Het belang van slapen voor je baby
De meeste baby’s hebben er de eerste maanden van hun leventje geen enkele moeite mee om het merendeel van een etmaal slapend door te brengen. Natuurlijk: om de paar uur heeft hij voeding nodig, maar daarna zie je al gauw dat hij zijn rust weer nodig heeft. Niet alleen geeft je kleine alle indrukken tijdens zijn slaap een plekje, hij groeit en ontwikkelt zich letterlijk in Dromenland.
Waarom is goed slapen belangrijk voor de verwerking van je baby?
Stel je eens voor wat je baby allemaal niet meemaakt als hij net op de wereld is. Alles, behalve bepaalde bewegingen en geluiden die hij vanuit jouw buik gewend is, is nieuw. En al deze nieuwe geluiden, aanrakingen en ervaringen moet hij verwerken tijdens zijn slaap. Het verwerken gebeurt niet alleen via dromen, maar ook doordat er letterlijk nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangelegd. Alsof je bedrading aanlegt om vat te krijgen op de wereld.
Lees ook: Babymassage kan helpen als je baby moeilijk in slaap valt
Waarom is goed slapen belangrijk voor de groei van je baby?
Je ziet er natuurlijk niks van, maar je baby groeit letterlijk in zijn slaap. De hersenklier aan de basis van de hersenen scheidt tijdens het slapen groeihormonen af. Dit gebeurt tijdens de lichte slaapfase, wanneer je kind niet aan het dromen is. Het lichaampje herstelt zich, er wordt meer bloed gestuurd naar de zich ontwikkelende spieren en er worden witte bloedcellen geproduceerd, die het immuunsysteem ondersteunen.
De helft van de tijd bevindt je kind zich wel in de zogenaamde REM-slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement, de ogen maken snelle bewegingen. Gedurende deze droomslaap verbetert het leervermogen van je kind doordat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt vergroot. Je baby is hierdoor in staat om dingen beter te onthouden, de zintuigen worden scherper, het cognitieve vermogen neemt toe en je baby is alerter als hij wakker is.
Waarom is goed slapen belangrijk voor de prestaties van je baby?
Je baby te snel uit zijn slaapje halen, levert meestal een moe, rusteloos of jengelend kind op. Het effect van onvoldoende slaap bij kinderen is dan ook groter dan bij volwassenen. Genoeg slaap en ook léren slapen zorgt voor een betere eetlust, een goed humeur en een toename van het intellectuele vermogen. Bovendien komt een oververmoeid kind maar moeilijk weer in slaap, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.
Als je kind structureel slaap tekort komt, kunnen het leervermogen en de ontwikkeling worden aangetast. Dit merk je nu nog niet, maar er is wel degelijk een link aangetoond tussen een slaaptekort en slechte schoolprestaties. Overigens komen veel schoolgaande kinderen wel twee uur slaap per nacht te weinig. Dat komt hun inzet in de klas en het contact met andere kinderen niet ten goede.
Waarom is het belangrijk om goede slaapgewoontes aan te leren bij je baby?
Als je baby nu al goede slaapgewoontes aanleert, heeft hij daar een leven lang plezier van. Er zijn mensen die met weinig slaap toekunnen, maar de meesten hebben hun nachtrust wel degelijk hard nodig. Bovendien, als je op jonge leeftijd slecht kunt slapen, loop je de kans op latere leeftijd slaapproblemen te krijgen. En dat heeft weer gevolgen voor je hele functioneren. Je kind goed leren slapen, is dus niet alleen nú van belang, maar ook voor de jaren die voor hem liggen. In zijn puberteit bijvoorbeeld, als het lichaam opnieuw grote veranderingen ondergaat, en op volwassen leeftijd. Goed slapen is de basis voor een gezond leven.
Baby in slaap = uitgeruste ouders
Als je kind goed slaapt, kom je zelf ook beter aan je rust toe. Niet voor niets is één van de meest gestelde vragen onder ouders ‘of je kind al doorslaapt.’ Het is normaal om in de eerste maanden onderbroken nachten te hebben; baby heeft immers zijn voeding om de paar uur nodig. En bij sommige kleintjes duurt het nog wel langer voordat ze doorslapen. Maar als oververmoeide ouder ben je overdag minder alert en heb je minder energie en concentratie voor je dagelijkse bezigheden. Voel je daarom zeker niet lui of egoïstisch als je de middagslaapjes meepakt om zelf een dutje te doen of de eerste tijd geen afspraken maakt om lekker vroeg onder de wol te kunnen duiken. Welterusten!