles om draait. Het is voor een baby erg belangrijk dat zijn leven voorspelbaar is. Wanneer je baby erg veel huilt, helpen regelmaat, voorspelbaarheid én prikkelreductie om het huilen te verminderen. Veel kinderen vallen in slaap als je een stukje met ze gaat wandelen in de kinderwagen of een rondje rijdt in de auto. Maar op den duur leert je kind dan niet meer in zijn eigen bedje slapen. Wat kun je wel doen?

  • Doe dingen steeds in dezelfde volgorde en op een vaste plek.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Ook in de slaapkamer: één knuffeltje in bed en geen mobiel erboven.
  • Leg je kind in bed te slapen zodra hij daar aan toe is. Gun hem zijn rust.
  • Laat een muziekdoosje spelen als je baby’s kamertje verlaat, dan is hij niet meteen zo alleen.
  • Je kunt eerst even rondlopen met je baby, voordat hij in bed gelegd wordt. Door de beweging komen ze tot rust. Bij huilende baby’s is deze methode het effectiefst.
  • Leg een door papa of mama gedragen en ongewassen kledingstuk in je baby’s bed. Als hij papa of mama ruikt, wordt je baby misschien ook rustiger.

Wat als er iets anders aan de hand is met je baby?

Je moedergevoel laat je nooit in de steek. Als jij denkt dat er een (lichamelijke) oorzaak aan het huilen ten grondslag ligt, neem dan contact met je huisarts. Er zijn ouders van huilbaby’s die baat hebben bij osteopathie. Een manueel therapeut onderzoekt of er verstoringen zijn in het lichaam van je kind, die bijvoorbeeld veroorzaakt zijn bij de geboorte.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby